USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку хочуть виправити несправедливість з ремонтом ліфтів для ОСББ

20 Квітня 2016 14:13
Виправити ситуацію, коли члени ОСББ змушені фінансувати капітальний ремонт ліфтів з власної кишені, а у комунальних будинках ліфти ремонтують винятково за кошти міського бюджету, пропонують у міськраді.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 19 квітня.

Депутати розглянули проект рішення про зміни та доповнення до програми капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки.

Член комісії Петро Бойко повідомив, що проект рішення підготувала фракція «УКРОП». Нині, коли минає 25 років і надходить час капітального ремонту ліфтів, у житлових будинках, які обслуговують ЖКП, ліфти ремонтують за кошти міського бюджету. Раніше були внесені доповнення до програми і до неї увійшли кооперативні будинки. Однак ремонт ліфтів у будинках, де створені ОСББ, не передбачений у програмі. Тобто, ОСББ змушені ремонтувати ліфти за свої кошти.

Відповідно до проекту рішення, пропонують, щоб у дев’ятиповерхових будинках кооперативної власності та будинках, де створені ОСББ, і які обладнані ліфтами, що експлуатуються 25 років і більше, виготовлення проектно-кошторисної документації, її експертиза, та проведення капітального ремонту ліфтів здійснювалося департаментом ЖКГ за рахунок коштів міського бюджету.

Перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев зазначив, що система житлово-комунального господарства реформується і держава декларує наміри повернути власників багатоквартирних будинків до розуміння того, що це їхнє майно, яке вони зобов’язані ремонтувати, обслуговувати та утримувати в належному стані. На його думку, нелогічно у цей період додатково навантажувати бюджет такими видами робіт. Якщо ж внести такі зміни, потрібно передбачити, як профінансувати у 2016 році роботи вартістю 400-500 тисяч гривень (на капремонт 9 ліфтів, який потрібно здійснити цьогоріч).

Посадовець визнав, що ситуація є несправедливою і ОСББ дещо дискриміновані. Так, будинки, які не виявили свідомості і не організували об’єднань співвласників, не сплачують за ці будинки і ліфти, чекаючи допомоги від міста. Натомість ОСББ вже четвертий рік поспіль ремонтують усі ліфти, що перебувають у них на балансі, частково за власні кошти.

Враховуючи те, що є дві програми, що працюють з комунальними будинками та ОСББ, він пропонував розглянути проект рішення та внести у нього зміни: передбачити у комунальних будинках ремонт ліфтів також за рахунок співфінансування мешканців та бюджету. Оскільки під час ремонту даху чи встановлення теплового лічильника у багатоквартирних будинках мешканці збирають власні кошти у обсязі 40%, а 60% дофінансовують з бюджету, аналогічно пропонують робити з ліфтами. Таким чином, мовляв, вдасться відновити справедливість. ОСББ ремонтуватимуть із відсотковим співвідношенням 70 на 30% (у тому числі ліфти), у багатоквартирних житлових будинках мешканці фінансуватимуть ремонт спільно з департаментом ЖКГ у співвідношення 40 на 60%. Таким чином, вдасться вивільнити частину коштів у рамках програми і використати їх на інші потреби будинків, наприклад, ремонт дахів чи комунікацій.

Члени комісії підтримали проект рішення, врахувавши пропозицію Тараса Яковлева. Так, депутатам пропонуватимуть не звільняти ОСББ від фінансування ремонту ліфтів, але передбачити співфінансування такого ремонту у комунальних і кооперативних будинках (ремонт ліфтів у яких досі на 100% фінансувала міськрада).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
аргумент Показати IP 20 Квітня 2016 14:52
Якщо підійти до цього питання так: всі попередні 25 років жильці сплачували за комунальні послуги по тарифах, в які було закладено капітальний ремонт. На 26 рік створили ОСББ, і з цього часу виникла необхідність здійснити кап. ремонт. По суті, за одну і ту ж послугу буде справлятись подвійна оплата, і знову ж за рахунок споживачів. Такого питання жоден депутат не задав??? А хотілось би почути відповідь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus