USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

80% прихожан храму в Михлині – за перехід до Київського патріархату, - Турак

5 Квітня 2017 20:41
Парафіяни села Михлин Горохівського району піднімають питання про ймовірний перехід ще свого храму з Московського патріархату - під юрисдикцію УПЦ Київського патріархату. Прихильники МП побоюються, що люди скористаються досвідом розташованого неподалік села Угринів, де храм УПЦ перейшов у лоно Київського патріархату більше двох років тому, та ще двох церковних громад. Люди кажуть, що такий важливий крок зробили, проаналізувавши криваві події на сході України.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: ЩЕ ОДИН ХРАМ НА ВОЛИНІ МОЖЕ ПЕРЕЙТИ ДО КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

Зауважимо, нещодавно громада Різдва Пресвятої Богородиці села Михлин втратила свого духівника - несподівано помер протоієрей Йосип Миколайович Стецяк, щирий пастир для жителів села. Він був справжнім патріотом України. Нині на місце може зайняти священик Київського патріархату, якщо так вирішить громада. Речник Волинської єпархії УПЦ Олег Точинський підтвердив, що тепер у Михлині прихильники УПЦ КП готуються, з його слів, “захопити” храм, - інформує Волинь24.

Ініціатором цього він вважає депутат обласної ради Андрія Турака, керівника ПОСП імені Тараса Шевченка, що орендує землі в Угринові та довколишніх селах, в тому числі й Михлині, та звинувачує обранця у “церковному рейдерстві”.

Ситуацію, яка виникла наразі, коментує депутат облради Андрій Турак.

“У багатьох випадках там більше страху, ніж правди і якихось підстав”, - зазначив він.

Дійсно в Михлині готують збори громади (5 квітня на 18-ту годину), каже аграрій.

“Наскільки мені відомо, там помер священик. Відтак настрої прихожан розділилися. У кожному селі є ті, хто за Київський патріархат, і ті, хто за Московський. Скільки їх там, не знаю. Приблизно 80% - прихильники Київського”, - зазначає Андрій Турак.



Прокоментував обранець і слова прес-секретаря Волинської єпархії УПЦ Олега Точинського, що "там де він орендує землі, не буде храмів УПЦ, а буде тільки Київський патріархат".

“Щоб Турак золотий був, та не він вирішує, в якому патріархаті громаді бути. Якщо в Угринові люди захотіли, вони перейшли. Громада виграла десятки судів, хоч її теж звинувачували в рейдерстві, в тому числі - й Верховний! Тобто суд визнав, що ніяких порушень не було. Тому якщо Михлин захоче - перейде, але не від Турака це залежить. Безперечно, у Волинській єпархії УПЦ знають, що я є прихильником Київського патріархату. І я цього не приховую.

Не можна молитися на бандита Кирила. Не можна так зневажати Україну та українських воїнів, як поступив Онуфрій, коли не встав під час хвилини мовчання (під час зачитування у Верховній Раді 9 травня 2015 року імен Героїв України, зокрема й загиблих в АТО- ред.) Не можна тримати в такому страху громади і людей, розказувати їм всякі небилиці, що українська церква - то неканонічна. Бог один. Рано чи пізно Україна прийде до того, що повинна бути єдина українська помісна церква. Це ж так. Ми б хотіли, щоб це сталося чим скоріше. А як воно станеться, будемо бачити”, - розповідає Андрій Турак.

За словами керівника ПОСП імені Тараса Шевченка, михлинські землі господарство приєднало до себе з 2000 року на прохання місцевих селян.

“Це було запущене, занензане господарство. Так сталося, що тоді керівники були байдужі до села, все повирізали і понищили. Ми колосальні кошти вкладали, щоб це село оживити. І газ провели, і дороги зробили, допомогли з садочком, дали робочі місця, ферми розбудували, доїльні зали... За мого сприяння виграли європейський проект, облаштували культурний центр. Сьогодні село - лялька.

Крім того, у Загаях побудували церкву Київського патріархату (а я тільки Київського можу будувати). Потім звели храм у селі Дубова Корчма цього ж району, де його не було. Кладовище зробили... Ми багато працюємо з громадою. Говорити, що Турак нічого не зробив там - це повна брехня. І люди це знають. І Михлин бачить”, - зазначає керівник агрогосподарства.

Сам Андрій Турак запевнив, що теж братиме участь у зборах, бо запрошений громадою.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus