USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський колекціонер випадково натрапив на унікальні документи УПА. ФОТО

16 Лютого 2013 08:06
Власником унікальної знахідки – обгорілої декларації Проводу ОУН «Після закінчення Другої світової війни в Європі» та агітаційної листівки Української повстанської армії став волинянин Микола Матусевич, колекціонер із Володимира-Волинського.

Про це повідомляє IA ZIK.

Колекціонер розповідає: «Декларація ОУН, написана 1945 року і перевидана 1949-го, – досить рідкісна річ, кілька оригіналів якої можна знайти лише в архівах НКВС-КДБ-СБУ, ще кілька – у приватних колекція». Адже коли радянські каральні загони знаходили криївки УПА, то, як правило, спочатку закидували їх гранатами, або ж, щоб не потрапити у руки ворога, гранатами підривалися самі повстанці. В обидвох випадках підпільна документація і література гинули разом із людьми.

Агітка УПА, найімовірніше, виготовлена у 1947-1949 роках. Це – своєрідний знущальний комікс, що розповідає про реалії радянського тогодення, протиставляє життя партійної верхівки і селян, робітників, інтелігенції. Вгорі листівки великими буквами надруковано заклик: «Пролетарі усіх країн пригляньтеся!».

Повстанські раритети потрапили до Миколи Матусевича випадково. Місцеві мешканці, які запропонували придбати ці унікальні речі, стверджували, що знайшли їх на горищі старого родинного будинку, захованими серед газет часів СРСР.

«Я не дуже цікавився таємницею походження агіток, бо для мене більше значила їх автентичність, історична цінність», – зізнається волинський колекціонер.

А докладно простудіювавши документальну знахідку, вкотре дивується: «Хіба можна вважати бандитами чи німецькими прислужниками членів ОУН і вояків УПА, людей з дійсно високими ідеалами, котрі прагнули визволити з ярма комунізму не лише себе, а й усі поневолені народи Європи? Таких досконалих і далекоглядних програмних документів, як в ОУН, на жаль, сьогодні не має жодна політична сила в Україні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
вас Показати IP 16 Лютого 2013 10:24
Героям Слава!!!!
Александр Показати IP 16 Лютого 2013 12:21
Разделяю удивление коллекционера. "Хіба можно?" Особенно при входе во Львов 30 июня 1941 года ОУНовского батальона "Нахтигаль" вместе с нацистами из "Бранденбург-800" и провозглашении независимого украинского государства. Боже, как радовались этому событию львовские поляки и евреи!
Котигорошко Показати IP 16 Лютого 2013 20:04
Для "александр". Собаки гавкають а караван іде. Героям Слава!!!
Александр Показати IP 16 Лютого 2013 23:23
Не расстраивайся,Котигорошек, придет новый караван и даст тебе косточку. Хотя ты вроде уже на овощи перешел?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus