USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Початок пляжного сезону: волинські рятувальники розповіли та показали, як поводитися на воді. Фото

9 Червня 2022 17:18
З 1 червня на Волині та у Луцьку стартував купальний сезон. У місті діє два пляжі, на яких можна відпочивати, – це Теремнівські ставки та центральний пляж на річці Стир. Порушень норм у зразках води на цих водоймах не виявили. Щоб зробити відпочинок лучан та гостей міста ще більш безпечним, волинські рятувальники провели майстер-клас із порятунку потопельників та розповіли про правила поведінки на воді.

«Сьогодні ми розпочинаємо низку заходів, які, сподіваюся, будемо проводити систематично, аби навчити лучан та гостей нашого міста правил поведінки на водних об’єктах та правил порятунку громадян, які потрапили у надзвичайну ситуацію на воді. Ми залучили фахівців із водолазно-рятувального відділення, фахівців із медичної служби, які знають, як рятувати людей та розкажуть, як попередити різноманітні непередбачувані випадки на воді. Сподіваюся, якомога більше громадян будуть поінформовані про правила поводження на воді та у випадках, коли людина тоне», – розповів речник Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимир Нестеров.
Рятувальник Роман Козак, який працює на центральному пляжі, каже, що в університеті вивчав усі види плавання. Якось на літо йому запропонували роботу, і він не відмовився. Перший сезон відпрацював на Теремнівських ставках, а вже два роки працює на центральному пляжі. Бували випадки, що йому доводилося рятувати потопельників.

Читати ще: У Луцьку врятували жінку, яка знепритомніла у водоймі і почала тонути

«Людина у воді має почувати себе впевнено та постійно слідкувати за своєю безпекою. Особливо наголошу, що у воду не потрібно лізти, якщо ви вживали алкоголь. Щодо дітей, то батьки не мають відпускати їх самих на водойму та повинні постійно спостерігати за ними. Якщо ж людина все-таки тоне, вона піддається паніці, тому в першу чергу потрібно кликати на допомогу», – наголошує Роман Козак.
Рятувальники продемонстрували як дорослим, так і дітям випадки, які найчастіше призводять до утоплення та надали допомогу «потопельникам». Зокрема, вони показали, як правильно рятувати людину, яка заплуталася у заростях. Якщо ви потрапили в таку ситуацію, потрібно якомога голосніше привернути увагу до себе. Підпливаючи до потерпілого, слід встановити з ним зоровий контакт та заспокоїти його, адже людина, яка тоне, може потягнути на дно і рятувальника, тому потрібно пірнути під людиною, запливти ззаду і захопити потерпілого під руку та транспортувати до берега.
Читати ще: Перевірили, чи безпечно купатися на пляжах Луцька

Другий випадок – коли потерпілий запливає на течію. Є багато випадків, коли людина впевнено плаває, має розряд, але все одно втрапляє у біду, бо в неї може статись судома ніг.

Після порятунку на човні потрібно оглянути дихальні шляхи потопельника, очистити їх, людину потрібно зігріти. Перевірити дихання можна трьома способами: зором, дотиком та слухом.
Також є методи порятунку з берега, які насправді не настількі легкі, як це здається на перший погляд. Врятувати людину можна за допомогою рятувального кінця Алєксандрова та рятувального кола, які потрібно вміти правильно кидати, щоб не влучити у самого потерпілого та не травмувати його. Рятувальні знаряддя потрібно кидати за метр до потопельника.
Начальник водолазної групи аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Волинській області Іван Шевчук повідомив, що купальний сезон на Волині відкрили 1 червня, служба перевірила понад 20 пляжів, які відповідають нормам і там дозволено купатися. Зокрема на пляжі у центральному парку визначили місця, де можна купатися, адже берег має різкий обрив, є зарослі місця. На пляжі розташований рятувальний пост з рятувальниками, які кожного року проходять навчання, вони мають усі засоби порятунку. Також сім озер рятувальники обстежували у колишньому Турійському районі, також провели огляд озер Світязь та Пісочне, річки Турія у Ковелі та двох пляжів на річці Стохід.
Рятувальники наголосили, що цього року на водних об’єктах Волині загинуло вже 12 громадян, серед яких двоє дітей. Тому відпочивальникам слід знати, що безпечно купатись лише у визначених місцях, де створені рятувальні пости, а дно акваторії очищене від сторонніх небезпечних предметів.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Морж Показати IP 9 Червня 2022 19:28
Дякуємо !!! Було велике прохання - поблизу вагончиків моржів демонтували ще придатні до викристання роздягальні, дві роздягальні де одночасно могли перевдягнутися 6 людей !!! А встановили усього одну !!! Вже зараз там черги, коли почнеться розпал сезону - де перевдягнутися ??? Навіть кущів зараз немає - усе скошено . Ігор !!! Треба мінімум ще дві роздягальні !!! Дякуємо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus