USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Блокнот, олівець і трохи фантазії: як луцький студент-фізкультурник створює шедеври

30 Жовтня 2019 07:00
Коли йдеться про образ художника, в уяві більшості з нас виникає такий собі богемний портрет людини з шаликом на шиї та мольбертом під пахвою, яка неспішно прогулюється осіннім парком у пошуках натхнення, або ж замріяно релаксує десь на березі річки. Утім хлопець, із яким хочемо вас познайомити, ламає усі ці стереотипи. Бо мольберта в нього немає, а в наплічнику, окрім блокнота з малюнками, – кросівки та спортивна форма.

Діма Ходневич народився й виріс у Зарічному на Рівненщині. Нині він – студент першого курсу Інституту фізкультури та здоров’я Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Каже, вирішив піти татовим шляхом, адже він теж навчався у Луцьку на тому самому факультеті, нині працює вчителем фізкультури і захисту Вітчизни.
«Малюю, скільки себе пам’ятаю, – усміхається Діма. – Щоправда, була невеличка така перерва – років чотири за олівець не брався. У цьому винні комп’ютерні ігри. Бачите, у мене в дитинстві того комп’ютера не було. А коли в класі сьомому з’явився, то я дуже захопився іграми. От і закинув малювання, перестав ходити в художню школу. Хоча, якщо чесно, мені там не надто й подобалося, бо вчили мене не того, що я хотів. А може, просто з учителями не пощастило».

Випірнути з віртуального світу допомогли спорт і тато, зізнається хлопець. Батькам зовсім не подобалося, що хлопець так багато часу проводить за комп’ютером, тож тато зробив усе для того, щоб син змінив уподобання. І в нього це вийшло, бо Діма усерйоз захопився спортом. А відтак і повернулося бажання малювати.

«До художньої школи я так і не повернувся. А вчився малювати, переглядаючи тематичні відео в інтернеті, черпав інформацію на різноманітних форумах, – розповідає хлопець. – Зараз найважче мені даються портрети, але я вдосконалюю навички. А найбільше люблю малювати пейзажі».
Для створення чергової роботи Дмитрові не потрібно якогось особливого реманенту. Каже, йому достатньо блокнота, звичайнісінького простого олівця, трохи фантазії та, звісно, натхнення. А воно, зізнається юний художник, бува, приходить у найнесподіваніші миті. Тому блокнот і олівець завжди є у нього в наплічнику. «Буває, що на відтворення картинки, яка виникла в голові, мені треба кілька годин, а буває, що достатньо однієї нудної пари», – жартує хлопець.

Нам, простим смертним, просто невтямки, як можна створити пейзаж, не використовуючи додаткових кольорів. «Усе дуже просто. Адже олівці мають різну жорсткість, – пояснює Діма. – До того ж, коли сильніше або слабше натискаєш на олівець, виходять різні відтінки».
Окрім того, хлопець нещодавно захопився розмальовуванням стін. «Як і багато хто, почав я з власного дому, – розповідає художник. – У нас був ремонт, мама дозволила мені спробувати розмалювати стіну в своїй кімнаті. У роботі поєднував і звичайну фарбу, і в балончиках. Як для першого разу, вийшло непогано, хоча, звісно, недоліків там не бракує. Але ж я ще тільки вчуся. Були вже й замовлення від знайомих. Хоча нині на це в мене обмаль часу, адже в основному зараз витрачаю його на навчання».

Сюжети художніх робіт Дмитра народжуються по-різному: буває, що сам вигадує, а часом десь щось цікаве побачить, додасть щось своє – і виходить цікава картинка.
На запитання, чому, маючи від Бога такий хист до малювання, обрав фах тренера, Діма усміхається: «Я ж не професійний художник, можна сказати, самоук. Це таке заняття для душі. А спорт – велика частина мого життя. Вже навіть пробував себе у ролі тренера».

У майбутньому Дмитро Ходневич, як сам жартує, бачить себе тренером, який малює. Хоча основний акцент робить все-таки на фізкультурі. Утім і хист свій обіцяє розвивати. Тож хтозна, може, незабаром ми почуємо й про персональну виставку талановитого студента.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Поціновувач Показати IP 30 Жовтня 2019 07:34
Крутий малий! Не закидай олівців у шухляду, з тебе будуть люди.
Любі свині Показати IP 30 Жовтня 2019 09:32
Вражає!
Реаліст Показати IP 30 Жовтня 2019 10:01
Гарно. Успіхів Тобі!
ігор луцький Показати IP 30 Жовтня 2019 16:04
Прикольний ведмедик.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus