USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Авангарду» – 85 років: тунель, зірки першої величини і народне будівництво

24 Вересня 2018 11:41
На зламі 1920-1930-х років спортивні змагання в Луцьку проводили на міському стадіоні, який був розташований поблизу замку. Але спортивне життя в місті вирувало й потребувало великої арени, адже, крім традиційного футболу, розвивалися стрільба, мотоспорт, легка атлетика і велоспорт.

Саме потреба у великому велотреку підштовхнула в 1931 році воєводський комітет фізичного виховання і військової підготовки розпочати зведення в Луцьку багатофункціонального стадіону – першого у Волинському воєводстві.

Головним підрядником став міський комітет фізичного виховання та військової підготовки, головою якого тоді був Теофіл Оловінський. За кілька місяців до відкриття арени в тижневику Wolyn він розповів, що роботи з проектування та втілення проекту вартували 300 тисяч злотих. Допомагали товариству чимало державних структур та приватних осіб. Причому хто чим міг: фінансово, деревиною, цеглою, цементом, шлаком. Останній привезли місцеві залізничники (30 вагонів).

Основні роботи розпочалися у 1932 році. Будівництво тривало під особистою опікою воєводи Волинського Генріха Юзефського.

Протягом неповних двох років постав стадіон. Не просто стадіон – цілий спортивний комплекс. Його чаша мала футбольне поле 110 на 70 метрів з біговою доріжкою на 400 метрів навколо нього. Центральна трибуна вміщувала 400 осіб, загальна місткість арени складала шість тисяч глядачів.

Учасники спортивних баталій виходили у ядро через підземний тунель. На території стадіону також були розміщені тренувальні майданчики, майданчики для волейболу та баскетболу й навіть майданчик для гри в хокей. Ну і велотрек, з якого все почалося.

Коли будівельні роботи добігали кінця, комітет фізичного виховання та військової підготовки звернувся до польського диктатора Йозефа Пілсудського з проханням назвати луцький стадіон його іменем. Це означало особистий протекторат голови держави над спорудою. Пілсудський не відмовив.

Стадіон у Луцьку урочисто відкривали 24 вересня 1933 року. Воєвода Волинський Генріх Юзефсьский виголосив коротку промову. Загалом, спортивне свято, присвячене цій знаменній події в житті Волинського воєводства, тривало три дні – до 25 вересня. Було проведено змагання з легкої атлетики, велосипедного та мотоциклетного спорту за участю атлетів з Варшави, Лодзі, Львова та інших міст. Завершував урочистості товариський поєдинок на футбольному полі між командами Луцька та Варшави, який виграли господарі 1:0.
Відкриття луцького стадіону ім. Пілсудського, вересень 1933 року. Як бачимо, сьогоднішня центральна трибуна – це кілька разів перебудована ще та, польська. Родзинка – підземний тунель, яким спортсмени виходили на змагання в ядро арени. На цьому фото тунель праворуч.


Головною зіркою відкриття стадіону став Януш Кусоцінський, який приїхав до Луцька. Це була справжня лeгeнда польського спорту. В легку атлетику він прийшов аматором, адже поза спортом доглядав за варшавськими парками. Роком раніше став олімпійським чeмпіоном 1932 року в бігу на 10000 метрів у Амстердамі. Пізніше Януш виграє срібло чeмпіонату Європи 1934 року на 5000 метрів, стане рeкордсмeном світу в бігу на 3000 метрів, 10 разів перемагатиме на чeмпіонатах Польщі.

Згодом Кусоцінський добровольцем піде на війну, його двічі поранять. Януш залишиться в окупації як член підпільної розвідки. Його заарештують нацисти у березні 1940 року. Зірка польського спорту нікого не видасть. Його розстріляють під Варшавою разом з іншими відомими поляками.

Воєводський тижневик 1 жовтня 1933 року писав: «...більшої значимості відкриттю стадіону додає той факт, що збудований він був в часи жорстокої економічної кризи, але завдяки розумінню та щедрості нашого суспільства, яке за фінансової допомоги уряду в найтяжчих умовах і обставинах викресало у собі той запал та енергію, які привели до здійснення мети».

Через місяць після відкриття арени в Луцьку провели чемпіонат Польщі зі спортивної ходьби. У польських архівах надибав на фото переможця в заході на 50 кілометрів – Луціана Гражду.

...Коли дивлюся на світлини 85-річної давнини, часто не полишає думка: захід країни в 1933-му жив повноцінним життям, а за кількасот кілометрів звідси вирував Голодомор.

Юрій КОНКЕВИЧ, Луцьк

Спроба в Луцьку Єжи Плавчика – польського стрибуна з жердиною і багатоборця, який на чемпіонаті Європи з легкої атлетики в Турині у 1934 році завоює бронзову нагороду. Приземлялися тоді просто у... пісок.
Упізнаєте? Це наш «Авангард» майже 85 років тому. Старт забігу під час відкриття луцького стадіону ім. Пілсудського, вересень 1933 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Носатий дядько Показати IP 24 Вересня 2018 13:00
Дуже цікаво. Дякую.
Маша Показати IP 24 Вересня 2018 18:41
Дякую за цікавинку :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus