USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Від чого варто відмовитися у Великий піст

17 Березня 2014 08:33
Цьогоріч Великдень припадає на 20 квітня. Цього дня свято Воскресіння Господнього святкуватимуть християни західного і східного обряду.

Упродовж 40 днів триває Великодній піст, який є найсуворішим у році. Журналіст Інформаційного агентства Волинські новини поцікавився у священнослужителів православної та римо-католицької церкви про те, як кожен християнин повинен прожити час посту і підготуватись до свята.

У Старому Завіті вказано, що період 40 днів і ночей був часом особливого приготування до зустрічі з Богом. Першим цей час посту переживав Мойсей, який на горі Синай чекав, коли Господь дасть йому закон – 10 заповідей.

Також 40 днів і ночей постився Ілля, який напередодні отримав поживу від Бога у вигляді скатертини зі стравами. Під час посту він ішов до гори Хорив.

Також у писанні сказано, що Ісус Христос, перебуваючи у пустелі протягом 40 діб, шляхом посту готував себе до своєї місії – Спасіння людей. У цей період його тричі спокушав диявол, але на жодні спокуси Христос не піддається.

Священик із костелу святих Петра і Павла отець Василь каже, що для кожного християнина Великий піст є часом приготування своєї душі і тіла до зустрічі із воскреслим Христом. Також це період, коли людина дякує Богу за його безмірну любов до людства.

«Ісус Христос дав приклад істинного життя. У католицькій церкві піст розпочинається із попільної середи, коли відбувається обряд посипання голови попелом» - зазначив священик.

У католиків, розповідає, Великий піст складається із декількох частин. Перша припадає на початок посту і є часом покаяння, коли у проповідях людей закликають очистити своє серце. Друга частина спрямована на пережиття великих таїн людського спасіння і того всього, що свого часу відчував Христос.

«Під час посту людина повинна принизити своє его та показати Богу і собі, що все те, що ми робимо, як живемо, - ми присвячуємо Спасителю. Це потрібно розуміти не у прямому значенні слова "приниження", а дещо по-іншому. Християнин, роблячи добрі справи, робить їх на славу Божу. Адже людина повинна своїм життям прославляти Господа, який дав їй життя та викорінити гріх із нього».

Отець Василь каже, що в Великий піст християнин повинен не тільки відмовлятись від споживання м’ясних і молочних страв, але також і робити для себе певні настанови. Відмовитись від якихось звичок і виокремити для себе справжні цінності, які є нематеріальними - тобто не споживчими, а духовними. Потрібно пам’ятати у час посту про слова Митрополита Володимира «У піст головне не їсти один одного».
Серед людей, котрі можуть не постити, - хворі, діти до 18 років, люди, котрі подорожують або важко працюють.

«Упродовж останніх місяців наша країна пережила тяжкі події, але в той же час, ми намагаємось виховати нову генерацію свідомих, вільних і небайдужих людей, які будуть духовними. Люди часто зневажають такими цінностями, доказом того є нещодавні події у Донецьку, коли один відібрав життя у іншого» - зазначив отець.

Він наголошує на тому, що кожна людина повинна прожити своє життя якісно, незалежно від того, скільки Бог дав їй часу бути на землі. Потрібно пам’ятати про те, що кожен - смертний, і за свої вчинки доведеться відповідати.

Своєю чергою, голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії УПЦКП Протоієрей Віталій Собко розповідає, що перед великим святом Господнього Воскресіння кожна людина має час працювати над собою, щоб духовно вдосконалитись, змінити, очистити себе.

«У Великий піст збільшується кількість богослужінь, коли людина може посповідатись і отримати причастя. Останнім часом період посту люди асоціюють із обмеженням у їжі, хоча це - лише одна складова. Дуже важлива робота - над своєю совістю, щоб людина переоцінила вчинки через призму віри у Бога і намагалася усунути все, що стає на її шляху до Всевишнього», - розповів протоієрей.

Віталій Собко зазначає, що кожен піст потрібно пережити комплексно. Тобто, коли християнин обмежує себе у їжі і водночас відмовляється і жертвує своїми слабостями, у когось це, до прикладу, - шкідливі звички. Відмовлятись від певних страв, каже, потрібно розважливо, все залежить від того, чи людина постила раніше чи ні. Для того, хто це робив раніше, обмежити себе від певної їжі буде значно легше.

«Якщо ви ніколи не молилися, то повинні насамперед вивчити «Отче наш», а не вникати у глибші тексти. Така ж ситуація і зі сповіддю. Добре, коли людина хоча б раз на рік сповідається і очищується від гріхів, але цього не достатньо. Коли людина свідомо не ходить до церкви, не сповідається і не причащається, то вона сама себе відлучає від церковної спільноти» - зазначив Віталій Собко.

Протоієрей наголошує на тому, що духовне єство людини має панувати над матеріальним. Він закликає не сприймати час посту, як сірий період, в якому людина повинна тільки обмежувати себе. Адже час Великого посту, з його слів, – це випробування, з якого християнин повинен вийти переможцем і перемогти самого себе. «Хочеться, щоб люди не боялись ставити перед собою завдання, боролися зі злом у собі і пам’ятали, що на цьому шляху Господь допомагає кожному» - резюмував священик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ігор Показати IP 17 Березня 2014 09:13
"У піст - головне не їсти один одного" Митрополит Володимир
лучанин Показати IP 17 Березня 2014 13:39
відмовитись від "послуг" правого сектора і інших "пАТРІОТІВ" і "вкатати їх в асфальт".
Горохівець Показати IP 17 Березня 2014 16:58
ПІСТ У ШКОЛАХ Рідні фірми «свободівця» отримають 3 мільйони за харчі для дитсадків 17 березня 2014 Управління освіти Луцької міської ради 3-7 березня за результатами тендеру уклав угоди на придбання продуктів для дошкільних закладів м. Луцьк на суму 3,11 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель». ПП «Тиверія» заплатять 1,35 млн грн. за молоко 2,5% жирності. «Торговий дім «Оріана» отримає 0,90 млн грн. за сайду заморожену, 29500 кг. «Тиверія» і «Торговий дім «Оріана» зареєстровані на Софію Березу та Юрія Ребрину, у 2012 році частки Ребрини належали Вадиму Веремчуку, депутату Волинської обласної ради від партії ВО «Свобода». ПП «Лодомерія» за 0,87 млн грн. має поставити сир кисломолочний. Власницею компанії з часу заснування є Софія Береза, директором з 2010 і до кінця 2012 року був той же Вадим Веремчук. У «Віснику держзакупівель» опубліковано дані про виграні тендери фірми «Лодомерія» – на 3,21 млн грн., «ТД «Тиверія» і ПП «Тиверія» – 22,89 млн грн., «ТД «Оріана» – 6,41 млн грн. Як повідомляється на сайті ВО Свобода, з ініціативи депутата Веремчука підприємства «Тиверія» і «Лодомерія» у 2011 році подарували двом луцьким дитсадкам холодильники. Найменування товару Кількість Ціна за од., грн. риба заморожена (сайда) 29500 30,42 сир кисломолочний 19326 45,00 молоко 182013 7,40

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus