USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Антимонопольний комітет відкрив справу через «Роттердам+»

28 Травня 2019 19:24
Антимонопольний комітет України відкрив справу щодо дій Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, стосовно формули Роттердам+. Це відбулось після отримання Комітетом даних від НАБУ, пишуть Наші Гроші.

«Державна уповноважена Антимонопольного комітету Марія Ніжнік постановила почати розгляд справи про вчинення НКРЕКП антиконкурентних дій органу влади, шляхом надання частині виробників електроенергії переваг, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що може призвести до спотворення конкуренції на ринках електроенергії», — пише видання.

Третьою стороною до справи долучено ДП НАЕК Енергоатом. Збирання та аналіз доказів по справі доручено департаменту досліджень і розслідування ринків паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства.

Держуповноважена посилається на інформацію Національного антикорупційного бюро, надану АМКУ у квітні 2019 року.

НАБУ в рамках кримінального провадження № 52 017 000 000 000 208 виявило ознаки негативних наслідків дій НКРЕКП по застосуванню Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електроенергії, впровадженого у 2016 році постановою № 289. За даними НАБУ, ці дії Нацкомісії могли призвести до надання переваг виробникам, які працюють за ціновими заявками, порівняно з виробниками, які не працюють за ціновими заявками.

Так НКРЕКП протягом 2016−2017 років проводило розрахунок прогнозованої ОРЦ в порушення алгоритму, визначеного Порядком ОРЦ, шляхом ручного коригування прогнозованої ОРЦ за попередній період. За певних умов це могло призвести до спотворення конкуренції на ринку.

«Такі дії НКРЕКП матимуть більш негативний вплив на конкуренцію після запровадження повномасштабного ринку електричної енергії…, враховуючи існуючий на сьогодні значний ступінь концентрації ринку генерації електроенергії та можливість суб'єктів господарювання самостійно визначати ціни на електроенергію в новій моделі ринку», — вказано у розпорядженні держупоновноваженої АМКУ.

Також у розпорядженні про відкриття справи Ніжнік посилається на заяви Енергоатома від 19 грудня 2018 року і 19 лютого 2019 року, у яких держкомпанія наголошувала, що дії НКРЕКП можуть суттєва зачіпати права Енергоатому.

«Саме через це Енергоатом зараз долучено до справи в якості третьої сторони, хоча місяць тому Ніжнік на підставі тих самих листів Енергоатому зробила висновок про«відсутність негативного впливу Постанови № 289 на економічну конкуренцію», — нагадують Наші Гроші.

Нагадаємо, відразу після впровадження формули «Роттердам+» подорожчали і єврооблігації ДТЕК, які скуповувала компанія ICU. Співвласник цієї фірми Макар Пасенюк є фінансовим радником президента Петра Порошенка. На момент вводу формули «Роттердам+» НКРЕКП очолював Дмитро Вовк, який перед призначенням також працював у компанії ICU та «Рошені» Петра Порошенка. Співвласником ICU також був Володимир Демчишин, який був міністром енергетики та вуглепрому в період розробки «Роттердаму+» у 2015-2016 роках.

У квітні 2017 року НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через «Роттердам+». При цьому НКРЕКП приховує від НАБУ фактичні дані, які вводились у формулу для розрахунку вартості вугілля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Я Показати IP 28 Травня 2019 21:01
Ахметова на клик.За...бав всю Україну обкрадаеє.Скількі накрав то вже можна було для переселенців по квартирі купити. А не покіло гречкі і кількі подачкі давати.
Навуходоносор Показати IP 28 Травня 2019 21:17
Наконец-то проснулся Антимонопольный комитет! В любой стране Европы - это важнейшая институция, карающая монополистов и коррунционеров! У нас же - это свора соучастников грабежа страны! Обосновывает любой ценовой абсурд воров от власти на энергоносители! Создают, видимо, эффект деятельности, с перепугу. Затем все спустят на тормозах, виноватых не найдут по той причине, что многие из них сидят в АМКУ!
Анонім Показати IP 28 Травня 2019 23:33
Тож писали що ротердам поміняють під іншу схему))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus