USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ВЛАСНИЙ ДОСВІД: як лучанин «збудував» помешкання на воді. ФОТО

2 Вересня 2013 09:56
Переселитися з квартири на яхту - таке рішення прийняв українець, який мешкає у США. Про переваги та недоліки проживання на човні він розповів Волинським Новинам.

Про досвід використання яхти у якості домівки розповів колишній лучанин, який впродовж багатьох років мешкає у мегаполісі - місті Сієтл (США), Олександр Брикса.

Серед моїх знайомих є невелика частка людей, які з успіхом живуть на власних човнах, і я вирішив спробувати теж. Якщо відкинути екзотику, то, звичайно, комфорт далеко не такий, як у власному будинку чи квартирі – але ціни на життя тут у Сієтлі йдуть постійно вгору і придбання будинку чи квартири - просто справа нереальна. Для мене вирішальним став факт, що тепер я маю свій власний куток, я вже втомився платити страшенні гроші за найману квартиру.

Помешкання на воді я шукав понад рік. Позаду - маса поїздок по портових містечках, переговори, торги, дзвінки. Попереду – робота над влаштуванням, ремонтом і пристосуванням до нового способу життя.

Звичайно, те що я затіяв, це поки що експеримент, і, можливо, доведеться повернутися на тверду землю, але поки що все йде добре.



Парусний човен «Colibri»– 28 футів (приблизно 8,7 метра) завдовжки. Збудований в 1978 році фірмою Clark, модель «San Juan». За розміром класифікується як малотоннажна яхта. Наразі знаходиться в порту міста Еверетт, що поблизу Сієтла.

Взагалі, в Сієтлі мати човен не є чимось винятковим. Варто поглянути на карту – безліч озер, рік, заток, островів. Колись я почув такий цікавий факт – в Сієтлі в приватній власності є стільки катерів, яхт і кораблів, що при потребі можна розмістити все населення міста (декілька мільйонів чоловік) на приватних човнах. Так що, в нас не дивина, проїжджаючи по тутешніх містечках, побачити катер на причепі в дворі приватного будинку.

Док D – South Marina. Моя домівка. Всі ці доріжки – плавучі понтони, які піднімаються та опускаються разом з човнами під час припливу.



Щодо побутових умов - човен має шість спальних місць. Це, звичайно, екстремальна ситуація, але чотири чоловіки можуть виспатись з комфортом.

Прісна питна вода підведена до кожної стоянки. На борту встановлений бак для прісної води, кран і звичайна кухонна раковина, де можна помити посуд. Можна встановити підігрівач і мати гарячу воду, можливо, так зроблю в майбутньому, якщо місця вистачить.

Ось така кухня. До речі, якщо часу мало, то готую на портативній електроплитці, а на фото видно з правого боку вбудовану плиту (накрита кухонною дошкою).



Мій човен досить маленький, на більших є і душові, і ванни.

Каналізація – на човнах всі відходи діляться на так звану «grey water» та «black water». Grey water – це брудна вода з кухні – після миття посуду, продуктів, яка відводиться просто за борт, оскільки біологічної небезпеки не становить. Black water – це відходи з туалету. За борт їх зливати заборонено, тому на човні встановлений бак «holding tank». За невелику оплату можна замовити послугу з відкачування відходів, або відкачати бак самому в спеціальних пунктах.

Електрика – на човні є дві системи – звичайна побутова напруга 110 вольт (звичайнісінькі розетки, як у будь-якому будинку) і 12 вольт від бортових акумуляторів. 110 вольт підводиться з берегу теж до кожного човна, так що можна користуватися будь-якими побутовими електроприладами. А 12 вольт, в основному, використовується для освітлення каюти, а також в плаванні.



Зберігання продуктів – щойно на цих вихідних я встановив невеличкий холодильник, а, крім того, є ще так званий «ice box». Це вбудований термоізольований ящик, в який засипається лід.

Опалення – найпопулярніший варіант - електричні масляні радіатори. Об’єм каюти невеликий, так що прогріти її можна досить швидко. Тим більше, зими в нас м’які, сильні морози бувають нечасто. Майже половина каюти знаходиться нижче рівня води за бортом, так що це - додаткова ізоляція на випадок морозів.

Також є спеціальна піч, яка працює на дизельному паливі. Палива вдосталь, оскільки допоміжний двигун теж дизель і на борту встановлений бак літрів, мабуть, на 100.

Додаткові послуги, які надаються всім, хто має стоянку в порту, – відразу ж біля входу в док є побутовий будинок з душовими, туалетами, кімнатами з пральними та сушильними автоматами тощо.

Вхід на док - лише з електронним ключем, так що сторонніх біля човнів немає. Територію також постійно патрулює служба безпеки.




Ну і де ще знайдеш таку квартиру, де за три метри від порогу пропливають дикі качки, морські ондатри та тюлені?




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Inna Показати IP 2 Вересня 2013 12:04
прикольно живе чувак))))
Василь до Inna Показати IP 2 Вересня 2013 12:38
А що тут прикольного, комора 2х2 метри, голову нікуди підняти. Дійсно, навіщо чогось прагнути, працювати, влазити в кредит, щоб купити нормальний будинок, якщо можна взяти корито за пару штук і там сидіти? Ніщеброди в Штатах так і живуть, в трейлерах, яхтах, а дехто і просто під мостом. Навіщо напрягатися?
Крук до Василь Показати IP 2 Вересня 2013 16:27
Ну не всі ж такі розумні як ти Васильку, певне гроші лопатою гребеш раз так розмірковуєш.
Петро до Василь Показати IP 2 Вересня 2013 16:32
Ситий голодному не товариш. А як ти думаєш у нас живуть чесні люди. Не всі це зрозуміють.
відповісти Василю до Василь Показати IP 2 Вересня 2013 21:40
а ти розумнику в нас на Україні купи яхту або квартиру за чесно зароблені горші,а тоді глузуй з інших.
САША до Василь Показати IP 2 Вересня 2013 21:45
А чому ти думаєш ,що в всі мріють жити на асфальті в хоромах,а можливо хтось хоче романтики?
NIKA Показати IP 2 Вересня 2013 17:13
І я так хочууууууу
Оля Показати IP 2 Вересня 2013 21:36
от би пожити на такому човні хоч трішки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus