USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Лучан вчили курити овочі

13 Липня 2014 22:00
Майстер-клас з приготування кальяну на овочевій чаші організували в кальянній «JS Hookah».

Присутнім показали, як практично з будь-якого фрукта чи овоча можна зробити чашу для куріння та запропонували спробувати власні сили в приготуванні.

Екскурс в історію

Кальян — це прилад для куріння, що дозволяє фільтрувати і охолоджувати дим, який вдихається. Роль фільтра відіграє посудина з водою, вином чи іншою рідиною. У посудину вставлена курильна чашка, поєднана з трубкою, кінець якої знаходить під водою. Вище рівня води з посудини відходить ще одна трубка, до якої прикріплений цибух. Під час куріння в посудині кальяну створюється негативний тиск, завдяки чому дим піднімається крізь рідину і через трубку з цибухом потрапляє в легені курця.

Як зазначив майстер з приготування кальянів Дмитро Сидорук, кальян був винайдений в Індії і досить швидко поширився по всьому мусульманському світу - від Індокитаю до Марокко. У Європі він став популярним у XIX столітті, у зв'язку з модою на східну екзотику. Сьогодні ж в Україні кальян можна придбати в будь-якому магазині східних сувенірів чи в спеціалізованих точках продажу.

Кальянний етикет

За сотні років куріння кальяну стало справжнім ритуалом, який має свої правила. Зокрема, традиційно вважається, що кожній людині слід подавати окремий кальян, а не ділити з кимось.

«Якщо ви в Арабських Еміратах замовите кальян в спеціалізованому закладі і будете курити його компанією, вам обов’язково зроблять зауваження, а можуть і відразу прибрати кальян», - розповідає кальянник Дмитро Багіров. Проте, як зазначає майстер, в Європі прийнято курити все ж компанією.
Згідно з неписаними правилами куріння, кальян не має знаходитись вище рівня плеча людини. Також його не слід ставити на стіл; а курити рекомендується в напівсидячому стані або лежачи на м’якій подушці.
«Взагалі, курити кальян рекомендується після їжі, в розслабленому стані», - зауважує Дмитро Сидорук.

Що стосується напоїв, з якими можна курити кальян, то найкраще в цих цілях підходить зелений чай – він нейтралізує токсини та шкідливі речовини, які містяться в диму, а також розслабляє. Разом з тим, майстри зауважують, що кальян і алкоголь є гримучою сумішшю, тому курити рекомендують виключно в тверезому стані. Мовляв, тоді можна відчути всю гамму смаків.

Міфи про шкідливість кальяну

До слова, думка про те, що кальян є більш шкідливим, ніж сигарети – хибна. Проте, існує і чимало інших міфів. Зокрема, багато хто вважає, що за одну годину куріння кальяну людина вдихає в 100-200 разів більше диму, ніж при викурюванні однієї сигарети. Насправді ж кількість диму не є показником токсичності, адже кальянний дим складається переважно з парів гліцерину і води. А по набору компонентів він значно простіший сигаретного - 142 компонента в випадку кальянного диму проти 4700 компонентів у разі сигаретного.

До слова, температура формування диму в кальяні на сотні градусів нижче сигаретного.

Тонкощі приготування

Невід’ємним елементом кальяну є чаша (здебільшого – глиняна), в яку кладуть тютюн. Проте любителям екзотики пропонують замінити її на натуральний компонент – овоч чи фрукт. Як зазначив Дмитро Багіров, вибір залежить лише від фантазії людини, адже чашу можна зробити практично з усього – від маленьких виноградин, до болгарського перцю чи картоплі.

Як пояснюють кальянники «JSHookah», фруктова чи овочева чаша дає більшу гаму смаків, а також робить кальян більш легким у курінні. Зокрема, найлегше куриться чаша з дині.

У рамках майстер-класу хлопці вперше в Луцьку приготували кальян на буряковій чаші. Виявляється, для того щоб зробити щось схоже, варто лише спробувати – нічого складного в цьому немає. Попередньо овоч слід вимити, витерти, та зрізати верхню і нижню частину для того, щоб він став пласким.
Потім всередині робиться отвір для тютюну, під який із дерев’яних зубочисток споруджують щось накшталт решітки.

Існує дуже багато видів тютюнів та їх смаків – тут можна знайти все: від «класики» у вигляді винограду та яблука, до екзотичної гуави чи смаку жуйки або Кока-коли. Смаки між собою змішуються, таким чином утворюється неповторний мікс. Тютюн ретельно розмішують, якщо необхідно – вимочують. І лише тоді викладають на приготовлену решітку.

Після чого овоч накривають фольгою, щільно натягуючи її таким чином, щоб тютюн не торкався верху та фіксують за допомогою степлера або зубочисток. Останній штрих – нанесення отворів. Їх має бути багато для того, щоб кальян не гірчив.

Далі черга за колбою: в неї наливають воду таким чином, щоб її рівень був на 1-2 сантиметри вище дифузора (так називається невеличкий «свисток» на кінці шахти). Як розповів Дмитро Багіров, до води можна додавати сироп, натуральний сік, чи навіть молоко. Проте додаткового компоненту має бути не більше 50-100 грамів на колбу.

Міцно зафіксувавши шахту в колбі, а зверху – чашу, на неї кладуть розжарене вугілля. Далі інтенсивними затяжками, вдихаючи на повні груди, слід розкурювати кальян до тих пір, поки не з’явиться густий дим з характерним смаком і ароматом. Проте, як зазначає майстер, після того як кальян розкурений, інтенсивність затягувань слід знизити.

«Кальян не терпить поспіху – ні в приготуванні, ні в курінні. Спокійно сядьте, забудьте про всю метушню та неквапливо втягуйте дим», - радить Дмитро Багіров.

«Буряковий» кальян розіграли між присутніх гостей вечора, після чого запропонували охочим спробувати власні сили у приготуванні незвичайної чаші. До слова, кальян, приготовлений власноруч, діставався добровольцю безкоштовно.

Тому охочі не забарились – лучанин Денис взявся готувати чашу з апельсина.
Як виявилось, кожен фрукт має свої «підвідні камені». Так, перед приготуванням з цитруса необхідно прибрати зайвий сік за допомогою сухих серветок – в іншому випадку кальян швидко зіпсується.
Як розповів арт-директор «JSHookah» Влад Кардаш, такі заходи націлені на те, щоб культивувати в лучан культуру куріння. Оскільки це не лише банальне затягування диму, як багато хто вважає, а сотні років традицій та історії.

Що стосується шкоди для здоров’я від куріння, Влад впевнений – це особистий вибір кожного. Мовляв, якщо подобається – то чому б і ні.

«Ми не подаємо кальяни неповнолітнім, це саме головне. А доросла людина сама вправі вирішувати та відповідати за своє здоров’я. Та й міфи про шкідливість кальяну сильно перебільшені – якщо ним не зловживати, то нічого страшного не буде», - зауважує арт-директор закладу.

Як зазначили організатори насамкінець, заклад і надалі буде знайомити лучан з традиціями куріння та організовуватиме цікаві дійства та шоу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
Міша Показати IP 13 Липня 2014 22:15
коментар було видалено
Анонім до Міша Показати IP 13 Липня 2014 22:20
Не треба тут піарити свій домашній парад, хлоче)
Аноніму до Анонім Показати IP 13 Липня 2014 22:23
коментар було видалено
Міша Маваши до Міша Показати IP 13 Липня 2014 23:06
Ко-ко-ко, турнічькі, спартівачькі, правільний репчік - це для нармальнава пасана! Брат за брата такої за аснову взята!
Лучанин Показати IP 13 Липня 2014 22:24
коментар було видалено
я Показати IP 13 Липня 2014 22:42
а для чого "культивувати культуру куріння " в Луцьку? можливо краще культивувати здоровий спосіб життя?
5756756 до я Показати IP 13 Липня 2014 23:02
Та взагалі пох... Будуть їм за рекламу горілки башляти, казатимуть, що горілка корисніша за воду, що це тисячолітні традиції і доросла людина має сама вирішувати. Краще б публічний дім відкрили. Отам то можна було б стільки про традиції нарозказувати....
microlab до 5756756 Показати IP 13 Липня 2014 23:25
по перше кальян куритьсь не так часто як сигарета, по друге це не є реклама а майстерклас для тих хто все ж таки курить іноді кальян, третє те що якщо правильно робити і курити кальян отримаєш більше задоволення отримаєш це як наприклад якщо знати як правильно пити спиртні напої щоб на ранок не було похмілля
В до microlab Показати IP 14 Липня 2014 09:18
кальян набагато шкідливіший, ніж сигарети. рекламувати і навчати молодь, як це курити, я вважаю - злочин.
луцьк Показати IP 13 Липня 2014 23:31
В людей ще є настрій кудась ходити, такими дурницями займатись. Дивно.
віра до луцьк Показати IP 14 Липня 2014 06:57
Погоджуюсь з вами. Дійсно, зараз кальян ну дууууже актуально.Пропагуйте ,як писали вище, здоровий спосіб життя, а не дурню!!!
Воєнком Показати IP 14 Липня 2014 09:15
Які патріотичні обличчя в молоді.Чекають загальної мобілізації.Хімзахист і курси медичної допомоги.Ну дуже парспективна молодь.Цвіт нації.
Мишко Показати IP 14 Липня 2014 09:15
коментар було видалено
Ромбінзон Показати IP 14 Липня 2014 09:41
Татуха і кульчик в лівому вусі.Мабуть пірат!А може пі....с?
нуууу до Ромбінзон Показати IP 14 Липня 2014 13:55
не може а точно...
:3 до Ромбінзон Показати IP 14 Липня 2014 19:44
цікаво, з яких пір людину з татуюванням так називають?!
Enzo Показати IP 14 Липня 2014 09:50
Мхахаха :D придурки, які строчать ці коменти - ви вже в окопах? вже пожертвували гроші? Чорт забирай, ВН, де ви цих клоунів шукаєте?! А про пожертви - в мене "біла" зарплата близько 5 тисяч гривень, з неї я плачу чималенький податок. Купую багато чого - ПДВ (20%) йде в казну держави. Що не так? А ви, клоуни, замісь того щоб коменти виписувати і в мамки клянчити на морозиво, роботу би знайши.
луцьк до Enzo Показати IP 14 Липня 2014 10:31
Я не в окопах, бо дівчина. Працюю, не переживай, і податки сплачую, і дитину виховую. І для мене це повна дурня - мені би було соромно опинитись на цих фото.
Шніпельсон до Enzo Показати IP 14 Липня 2014 10:37
Гей ти, "білий". А сам якого дідька тут строчиш, бігом працювати, бо не отримаєш за цей місяць своїх нещасних 400 доларів, на продажі овочів на північному ринку
Bob Marley Показати IP 14 Липня 2014 12:16
А майстерклас в окопах слабо?Зелений чай розслабляє і токсини виводить.А де ж ви так напрягаєтесь,що розсслаблятись потрібно,токсини знову виводити.Якесь замкнуте коло.
Спостерігач Показати IP 14 Липня 2014 13:17
майстер клас?????від кого ??від двох зелених ди....в ??? Багіров рік попрацював кальянщиком і зі всіх закладів вигнали його, а Сидорук 2 тижні тільки працює кальянщиком!!!!!!брєд та галямий піар ......
комбо до Спостерігач Показати IP 14 Липня 2014 13:34
підтримую! Багірова виганяли звідусіль, а Сидорука називати майстром з його досвідом - що за дурниці?? Ще й пішли в таке гниле місце працювати - видно що такі майстри, що ніхто не бере на роботу то працюють в того Коваленка. Хоть би мали совість і не працювали б в того безсовісного вора який обдурив стількох людей. Місце й так вже набуло такоі слави шо йти туди - чи працювати чи збагачувати - беззовісно.
Багіров до Спостерігач Показати IP 14 Липня 2014 15:26
1. Я працюю кальянником більше двох років. 2. закладів було 4. Колишня Бамба (непорозуміння з старшим кальянником) тоді ще я був молодимгарячим і до болі наївним. Голівуд, де я пропрацював 2 тижні заміняючи друга) далі отримав пропозицію від FirstCafe(на жаль прогоріли з Літньою терасою) далі Terrazza(ex Панорама), в яку мене також особисто запросили) Ні один заклад не " вигнав" мене) Звільнення було лише моєю ініціативою. 3. Я розумію ваш кіпіш щодо Коваленко. Але пояніть мені будь ласка чим вам насолило саме приміщення? Наразі ми лише орендуємо в них приміщення. 4. Сидорук є членом команди JS Hookah. Яка існує з початку весни(а це вже більше ніж два тижня:3). Він є першим в Луцьку кальянником, який почав свою кар'єру не з роботи на "Пана". 5. Наш захід взяв за мету показати лучанам що в приготуванні кальяну немає нічого складного. Якщо ви уважніше прочитаєте статтю. зрозумієте що це саме так. І відразу відпаде актуальність аргументації щодо " зелених", адже для того, щоб робити хороші кальяни, мастєрство та талант не потрібні.
Контроль до Багіров Показати IP 14 Липня 2014 23:46
одне тоді питання, а хто дозвол Вам ставити кальяни в приміщені????я так розумію до Вас ще перевірки не приходили, а ліцензія на алкоголь???Все оформлено на Владислава Кардаша?????? я так розумію треба до Вас навідатись!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ахахаха Показати IP 14 Липня 2014 13:48
фуфуфу туда йти. там тільки малалєткі якім не ставлять кальяни в інших закладах... і то половина кєнтів кардаша і Ко. ще й місце галіме... бееее
Бешаний каль до ахахаха Показати IP 14 Липня 2014 17:52
во во,"ахахах" правильно зазначив робіть кальяни для маленьких діточок яким немае куди притнутися,бо більше вам нічього не світить,тільки пригати з місця на місце. Довго ви і там не протянете.))
я Показати IP 14 Липня 2014 22:53
які ж люди заздрісні і злі) ну хочеться їм, хлопці відкрили якусь власну справу,стараються,працюють, не вам вирішувати ,що з цього буде і скільки вони там протянуть. Так всі спереживались,аж страшно, за себе краще переживайте.
ОГО.... Показати IP 14 Липня 2014 23:50
коментар було видалено
ggwp Показати IP 15 Липня 2014 00:14
Для того щоб робити хороші кальяни - звільни сидорука і забери до себе ботана в команду він теж не фонтан але поярче в рази буде за цього кальянника, який не працює на ПАНА
Лаве нане Показати IP 15 Липня 2014 00:57
Денег не будет.Капусты нет.
Гоша Показати IP 15 Липня 2014 10:25
Кальянник - пздц професія!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus