USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Берлін 1945-го та 70 років потому у світлинах

9 Травня 2015 17:30
Понівечене в останні дні війни місто, згадки Луцька та Києва на стінах Рейхстагу та сучасний квітучий мегаполіс – це погляд на Берлін зразка 1945 та 2015 років.

Добірки світлин Берліну з часів його капітуляції у травні 1945 року та тих самих місць нині опублікували видання Die Welt та Радіо Свобода.

На фото буремних часів закінчення Другої світової війни у Європі та капітуляції гарнізону Берліну можна зауважити катастрофічні спустошення столиці держави-агресора та радянських вояків, які фотографуються на фоні здобутого міста.

На першій світлині – за Бранденбурзькими ворітьми у районі Берлін-Мітте журналіст ТАРС Євгеній Чалдей ще з одним радянським військовим кореспондентом. За ними – танк ІС-2.

Сьогодні, як видно на наступній світлині, перлина архітектури відновлена, а поряд із нею гуляє чимало туристів.



Фото із трішки іншого ракурсу – радянські танки, що рухаються вздовж Ебертштрасе повз Бранденбурзькі ворота. Нині на вулицях мирного міста – звичні легкові авто та велосипедисти.



Бранденбурзькі ворота, можливо, найвідоміший символ Берліна, за часів Холодної війни перебували у руїнах через своє розташування поруч із Берлінським муром. Їх повністю відновили у 2000-2002 роках.



На двох наступних фото на майдані Парізер-плац (Паризька площа) поет Євгеній Долматовський та бійці червоної армії святкують перемогу. Сьогодні ж тут фотографуються гості міста, туристам пропонують покататися кінним екіпажем і нічого не нагадує про роки, коли майданом пересувалися радянські танки.



Обстріляний та понівечений Рейхстаг у районі Берлін-Тіргартен під час останніх бойових дій впродовж битви за Берлін. Цікаво, що літаки у небі над Рейхстагом – фотомонтаж для публікації у газеті «Правда».



Військові радянської армії позують перед Рейхстагом, в якому 30 квітня 1945 року запеклі бої відбувалися ледь не в кожній кімнаті. Сьогодні це німецький парламент зі скляним куполом авторства Нормана Фостера, що робить Рейхстаг визначною туристичною пам’яткою.



До слова, всередині будівлі нині можна побачити стіни із написами, які залишали у 1945 році солдати-переможці. Так, можна натрапити і на згадку Луцька (зберігся напис «Брест-Луцк-Львов»), Києва, Харкова, Одеси тощо.



Парад перемоги червоної армії на майдані Кьонігсплац перед будівлею Рейхстагу (нині – Плац дер Републік), перед бійцями - генерал-полковник Микола Берзарін, перший начальник Берлінського гарнізону у здобутому червоноармійцями місті.



Майдан Гросер-Штерн в районі Берлін-Тіргартен – дорожній рух поблизу постраждалої від обстрілу колони Зігесзойле регулює дівчина-червоноармієць. Сьогодні біля підніжжя колони відпочивають берлінці та гості міста.



Вулиця Мерінгдамм у 1945 році, район Берлін-Кройцберг: радянські солдати на марші повз управління фінансів Кройцбергу. Хоча вигляд вулиці нині змінився і окремі будівлі зникли, споруда управління фінансів відновлена.



По вулиці Йоркштрасе у районі Берлін-Кройцберг поблизу церкви Святого Боніфація їде радянський танк Т-34 у напрямку вулиці Мерінгдамм.



Бель-Альянс-Плац (нині – Мерінг-Плац) у районі Берлін-Кройцберг: радянські солдати наступають у напрямку Фріденсзойле, увінчаної статуєю богині перемоги. На сучасному знімку можна зауважити, як змінилася забудова мікрорайону – за вцілілою колоною видно сучасну багатоповерхівку.



Вулицею Вільгельмштрасе у районі Берлін-Мітте біженці проходять повз Імперське міністерство авіації (нині – Міністерство фінансів). Масивна будівля збереглася майже у первозданному вигляді, бракує лише імперського орла, що тримав у лапах свастику.



На розі вулиць Інзельштрасе та Вальштрасе у районі Берлін-Мітте у 1945 році на вказівнику – записані кирилицею керунки на Рейхстаг та Копенікерштрасе.



Вулиця Пренцлауер-Алее в районі Берлін-Пренцлауер Берг: радянські солдати на фоні аптеки Елізбет-апотеке. Фармацевтичний заклад існує і на сучасній вулиці.



На цій самій вулиці на параді вишикувалися радянські вояки перед будівлею радянської військової комендатури району. На іншому фото – радянські офіцери перед вхідними дверима будівлі, яка нині має зовсім не офіційний вигляд та вкрита графіті.



Меморіальна церква кайзера Вільгельма є одним із небагатьох місць Берліна, де все ще можна побачити сліди війни. Пошкоджену після авіанальоту 1943 року церкву навмисно залишили в руїнах після війни.



Александерплац, центр нічного життя Берліна у 1920-х роках, зруйнували під час бойових дій. Площу відбудували у 1960-х роках як показовий центр Східного Берліна зі своєрідною телевежею ліворуч.



Поет і військовий кореспондент Василь Захарченко (праворуч) розмовляє з радянським офіцером 16 квітня 1945 року. На тому ж місці 24 квітня 2015 року водій рикші Клеменс чекає на клієнтів у променях весняного сонця. Ліворуч позаду нього – відомий готель «Адлон». У 1945 році він був у руїнах. Його відбудували у 1997 році.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Крук Показати IP 9 Травня 2015 18:02
Цікавий погляд на Берлін.
Usa Показати IP 9 Травня 2015 18:25
Хорошие фотографии. Спасибо. С праздником всех вас!
Самооборона Показати IP 9 Травня 2015 19:54
Цікаво хто реально виграв війну? Якщо країна переможена живе у кілька порядків краще без жодних надр окрім порядку і грамотної побудови, і країна переможець яка має міліярди тон надр і обкрадає свій народ.
Peter Weger Показати IP 9 Травня 2015 21:04
Респект. Я також бачив напис з "Луцк" у Рейхстазі :-)
Henz da Penguin Показати IP 15 Травня 2015 09:49
Круто!! Цікаво було подивитися. Дуже люблю такі підбірки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus