USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

9 березня: події, факти, дні народження

9 Березня 2020 00:00
День народження 9 березня відзначають волонтерка Наталія Боярина, колишній голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик та артист, гуморист, учасник волинського гурту «Світязь» Дмитро Гершензон.

Інформаційне агентство Волинські Новини бажає іменинникам міцного здоров'я, щоденного натхнення, сил та позитиву. Нехай вас завжди супроводжує удача, постійно зігріває тепло людської вдячності, а будні й свята наповнюються радістю, світлом та любов’ю рідних і близьких.

А ще – здійснення всіх мрій, удачі та позитивних сюрпризів долі.
Наталія Боярина
Наталія Боярина
Володимир Гунчик
Володимир Гунчик
Дмитро Гершензон
Дмитро Гершензон
Члени клубу «Оптималіст» вітають Олександра Островського - сторожила клубу(член клубу тверезості з 1993 року) з днем народження. Бажаємо Олександру подальшої тверезості, єдності сім'ї, здоров'я, успіху, процвітання, Божого благословіння.
Олександр Островський
Олександр Островський
Іменини за православним календарем святкують Іван, Іларіон, Еразм, Софрон.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні – Всесвітній день ді–джея. Це – незвичне свято. Воно проводиться у форматі благодійної акції, яку вперше провели в 2002 році від імені Міжнародної клубної індустрії. Щороку у всьому світі проводиться тиждень благодійних акцій в допомогу дитячим організаціям, а кульмінацією благодійних акцій є 9 березня. Спочатку ініціаторами заходу виступили фонд World DJ фонду та організація Nordoff Robbins Music Therapy, яка використовує музику для лікування дітей і дорослих. Традиційно, весь прибуток, отриманий ді–джеями, клубами, радіостанціями в цей день прямує в різні міжнародні дитячі фонди та установи.

Також 9–10 березня в Україні відзначають Шевченківські дні.

Наша хроніка:

Минулоріч ми писали про те, як у Луцьку піснями та конкурсом відзначили 205 річницю від дня народження Тараса Шевченка.

Про те, як не лише розпочати бігати, а й полюбити це заняття, розповіла луцька журналістка Тетяна Грішина усім охочими під час ознайомчо-мотиваційної лекції на тему «Як почати бігати в понеділок і не закінчити у вівторок» у Молодіжному центрі Волині 9 березня 2018 року.

У 2017 вийшов у світ черговий випуск проекту "Соромлюсь запитати". Лучан запитували, що вони думають про засмічені вулиці, чи задоволені люди прибиранням територій, та чи готовий Луцьк приймати сміття зі Львова.

У 2016 у Києві пройшла презентація нової форми збірної України з футболу. Екіпірування представлено у двох колірних гамах - жовтій і синій. На футболках можна побачити орнамент, який складений з переплетених ниток, в результаті чого з'являється візерунок.

У 2015 році Національний банк України запустив в обіг банкноти номіналом 100 гривень зразка 2014 року з удосконаленою системою захисту.

Ким міг бути Шевченко у наш час? Таке опитування провели журналісти ІА Волинські Новини серед викладачів та студентів СНУ ім. Лесі Українки у 2014 році.

Народилися:

Цього дня рівно 200 років тому народився визначний український поет, письменник, художник Тарас Шевченко. Ще цього дня з'явилися на світ український художник–живописець, автор відомих картин на сільську та міську тематику Микола Пимоненко, український астроном і геодезист Олексій Савич, визначний український мовознавець, філолог і культурний діяч Василь Сімович, український художник–графік Георгій (Юрій) Нарбут, радянський державний і партійний діяч В'ячеслав Молотов, американський математик, творець перших електромеханічних обчислювальних машин Говард Ейкен, діяч українського повстанського руху часів Другої світової війни Тарас Боровець (псевдо Бульба, Чуб, Гонта), молдавський актор театру й кіно Михай Волонтир («Циган», «Дмитрій Кантемир»), радянський льотчик–космонавт, перша людина в космосі, Герой Радянського Союзу Юрій Гагарін, італійська кіноакторка Орнелла Муті («Приборкання норовливого», «Життя прекрасне», «Я й моя сестра», «Любов Свана»), український лікар, політик, міністр охорони здоров'я України у 2007-2010 роках, особистий лікар президента Віктора Ющенка Василь Князевич, французька кіноактриса Жульєт Бінош, український легкоатлет Юрій Білоног, французький футболіст, чемпіон світу (1998) і Європи (2000) Юрій Джоркаєфф, український фігурист, багаторазовий чемпіон України Антон Ковалевський.

Сталося:

1497Миколай Коперник здійснив перші астрономічні спостереження.

1796у Парижі Наполеон I Бонапарт одружився з Жозефіною Богарне, уродженою Таше де ла Пажері (розлучилися 1809 року).

1822американець Чарльз Ґрехем отримав патент на штучні зуби.

1918у Мінську проголошено створення незалежної Білоруської Народної Республіки.

1930у Харківському оперному театрі розпочався судовий процес спілки визволення України (СВУ).

1932в окупованій японськими військами Манчжурії створено маріонеткову державу Маньчжоу–Го.

1934у Києві засноване видавництво «Веселка».

1940грецькі війська зупинили італійський наступ з території Албанії.

1945американська авіація розпочала одне з найбільших бомбардувань Токіо.

1953у Москві відбулись похорони Сталіна в мавзолеї Леніна (1961 року, після розвінчання т. зв. «культу особи Сталіна», його тіло винесли з мавзолею і перепоховали біля Кремлівської стіни).

1957президент США Двайт Ейзенгавер оприлюднив програмну заяву про надання американської військової та економічної допомоги країнам Близького Сходу у разі комуністичної загрози.

1959у Нью-Йорку на торговельному ярмарку уперше продемонстрували ляльку Барбі. Лише першого року продажі сягли 350 тисяч.

1987ірландський гурт «U2» випустив свій найвідоміший альбом «The Joshua Tree». Його CD–версія стала першим CD, проданим тиражем понад мільйон примірників.

2001у Києві неподалік будівлі Адміністрації Президента сталася сутичка учасників акції «Україна без Кучми» з міліцейським загоном спецпризначення. Після цього акція УБК пішла на спад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus