USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Знайдено найдавніший християнський ілюстрований текст. Фото

6 Липня 2010 15:53
У ефіопському монастирі знайшли рукопис, який може виявитися найстарішим у світі ілюстрованим християнським текстом.

Про це інформує ТСН.

Спочатку він був датований XI століттям, але за допомогою радіовуглецевого аналізу була встановлена точна дата створення тексту - між 330 і 650 роками нашої ери.

Текст, чий вік перевищує 1600 років, названий на честь ченця Абба Гаріма, який прибув до Ефіопії в V столітті. Згідно з легендою, він переписав Євангеліє всього за один день одразу після заснування монастиря Гаріма, неподалік від Адуа на півночі країни.

У книзі є зображення святих Матвія, Марка, Луки та Іоанна. Окрім того, в ній є перше християнське зображення Єрусалимського храму.

Євангеліє Гаріми ніколи не залишало межі монастиря. Рукопис був зроблений на козячих шкурах ефіопською мовою Геез і вважається, що його обкладинка - найбільш ранній приклад такого, під яким збереглися оригінальні сторінки.

Більш раннє датування манускрипту збігається за часом з прибуттям Абба Гаріма з Константинополя в Ефіопію у 494 році.

Довідково:

Ісаак Гаріма (кін. V - поч. VI ст.) - ефіопський святий, останній з «дев'яти преподобних», які прибули в Аксумське царство.

Гаріма походив з «римського», тобто, візантійського імператорського дому, був хрещений і пострижений у ченці аввою Панталевоном.

Гаріма прибув у Аксумське царство за царя Елла-аміди. Рік і 9 місяців усі «дев'ять преподобних» жили разом. Але після смерті Елла-Аміди, за часів правління його наступника Тазене, вони розійшлися по країні для заснування обителей.

На місці колишнього язичницького капища в Мадара, за 10 кілометрів на схід від сучасного міста Адуа, Гаріма заснував монастир, який існує дотепер. У житії стверджується: якщо би Гаріма «не обійшов Ефіопію, вона була би неправильною».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus