USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Комбат-терор»: як і хто з побитих селян зробив винних у нападі

29 Березня 2016 15:39
Члени приватної фірми «Комбат сек'юріті», яких за «владною» вказівкою змушені наймати волинські лісгоспи для охорони, побили сімох селян, проте, зрозумівши чим їм це загрожує, швидко зорієнтувались: винними зробили самих селян, а бійців «Комбату», тим часом, поклали в лікарню.

З'ясувати, що ж відбулось вночі 23 березня поблизу села Чорниж та чому селян з жертв нападу перетворили ледь не на його організаторів, спробували журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини.

Декілька днів тому представник прес-служби Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Цюриць відрапортував про те, що, буцімто, на Волині лісокради побили «айдарівців». Згідно з його інформацією, сутичка селян з лісоохоронцями відбулася 23 березня, в селі Чорниж Маневицького району. Зокрема, зі слів Цюриця, місцеві мешканці напали на працівників приватної охоронної фірми «Комбат сек'юріті», які на підставі договору підряду допомагають Колківському лісогосподарству охороняти лісові угіддя у найпроблемніших місцях.

Вдень у цьому кварталі охоронці затримали підводу із краденою деревиною. Місцевий житель зрубав вільху, завдавши господарству шкоди більше, аніж на 5 тисяч гривень. Можливо, це і стало причиною для сутички.

Охоронці згадують, що під час затримання чоловік кинув: «Чекайте вечора». Працівники «Комбат сек'юріті» на це не звернули уваги. Мовляв, мало що може сказати обурений лісопорушник. Склали акт про лісопорушення і взялися розслідувати всі обставини самовільної порубки. Адже двом підводам з місця події вдалося утекти. Потрібно було з'ясувати, скільки і де ще завдали шкоди крадії. У лісі залишалося лише троє охоронців. За версією Цюриця, до них і приїхали семеро чорнижців. Чисельна перевага, кажуть охоронці, додала забіякам сміливості. Дійшло до шарпанини. Лісоохоронцям, переконують, довелося викликати поліцію. Оперативна група, що прибула на виклик, затримала двох особливо агресивних «з'ясувальників». Як встановила експертиза, вони були ще й на підпитку.

Керівник «Комбат сек'юріті» Андрій Андрійович Статюк, більше відомий як «Малиш», прокоментував те, що відбулося, так: «Хлопці пройшли війну, вижили. Не вистачало ще, щоб на гражданці їх забили. Ми цього не допустимо. І браконьєрства, і побиття наших побратимів».

Добре запам’ятайте факти, про які йдеться у цій публікації. Тому що кожен з них, як виявиться пізніше, буде переписаний так, аби вигородити «охоронців», які тероризують місцевих жителів хабарами та залякують зброєю, привезеною зі сходу. Але про все – по черзі.

Як семеро селян «побили» 35 бійців «Комбат секюріті»

Вирішивши, що ставити крапку у цій історії ще рано, ми особисто поспілкувалися з «селянами-кривдниками», які побили, буцімто, тих, хто захищав їх на сході, тому поїхали у село Чорниж.

Від Колок до Чорнижа – близько 25 кілометрів сільською дорогою.
Місцеві жителі скоса поглядають на іномарку на не місцевих номерах, не дуже охоче спілкуються з «чужаками». В надії віднайти свідків або учасників тих подій, підходимо до млина, де своєї черги чекають декілька чоловіків.
Представляємось, розповідаємо, чому приїхали. Почувши, у чому річ, ті спочатку мовчать, але потім молодий чоловік кремезної статури заявляє: «А що ви зробите тим мордоворотам? В них розмова коротка: не хочеш платити – дістають автомати і немає про що говорити». З подивом уточнюємо, чи дійсно йдеться про членів «Комбат секюріті». Місцеві дещо сміливіше підтверджують – вони.

Питаємо про інцидент, який трапився 23 березня увечері, та просимо допомогти знайти свідків, які розказали б, як все відбулось насправді. «Шукайте «Спонсора», або його брата. За «фігуру» їдьте, там вам підкажуть, куди далі. Той чоловік – сам військовий. Його в ту ніч побили ті «братки», - каже старший чолов’яга. Прощаємось, вирушаємо у вказаному напрямку.

Проїхавши далі селом, зустрічаємо чоловіка на підводі, в якого цікавимось, де проживає чоловік, якого шукаємо. Той з пересторогою уточнює «навіщо він вам», а коли розповідаємо, хто такі і для чого приїхали, зізнається – це він. Запримітивши автомобіль поблизу дороги, до підводи підходить дружина та декілька місцевих.
Все ще з пересторогою нас питають «від кого приїхали». Показуємо посвідчення, і лише після цього жінка звертається до свого чоловіка: «Ну, то ж розкажи, як все тоді було…»

«Нас били «Комбатівці», а міліція стояла збоку і дивилась на це»

Селяни кажуть, що вже читали в інтернеті про те, що «нафантазував» Цюриць у своїй статті. Натомість, розповідають кардинально іншу історію того вечора. Дійсно, вдень там затримали ділка, який віз на підводі трохи деревини на дрова. Проте, там, переконують, її було точно не на 5 тисяч гривень, а зовсім трохи.

Пізніше, ввечері семеро місцевих біля лісу палили багаття та смажили сало. Серед них – пан Іван. Чоловік каже, що до них підійшло троє бійців «Комбату», з якими в них вийшов дещо гострий діалог.

Проте, про жодну шарпанину, з його слів, мови навіть не було. Згодом, ті залишили селян в спокої та пішли. Але ненадовго: за деякий час біля лісу з’явилось шість екіпажів «Комбату» (у кожному – по 4-5 осіб). Цього разу розмовляти вони не хотіли – підійшли, поклали на землю та почали лупцювати. Їх, припускають мешканці, запідозрили у причетності до крадіжки деревини. Утім чому били - не пояснили.

«Забрали ліхтар, сокиру. Били, як німці: шлангами (які потім спалили), палицями, арматурою. Побили спини і ноги. В мене то ще півбіди, а от Андрію зламали кістку. Ну і от поясніть тим, хто це «нафантазував» в тій статті: як семеро селян побили більше 30 озброєних охоронців», - коментує Іван.

На запитання про те, чому місцеві не викликали поліцію, Іван здивовано відповідає, що вона і так була на місці.

«Нас били у присутності міліції. «Комбат» приїхав разом зі слідчо-оперативною групою. Ті стояли збоку, і дивились, як нас, лежачих, лупили», - каже пан Іван та пригадує, що лише опісля підійшла міліція.

З його слів, ті відразу почали звинувачувати селян в крадіжці та змушували дати свідчення проти самих себе. Мовляв, самі винні, тому нас і побили. Ім’я «чесного» міліціонера селяни знають добре, бо зустрічались з ним вже не вперше – це начальник слідчо-оперативної групи Сергій Сергійович Макарчук. Підписувати самим собі вирок вони відмовились, тому правоохоронці поклали їх в багажник та відправили до райвідділку.

Дружина пана Івана пригадує, що протримали її чоловікам там з 22:00 до 4:00. Попри те, що чоловіків побили члени «Комбат сек'юріті», їх навіть не оглянув лікар, хоча ті цього вимагали. Вочевидь, таким чином хотіли приховати факт побоїв. Взявши свідчення чоловіків, зрештою, відпустили.

Проте, пан Іван відбувся «малою кров’ю» - більше постраждав його односельчанин Андрій Ковальчук. Чоловіка зустрічаємо біля будинку місцевого костоправа, котрий лікує людей навіть з навколишніх областей.
Селянин бідкається – на носі весна, багато роботи, а гіпс йому носити як мінімум декілька місяців.
У той злополучний вечір він підійшов до односельчан вже після того, як до них навідались троє бійців «Комбату». Відтак, побили чоловіка ні за що.

«Прийшов, привітався, стояв зі всіма, розмовляв. Тут, як вдивились в темноту, – бачимо, що нас оточили, і йдуть до нас. Десь 6 машин було всього. Мовчки підійшли і почали сильно бити, розпилювали газ в очі. Нічого навіть не сказали, за що вони так», - пригадує пан Андрій.

Коли «Комбат» закінчив мордувати місцевих, чоловік відчув, що йому сильно болить нога. Почав вимагати, щоб його теж забрала з собою міліція і зняли побої.

«Але мене не взяли, бо я їм «невигідний». Я не вживаю алкоголю, в мене серйозна травма. Я просив міліцію, щоб забрали мене у відділок з іншими. Але ті просто махнули рукою», - каже Андрій Ковальчук і пригадує, що його оглянула санітарка «Комбату». Така собі Шахеризада Гомерівна (до слова, саме вона викликала міліцію на побиття селян), яка сказала, що перелому у нього немає – лише забій. Як з’ясувалось згодом, у Андрія – сильний забій м’яких тканин та перелом променевої кістки.
Замість P.S.

Місцеві, кажуть, що бояться не те, що протистояти чолов’ягам, які у випадку непокори відразу дістають бойову зброю, але й розповісти про всі їх безчинства. Проте, випадок з побиттям селян, який прес-служба перекрутила на користь «Комбату», вочевидь, став для них останньою краплею. Учасники тих подій вже написали заяви у прокуратуру області та знімають побої.

Всю серйозність халепи, у яку втрапили, зрозуміли і самі «Комбатівці»: декількох своїх бійців, які в ту ніч били селян, все той же начальник слідчо-оперативної групи Сергій Макарчук порадив покласти в лікарню для «лікування» від побоїв.
Невідомо, що діагностують у «захисників», які били селян шлангами та арматурою, проте, маємо надію, лікування піде їм на користь. Відтак, свої безчинства над селянами Волині вони припинять.

Історія, досліджувати яку взялись журналісти видання, виявилась настільки довгою, цікавою та заплутаною, що сама «особа» організації, а також її засновника – Андрія Стасюка, який, з наших джерел в органах, є громадянином Росії, варта окремої публікації. Як і інформація про «волонтерські» джипи, на яких їздять «комбатівці», як вимагають гроші з місцевих і найцікавіше – з чиєї «владної» подачі волинські лісгоспи змушені наймати дороговартісну охорону за гроші самих же волинян. Відтак, чекайте продовження історії на сторінках видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
А Показати IP 29 Березня 2016 16:01
А в нас прокуратура взагалі існує? При Януковичі такого б небуло.
Колки Показати IP 29 Березня 2016 16:10
В Колківському лісгоспі чуть більше як 20 тисяч гектарів лісу,А далі візьміть штатний роспис і подивіться скільки там лежнів всіх рівнів. Невже ще треба наймати охоронну структуру.І друге питання - скільки ку бічни у тій вільсі,Коли вона вартує 5 тисяч гривень.Якби ви весь ліс продавали за такі гроші ви б ніколи не булиб такими старцями,якими є зараз.
бе Показати IP 29 Березня 2016 16:36
докотилась Украіна....бий свій свого .щоб чужий і духу боявся
Вася Показати IP 29 Березня 2016 16:37
А волонтерські джипи не ГО Активіст бува підігнало?
анон Показати IP 29 Березня 2016 17:33
Скандальний мент Сергій Макарчук знов прославився.
Анонім Показати IP 29 Березня 2016 17:39
Бо героям все можно....
село Тельчі Показати IP 29 Березня 2016 17:57
Молодці журналісти!Потрібно було б ще з Чорнижа в Тельчі заїхати та провести журналістське розслідування навколо конфліктної ситуації з "липовим фермером" та селянами, статтю про яку Ви, шановні журналісти, опублікували на сайті Вашого видання на замовлення ДУКу Правий Сектор. Приїдьте до нас, вислухайте селян, яких в замовній статті колишні бандити, прикриваючись військовими формами та АТО (про яку напевно тільки з телевізора чули) обізвали п'яницями, а в коментах ще й "ледачими полішуками", "бидлом" і ще різними непристойними словами.
анонім Показати IP 29 Березня 2016 18:22
А мені цікаво чи понесе хтось з поліціі відповідне покарання че знову домовляця. Якби вбагажнику 60.км провести якоглсь полісмена та людина уже давно булаби арештована А полісмени ідалі ходят на роботу.....виконують так званий обовязок ..........
кот Показати IP 29 Березня 2016 19:31
ох уже і журналісти!!!!
Сергій Показати IP 29 Березня 2016 20:08
Селяни ще ті, щоб красти вони готові самі себе калічити.. головою битись та різати вени....
Анонім до Сергій Показати IP 30 Березня 2016 08:17
Щоб тебе били битою і арматурою ти нвпевно по іншому писав . Ти зтого бидла ,що привладі????
Сергій Показати IP 29 Березня 2016 20:10
Місцеві заради наживи готові калічити один одного... Айдар вперед!
Мені не всеодно до Сергій Показати IP 30 Березня 2016 23:57
П*длюка ти п* дляча, щоб ти сам попав таким товаришам під биту, от тоді побачимо як ти заспіваєш!
НОНА Показати IP 29 Березня 2016 21:54
Поки за бєспрєдєл не почнемо їх на вила брати, толку не буде.
НОНА Показати IP 29 Березня 2016 22:35
Поки за бєспрєдєл не почнемо їх на вила брати, толку не буде.
Анонім Показати IP 29 Березня 2016 22:52
я не розумію як можна називатися "Айдаром" і йти проти людей , які в найгірші часи віддавали останні копійки на АТО, більше того іди разом з колишніми рабами януковича і колісника , і не треба лукавити всі керівники лісгоспів працювали при тому керівництві на керрівних посадах , а колківський директор ДЛГ ребар-синок того ребара який все життя пропрацював на посадаг директора длг в маневицькому районі , виникло питання а більше розумних не було , і в айдара гроші запаморочили уяву, так нехай колісникові угіддя до того охороняють які до речі ніхто в іх і не забрав
справедливий Показати IP 29 Березня 2016 23:03
Та шваль вже надоїла Альдар Правийсектор Азов це вся поднаготіна яка називає себе патриотами, а зараз їздить по нашим селам як махновці а влада їх спонсорує наймає, ті що дісно служили в АТО такого робити не будуть це ті самі прості хлопці з сіл справжні патріоти які пішли по призову через воєнкомат хочуть забути вдома про цю війну оці на джипах з автоматами їздять і тут лякають наших дітей та ми простий народ вже цього не витерпим і терпіти не будем, той Малиш це велика купа безмозглого мяса який два слова звязати неможе патриот с*аний да він про нашу Україну ніграма не думає марадьор легалізований хабарник , а простий народ цього тобі не простить, вже вони в с. Тельчах гнилью займались то тепер Чорниж зацепили зніми якщо служив в АТО дякуй Богу що незагинув зніми ту форму і працюй як всі прості люди алеж мозгів то невистачає то починають до простих селян дойо а на нас на таких простих цей світ і стоїть
олег Показати IP 30 Березня 2016 10:38
Може вже пора покласти край якимось КОМБАТАМ в лапках. Котрі колишні міліціянти прерші бандити нехай валять на передову. А лісоохороною має займатися саме лісове господарство. Складається враження що вони спеціально набрали в свої структури льюдей що покривають їх справи темні. Є поняття поліці\ котра покриває се це . Нічого не змінилося від старої влади .Ганьба .
Читач Показати IP 30 Березня 2016 21:59
Все це до пори до часу. Рано чи пізно, але знайдеться таки новий "Олежик" чи " Рудий", які зможуть нагадати комбатівцям та їх криші про славетні традиції Колківської республіки..... Але поряд з цим, постає ще одне питання. А навіщо поряд з Державною лісовою охороною, яка на Волині має штат в 900 чоловік, фінансується з державного бюджету, і повинна займатись охороною лісу, наймати ще якусь ліву фірму та плати додаткові кошти... Чи не краще підняти зарплату лісовій охороні та встановити її працівникам суттєві преміальні надбавки за кожного затриманого крадія лісу.
Діма Показати IP 31 Березня 2016 18:46
Охороняли ліс добре від простих людей які везли дрова а самі лісники як возили так і возять.
Жорик Показати IP 31 Березня 2016 19:20
Маневиччани пора обєднуватись і гнати ту нечисть. Слава нації!
петро до жорика Показати IP 5 Квітня 2016 09:47
Правильно!Щодо Цюрця- він заказний писака, мусив чоловік прикрасити ситуацію, бо ж йому за це платять. А з "Комбатом" коментарі правильні- це махновці, яких в ліс пхає Гунчик, паралельно вони виконують роль його приватної армії,Чому лісова охорона не може навести лад?-бо вони гнилі і так їм добре, без належного контролю з боку державних органів за станом ведення лісового господарства самі потонули у зловживаннях,.Все впирається в питання- хто виконую лісові роботи.Місцевих людей мало, або підприємці з далеких країв, або якісь незрозумілі фірми,що мають відношення до Колісника. То як на це дивитися місцевим людям, які сидять без роботи а їхнім лісом розпоряджаються всякі проходимці?ОРганізовуйтеся і ставте питання до керівництва лісгоспу- по режиму рубок і вивозки, по влагтуванню у штат, тоді і в сільраду податки попадуть і з людьми рахуватися будуть. ,
Анонім Показати IP 5 Квітня 2016 23:06
Менше ліс треба красти. І поперше чорнижці самі доних перший почали лісти мало дали значить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus