USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Бандерівський інтернаціонал» - у Луцьку презентували книгу про УПА

23 Березня 2017 20:27
«Бандерівський інтернаціонал: грузини, росіяни, євреї…» – таку назву має нова книга історика, журналіста, головного редактора газети «Історія плюс» Олега Стецишина.

Видання про іноземців, які боролися за українську державу в УПА, автор презентував 23 березня у бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Книга складається з тих сторінок історії, про які ми практично нічого не знаємо. Вона про людей, які волею долі долучилися до лав УПА, проте вона не про українців, а про татар, узбеків, грузинів, вірмен, росіян, німців, євреїв, білорусів – загалом про представників понад 26 національностей.

Особливо цінним видання є для жителів Західної України, адже воно описує події, які відбувалися в межах історичної Волині.

«Книга важлива, зважаючи на сьогоднішню ситуацію, на ту війну, яку зараз ведемо з Росією. Думаю, її можна назвати третім національно-визвольним змаганням, і цього разу ми також хочемо відстояти нашу незалежність. Однією з особливостей цього протистояння є дуже сильна пропагандистська, психологічно-інформаційна війна, яку нам нав’язав наш ворог. Елементами цієї війни є міфи, зокрема й історичні, покликані звинуватити українців у злочинах, які вони не чинили. Я думаю, що ця моя книжка спростовує такі міфи», – розповів про актуальність видання його автор Олег Стецишин.
Він зауважив, що спочатку прагнув написати статтю про роль іноземців в УПА, проте, коли почав збирати, опрацьовувати та узагальнювати матеріали (документи, праці з історії визвольного руху, свідчення вояків, їхніх близьких), виявив, що інформації настільки багато, що однією, навіть двома статтями не обійтися. Так виник задум підготувати книгу.

На презентації «Бандерівського інтернаціоналу» Стецишин також згадав про окремих упівців, про яких вдалося дізнатися трохи більше. Багато з них пройшли весь шлях УПА, а потім потрапили в радянські табори.

Автор відзначив, що, однак, випадки участі в УПА представників західноєвропейських націй поодинокі, більшість становили особи з країн Східної Європи та тих територій, що входили до складу СРСР. Найбільше в книзі росіян (102 особи) і азербайджанців (52).

Історик, представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук підкреслила, що автор нічого не приховує у своїй книзі, зображує і героїв, і тих осіб, які виявилися не готовими боротися до кінця й загинути на полі бою.
«Книга показує правду: якщо люди борються за вищі ідеали, не за збереження, а за незалежність, то немає місця навіть національним розрізненням», – сказала Леся Бондарук.

На її думку, справу іноземців в УПА зараз продовжують чеченці, зокрема, ті, яких очолював Іса Мунаєв, що загинули два роки тому в результаті російської агресії в Україні: «Ми повинні згадувати про них. Це трагедія чеченського народу, розділеного Росією. З одного боку – найманці Кадирова, з іншого – батальйон імені Джихара Дудаєва, який воює у складі української армії. Це та справа, яку варто підкреслювати: українці не просто вміли воювати за свою незалежність, вони вміли об’єднувати представників різних національностей заради боротьби».

Щодо питання місця видання, зважаючи на польсько-український конфлікт, Леся Бондарук зазначила: «Ця книга важлива, адже, наприклад, ніхто не згадує про переговори між Армією Крайовою та повстанцями, про спільну боротьбу з нацистами й більшовиками, зокрема про спільний бій у Грубешові проти нацистів. Це Москва стравлює український і польський народи, і зараз саме Росія є режисером нової хвилі антиукраїнської істерії у Польщі. І те, що зараз відбувається, ця «війна пам’ятників», я переконана, – це не справа рук українців і поляків, це справа рук московських агентів».

Усі, хто пропустив презентацію «Бандерівського інтернаціоналу» у бібліотеці СНУ імені Лесі Українки, мають можливість зустрітися з Олегом Стецишин 23 березня у книгарні «Є» в Луцьку о 18:30.

Книжки, своєю чергою, можна придбати в книгарні «На волі» або в книгарні «Є».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанка Показати IP 24 Березня 2017 00:58
А про Волинську різню там щось є? А то щось ця тема в Україні ретельно замовчується.
Анонім до Лучанка Показати IP 24 Березня 2017 09:05
про "волинську різню" краще почитати в архівних документах про діяльність Армії Крайової і пілсудчиків на території України
Фигвам Показати IP 24 Березня 2017 07:52
В 1944 Клячковский (командир УПА-Север) отдал приказ на уничтожение всех этнических русских, сражавшихся в отрядах УПА. Ничего себе "интернационал" получился!
Анонім до Фигвам Показати IP 24 Березня 2017 09:04
а це не були часом заслані НКВДисти ?
Фигвам до Анонім Показати IP 24 Березня 2017 09:50
Естесственно, причем поголовно. Но уничтожили только русских, украинских НКВД-истов трогать не стали.))
Анонім до Фигвам Показати IP 24 Березня 2017 10:45
га-га-га !!!!!!! а де ти бачив в 1944 році українських НКВДистів ? там були або гускіє вихідці із зємлі обєтованной або рускіє з Мокселя. УКРАЇНЦІВ ТУДИ НІХТО НЕ ПРИЙМАВ !!!!!!!! читай першоджерела
Фигвам до Анонім Показати IP 24 Березня 2017 11:33
К примеру - Сергиенко, родом из под Харькова, украинец, руководил Украинским НКВД в 1941-43.
Анонім до Фигвам Показати IP 24 Березня 2017 15:16
Член ВЛКСМ в 1924—1927 годах. Член ВКП(б) с 1927 года. одним словом, член-многостаночник. з нього такий самий українець, як із тебе

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus