USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

15 березня: події, факти, дні народження

15 Березня 2020 00:00
День народження 15 березня відзначає луцький архітектор Тарас Пахолюк.

Знайомі та друзі вітають його зі святом і зичать посмішок, сонячних днів, вдалих ситуацій, успіху, захоплення, геніальних ідей, цікавих занять та втілення планів.

Свято цього дня і у менеджера комп'ютерного інтернет-магазину Notix Павла Волосовича. «Міцного здоров'я, благополуччя, процвітання, підтримки однодумців та близьких, оптимізму та щастя. А ще - бадьорості духу, стабільності, позитиву. Нехай доля буде завжди прихильною та дарує безліч приємних несподіванок», - зичать близькі та рідні імениннику.
Павло Волосович
Павло Волосович
Фітнес-тренера, лучанина Романа Смідюка вітають з днем народження рідні, близькі та вдячні клієнти. Йому бажають здоров’я, достатку, процвітання, вірних друзів та сонячних днів. Нехай кожен день починається із щирої посмішки і гарного настрою!
Роман Смідюк
Роман Смідюк
Також день народження сьогодні святкує заслужений працівник культури України, художній керівник хору «Злагода» Євген Шаюк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників і бажає міцності духу, щасливої долі, позитивного настрою та легкого прибутку. А ще - щедрих дарунків долі та здійснення найзаповітніших мрій. Нехай чудовими історіями та щасливими спогадами буде наповнене ваше життя.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні – Всесвітній день захисту прав споживачів. Він відзначається в річницю виступу президента США Джона Кеннеді в Конгресі у 1961 році. У виступі були сформовані чотири головних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим. У 1983 році день 15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

Наша хроніка:

Минулоріч ми писали про те, як лучанам пропонували гроші за участь у масовці на підтримку Порошенка. За таку послугу у штабі експрезидента готові були заплатити 500 гривень. І хоча у Луцьку добу чекали Порошенка, до обласного центру Волині він так і не приїхав. Його борт приземлився в Луцьку і Порошенко спішно поїхав до Ковеля, де вже півтори години на холоді його чекала заздалегідь звезена автобусами масовка.

Два роки тому в Луцьку автомобіль збив двох лікарок, одна з них загинула, другу госпіталізували.

Чорною фарбою розмалювали двері та вікна приміщення, яке займає відділення "Сбербанку Росії" у Луцьку в 2017.

У 2016 цього дня стало відомо про те, що Верховна Рада має намір збільшити витрати на оплату праці депутатів у 2016 році майже в три рази - з 32,2 млн гривень до 91,2 млн гривень.

2015 року цього дня видання інформувало про те, що кримські татари, які проживають на Волині, відзначатимуть річницю окупації Криму.

Про кішку, яка «працює» в луцькому магазині, видання писало у 2014 році. Так, кицька, господиня якої померла, оселилась за вітриною магазину.

Окрім того, Волинські Новини повідомляли про унікальних і дорогих. Тоді до Луцька з'їхалися собаки-чемпіони.

Народилися:

Цього дня народилися англійський лікар Джон Сноу (першим застосував ефір під час операції), німецький бактеріолог, розробник протиправцевої сироватки, перший Нобелівський лауреат у галузі медицини Еміль Берінг, польський кінорежисер і сценарист Єжи Гофман («Потоп», «Вогнем і мечем», «Знахар»), український політик, комуніст, батько політика Юрія Луценка Віталій Луценко, канадсько-американський кінорежисер Девід Кроненберг («Муха», «Мертва зона»), український радянський гандболіст, олімпійський чемпіон Сергій Кушнірюк, фінський і американський кінорежисер, продюсер Ренні Харлін(«Скелелаз», «Міцний горішок-2», «Жах на вулиці В'язів-4»), американська кіноакторка Єва Лонгорія («Відчайдушні домогосподарки»).

Сталося:

1892у США винахідник Джесс Рено запатентував ескалатор.

Перший в світі ескалатор з'явився в 1894 році в парку Коні-Айленд (Нью-Йорк), як атракціон для туристів. Перші ескалатори представляли собою гладкі рухомі доріжки без сходинок. Трохи пізніше їх забезпечили поручнями, а сучасний вид ескалатор придбав до 1921 року. Зазвичай ескалатор рухається зі швидкістю 45 м/хв і може перевезти за годину до 10000 пасажирів.

1939у Хусті проголошено державну незалежність Карпатської України.

Державне утворення проіснувало недовго. У ніч з 13 на 14 березня 1939 р. хортистська Угорщина за підтримкою гітлерівської Німеччини розпочала війну проти Карпатської України. З перших же годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника по лінії Ужгород-Мукачево-Берегово-Севлюш. У гірських районах Карпатської України загони Карпатської Січі продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939 р. У кінці березня 1939 р. президент республіки Августин Волошин і частина уряду на чолі з прем'єром Ю.Реваєм виїхала через Румунію в еміграцію.

1985зареєстровано перший домен у зоні .com (symbolics.com).

За перші два роки - до 1987 року - у всесвітній павутині з'явилося лише 100 сайтів. Проте вже до 1995 року в доменній зоні. Com було зареєстровано понад 18 тис. сайтів. Нині в домені. Com зареєстровано 84000000 сайтів, у тому числі 11,9 мільйона сайтів, що спеціалізуються на торгівлі через мережу, 4,3 – розважальні, 3,1 – сайти, пов'язані з різними фінансовими операціями і 1,8 мільйона сайтів зі спортивної спрямованістю.

1993Міністерство юстиції зареєструвало Український центр Міжнародного ПЕН-клубу.

Це міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Клуб створений з метою сприяння дружбі й інтелектуальній співпраці письменників всього світу; акцентує увагу на ролі літератури в розвитку взаєморозуміння і світової культури; бореться за свободу слова; діє як потужна сила в захисті прав письменників, яких садять до в'язниці, а деколи і вбивать за їх погляди. Це одна з найстаріших організацій, яка бореться за права людини, і одна з найстаріших міжнародних письменницьких організацій. Назва клубу — ПЕН — це абревіатура від англійських слів «Poets, Playwrights, Essayists and Novelists» — «поет», «драматург», «есеїст», «новеліст», які складаються в слово «пен» (pen) — авторучка, але тепер включає письменників різних жанрів літератури, таких як журналісти й історики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus