USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

20 січня: події, факти, дні народження

20 Січня 2014 00:01
День народження 20 січня відзначають депутат Луцької міської ради Іван Смоленг (на фото) та депутат Верховної Ради волинянка Катерина Ващук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає добра, любові, достатку.

В Україні сьогодні відзначають День автономної республіки Крим.

Наша хроніка:

Торік на Луцькому картонно-руберойдовому комбінаті змінився директор.

Два роки тому у Луцьку розробили проект крамниці поблизу Свято-Троїцького собору.

Три роки тому на Волині через відлигу підтопило 400 дворів.

Народилися:

Цього дня народилися український хірург, один із засновників української хірургічної школи, дійсний член АН УРСР та Нью-Йоркської академії наук, дійсний член Академії медичних наук України Олександр Шалімов, російський нейрофізіолог і психіатр Володимир Бехтерєв, білоруський політичний діяч, один з укладачів орфографії білоруської мови Броніслав Тарашкевич, американський фізик, Нобелівський лауреат з фізики Девід Лі, український поет, громадський діяч Євген Маланюк, італійський кінорежисер Федеріко Фелліні («8 1/2» , «Амаркорд»), польський письменник, поет і публіцист, автор повісті «Чотири танкісти й собака» Януш Пшимановський, російський і радянський композитор, автор музики до багатьох відомих фільмів Володимир Дашкевич («Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», «Пеппі Довга Панчоха», «Зимова вишня»), український музикант, керівник ансамблю «Червона рута», народний артист України, чоловік співачки Софії Ротару Анатолій Євдокименко, американський кінорежисер і сценарист Девід Лінч («Твін Пікс», «Людина-слон», «Дикі серцем»), російська естрадна співачка, акторка, заслужена артистка РФ Ірина Аллегрова, російський і радянський кінорежисер Володимир Хотиненко («Один і без зброї», «72 метри», «Загибель імперії»), литовська акторка театру й кіно Інгеборга Дапкунайте («Безмовний свідок», «Місія нездійсненна», «Стомлені сонцем»), другий магістр гри «Що? Де? Коли?», триразовий володар призу «Кришталева сова» Максим Поташов, український фігурист і тренер Руслан Гончаров, російська танцівниця, колишня балерина Большого театру, заслужена артистка Росії Анастасія Волочкова.

Сталося:

20 січня 1265 року відбулася перша сесія англійського парламенту.

1661 засновано Львівський університет Казимира. Нині — Національний університет імені Івана Франка.

1892перший баскетбольний матч (Спрінгфілд, Массачусетс, США)

1920 – Скасування поляками Галицького крайового центру і поділ Галичини на три воєводства.

1918 – у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.

1925 – СРСР і Японія встановили дипломатичні відносини.

1943 – у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети «Українське слово».

1945у Вашингтоні відбулася інавгурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий термін.

1946 – після відмови Національних зборів підтримати його пропозицію про фактичний перехід Франції до режиму президентської республіки Шарль де Голль подав у відставку з поста глави уряду.

1946 засновано Центральне Розвідувальне Управління США.

1958 – У Лондоні з'явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах.

1961 – 35-м президентом США став демократ Джон Кеннеді, наймолодший серед своїх попередників і перший католик на цьому посту.

1972 – почалася друга хвиля арештів дисидентів в УРСР.

1980 – президент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві у зв'язку з інтервенцією СРСР в Афганістан.

1986 – відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем'єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.

1990 операція радянських військ у столиці Азербайджанської РСР – Баку. Мета – припинити гоніння на вірмен в Азербайджані, розгромити Народний фронт і поновити повноцінну владу Комуністичної партії.

1996 – лауреат Нобелівської премії миру Ясір Арафат став першим в історії палестинського народудемократично обраним лідером Палестинської автономії.

2001 – 43-м президентом США став Джордж Буш-молодший.

2006 – в Темзі майже біля стін англійського парламенту був виявлений кит, який заплив туди під час припливу. Він викликав бурхливе захоплення у людей щораз, коли випускав фонтан води, з'являючись на поверхні. Зусилля рятувальників не врятували тварину – кит не витримав всіх випробувань і помер.

2009 – 44-м президентом США і першим темношкірим президентом став Барак Обама.

2011 перший сонячний вітрильник НАСА, Нановітрильник-Д, розгорнув своє вітрило на навколоземній орбіті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus