USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

5 жовтня: події, факти, дні народження

5 Жовтня 2014 00:00
День народження 5 жовтня відзначають митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, солістка Державного академічного Волинського народного хору, заслужена артистка України Валентина Козачук та боксерка, заслужений майстер спорту України Тетяна Коб (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає здоров’я, оптимізму, нових здобутків. Гарних новин, мирного неба та благополуччя.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулого року в цей день видання розповідало про героя з Луцька, який врятував на морі трьох дітей. Пластун-скаут куреня «Лісові чорти» Вадим Петрук отримав бронзовий хрест із рук головного пластуна світу Любомира Романкова. До слова, бронзовий хрест - найвища нагорода у Пласті.

Окрім того, редакція розповідала, кого простіше приборкати: тигрицю чи жінку. Деталі - і в ексклюзивному інтерв'ю.

Десять фактів про поцілунки Брежнєва - про це говорили у 2012 році. Тоді склали рейтинг найвідоміших поцілунків знаменитого керівника.

А три роки тому стало відомо, що кращий студент Волині отримає тисячу доларів та можливість представити край на всеукраїнському рівні.

Народилися:

Цього дня народилися французький письменник, філософ-просвітитель Дені Дідро, 21-й президент США Честер Артур, винахідник кінематографа, родоначальник французької кіноіндустрії й кінорежисури Луї Жан Люм'єр (спільно з братом Огюстом), американський патолог Френсіс Роус (відкрив перший онкогенний вірус), радянська актриса театру й кіно Варвара М’ясникова (Анка-кулеметниця у фільмі «Чапаєв»), американський підприємець, творець мережі ресторанів швидкого обслуговування McDonald's Реймонд Крок, український письменник, перекладач, літературознавець Богдан-Ігор Антонич, радянський льотчик-космонавт Павло Попович, радянська гімнастка Галина Шамрай (Рудько), український мовознавець Олекса Синявський, президент Чехії в 1989-2003 роках Вацлав Гавел, російська актриса Інна Чурикова, російський актор Олександр Михайлов, англійський рок-музикант Брайан Джонсон, американський кіноактор Деніел Болдуїн, український футболіст, телеведучий Віктор Леоненко, англійська кіноактриса Кейт Уїнслет, українська легкоатлетка Інеса Кравець, український гімнаст, бронзовий призер Літніх Олмпійських Ігор в Пекіні Олександр Воробйов, український футболіст Рустам Худжамов, американська модель, дизайнерка, сестра Періс Хілтон Нікі (Ніколай) Хілтон.

Сталося:

1594 — Почалося антифеодальне народне повстання під проводом Северина Наливайка.

Повстання поширилося на Поділлі, Волині, частково Київщині й Білорусі. Козаки при допомозі міщанства і селян заволоділи Брацлавом, Гусятином, Баром, Каневом, Черкасами, Слуцьком, Могилевом та іншими містами. Водночас на Вкраїні діяв загін повсталих запорожців під керівницивом Григорія Лободи і Матвія Шаули. Об'єднанню загонів перешкоджала недовіра, з якою запорожці ставилися до Наливайка після повстання К. Косинського.

У кінці 1595 року польський уряд доручив гетьманові Станіславу Жолкевському приборкати повстання. Перед спільною загрозою Наливайко у квітні 1596 року об'єднав своє військо із запорожцями на чолі з Шаулою. Повстанське військо відбило наступ поляків під Білою Церквою, але потім змушене було відступити на Лівобережжя.

Внаслідок невдалого для козаків Солоницького бою угодовська частина козацької старшини організувала змову, підступно захопила Наливайка, Шаулу та інших керівників повстання і 28 травня (7 червня) 1596 року видала їх Жолкевському. Незважаючи на обіцяну амністію для повстанців, Жолкевський вирізав більшість козаків. Після страшних тортур Наливайка було страчено у Варшаві.

1939 — кінець польсько-німецької війни — останній бій польської Окремої оперативної групи «Полісся» під командою генерала Францішека Клееберга.

Після вторгнення радянських військ 17 вересня, генерал Клееберг спочатку спробував виконати команду Верховного головнокомандувача польської армії, щоб перемістити в Румунію або Угорщину і для цієї мети вивів свої війська в район Ковеля, а 22 вересня, без зв'язку з штаб-квартирою, вирішив рятувати оточену Варшаву.

27 вересня його війська перейшли Буг в районі Влодава. 29 - 30 вересня група билася проти радянських військ. У зв'язку з недостатньою кількістю боєприпасів Клееберг вирішив відступити до Дебліна.

28 вересня група прийшла звістка про капітуляцію Варшави. Тому Клееберг вирішив рухатися на захід і вести партизанську діяльність. Останній бій з'єднання провело 6 жовтня.

1962 — випущений перший сингл групи Бітлз — «Love Me Do».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
5 жовтня Курбан-байр Показати IP 5 Жовтня 2014 10:22
В Курбан-байрам крымские мусульмане молятся за мир и единство В Крыму мусульмане отмечают первый день одного из самых почитаемых праздников - Курбан-байрам. Во всех мечетях полуострова прозвучали молитвы о мире, а самое массовое богослужение, которое провел Муфтий Крыма Эмирали Аблаев, смог вместить лишь спортивный зал Дворца культуры в Симферополе. Об этом сообщает кореспондент Укринформа. «Богослужения, в которых приняли участие тысячи мусульман, прошли во всех мечетях Крыма, а самый большой праздничный намаз прошел в зале Дворца культуры профсоюзов. Мы молились о том, чтобы в Крыму не пролилась кровь, чтобы люди жили мирно и в единстве», - сообщили в Духовном управлении мусульман Крыма. Как сказал в своем обращении к мусульманам Муфтий Крыма, Курбан-байрам - это время, когда мы должны протянуть руку помощи нуждающимся. «Сегодня мне бы хотелось посоветовать своим единоверцам следующее: пусть те, у кого есть средства на совершение жертвоприношения, сделают это ради довольства Всевышнего, ради того, чтобы наш народ жил в Крыму на своей прекрасной и цветущей родине в здравии, достатке и единстве с другими народами». Как сообщил Муфтий, сегодня, в праздничный день, в Крыму произошло символическое событие - открыла свои двери построенная на пожертвования местных жителей мечеть «Ана-Юрт» (Родина) в симферопольском поселке «Белое».

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus