USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За рік українські депутати билися щонайменше 6 разів

19 Травня 2011 13:23
Між народними депутатами та іншими представниками влади з квітня 2010-го по травень 2011-го року відбулось щонайменше шість сутичок з пролиттям крові та пошкодженими частинами тіла.
Про це пише Gazeta.ua.
Так 27 квітня 2010 року у Верховній Раді депутати від БЮТ та НУНС спробували перешкодити своїм колегам із коаліції ратифікувати «харківські угоди». У процесі протистояння опозиціонери закидали яйцями спікера ВР Володимира Литвина.
У результаті сутичок депутата від «Народної самооборони» Олеся Донія було госпіталізовано зі струсом мозку. Інший депутат від НУНС Володимир Карпук отримав перелом носу.
12 листопада 2010 року після ток-шоу «Шустер live» побилися радник голови МВС Костянтин Стогній, екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та народний депутат від «Народної самооборони» Юрій Гримчак.
За словами очевидців, конфлікт розпочалася зі сварки Стогнія з Луценком. Нібито вийшовши з ефіру, ці двоє обмінялися неприємними репліками на кштал «який ти ху** міністр» і «а ти хе** міліціонер». Після цього в суперечку з матюками втрутився Гримчак.
У результаті зав'язалася кулачна сутичка, внаслідок якої Стогній опинився на капоті «Альфа-Ромео» одного зі співробітників студії.
Не обійшлось без кровопролиття під час розгляду нового Податкового кодексу у ВР. Зокрема, 18 листопада 2010 року дісталося депутатові від БЮТ Олександру Дубовому. Міністр фінансів Федір Ярошенко сидів в урядовій ложі, займаючись вивченням та обговоренням проекту Податкового кодексу. У цей момент до ложі уряду підійшли «бютівці», у тому числі й Дубовий, з відрами і законопроектом.
Опозиціонери кидали копійки та сторінки проекту Податкового кодексу в бік міністра. Обурившись, Ярошенко схопив один із томів Податкового кодексу і кинув його в агресорів. Удар був влучним – чиновник зацілив товстим талмудом прямо в голову Дубовому і тим самим розбив йому чоло вище правої брови.
16 грудня 2010 року народні обранці від фракції БЮТ заблокували трибуну та президію зали Верховної Ради з вимогою припинити політичні репресії проти своєї лідерки Юлії Тимошенко.
«Бютівці» мали намір утримувати блокаду в ніч з 16 на 17 грудня. Разом з тим, близько 19:10 «бійці» від фракції Партії регіонів, серед яких були Олександр Волков, Олег Царьов, Владислав Забарський та Ельбрус Тедеєв, увірвалися в президію через двері, що ведуть із боку кабінету спікера, та силовими методами почали звільнювати президію від опонентів.
«Регіонали» жбурляли стільці, деякі навіть вдалися до рукопашного бою. Зіткнення тривало близько 5 хвилин. У результаті «бютівці» мусили відступити, у той час як «регіонали» залишились у приміщенні на ніч.
Як наслідок, декілька опозиціонерів отримали тяжкі ушкодження та були доставлені до лікарні: Михайло Волинець отримав травму черепа від удару стільцем, Володимир Бондаренко мав зламане зап'ястя. Також сильно постраждали Юрій Гнаткевич та Василь Кравчук.
14 травня 2011 року під час акції у Маріїнському парку, яка проходила у рамках Дня гніву, постраждав народний депутат із фракції БЮТ Михайло Волинець. Депутат розповів, що коли представники правоохоронних органів штовхали людей, то декілька разів його вдарили навмисно по ногах.
Остання бійка сталась у Верховній Раді 18 травня 2011 року між віце спікером Адамом Мартинюком і нардепом Олегом Ляшком.
Ось як коментують бійки українських можновладців європейські політичні експерти.
Генеральний секретар Європейської Християнсько-політичної молодіжної мережі з Нідерландів Ауке Мінема зазначив, що бійки у парламенті – це дуже погано для влади та суспільства.
«У демократичних країнах проблеми вирішують завдяки переконуванню словами та аргументам, але не використовуючи фізичне насильство проти інших людей. Якщо ви хочете чогось досягти в політичному розвитку, ви мусите використовувати аргументи та дискусії із своїми опонентами. Ніколи не можна вдаватися до насильства, розпускати руки, лише аргументи. У Нідерландах ніколи не траплялося в нашій історії подібних інцидентів, щоб люди билися у стінах парламенту», - додав він.
А швейцарський політолог Самуель Кульман розповів: «Наскільки я знаю, то у нашому парламенті Швейцарії такого ніколи не відбувалося. Я не думаю, що подібна поведінка парламентаріїв прийнятна для швейцарського суспільства. Політичний діяч, який би напав на іншого політика, буде дуже різко розкритикований нашим суспільством. Іноді швейцарські онлайн-газети показують лінки в Ютубі на парламенти, де політичні діячі вдаються до бійок. Мабуть, це вважається досить смішним. Наші люди ставляться до цього як до шоу».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus