USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Божа служба – з перервою у 350 років у Луцьку. ФОТО

14 Листопада 2013 08:46
Божественну Літургію відслужили на місці православного храму Іоанна Богослова на території Луцького замку. Тут не відбувались служби понад 350 років.

Диво-дивне чи Божа воля, але коли підземелля на місці археологічних розкопок у центрі древнього замку заповнили учні Волинської духовної семінарії Української Православної Церкви, священнослужителі, просто миряни, зокрема й працівники історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», коли у напівтемряві запалали вогники свічок і пролунало «Благословен єси, Господи...», то здалося: Божа служба тут наче ніколи й не припинялася. А храм діяв, як і тисячу років тому. Нині від церкви Іоанна Богослова залишилися лише відкриті археологами на кількаметровій глибині залишки фундаментів. Проте збереглася благодать святого місця, що світські люди називають аурою. Місце розкопок, аби зберегти ці безцінні залишки, накрите своєрідним шатром, раніше тут бували тільки екскурсанти, - йдеться у повідомленні волинської єпархії.

«Цей храм – це перший християнський храм древнього Лучеська, споруджений – подумати тільки! – ше у домонгольські часи. Тут поховані і будівничий Луцького замку князь Любарт, який у християнстві мав ім'я Дмитро, і князь Свидригайло, хрещений Левом та інші руські князі, ревнителі православної віри», - висловився ректор Волинської духовної семінарії, протоієрей Рустик Капауз.

Справді, сталося свято повернення Божого слова у ці древні стіни, здійснене з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, котрий також був присутній на Літургії. Протоієрей Олександр Богданов коротко розказав про історію храму.
Так, споруджений він у 1175 – 1180 роках в часи правління князя Ярослава Ізяславовича. Церква була вже соборною у 1289 році в часи правління Мстислава Даниловича. Під час правління Любарта церковній громаді подарували містечко Роижще та кілька сіл, завдяки чому церква стала багатшою і тут змогли зробити ремонт. Стіни навіть розписали фресками.

На території Древньої Русі зустрічається лише кілька аналогів Луцькому храму Іоанна Богослова, що є проявом самостійності волинської архітектурної школи. У храмі давали присягу новообрані міські чиновники древнього Лучеська, у притворі відбувалися судові засідання. Було чимало ікон, обрамлених золотом, сріблом і дорогоцінним камінням. Проте храм зазнавав змін, перейшовши до уніатів. За єпископа Афанасія Пузини церква знову стала православною, повернувши собі звання духовної столиці волинян. І все ж перебудови, зміни єпископів не сприяли подальшому розвитку храму, який було, врешті, розібрано, а останній раз Божественну Літургію православні служили тут ще 350 років тому.
























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
вірянин Показати IP 14 Листопада 2013 17:35
Тут вже кілька разів правили Службу священики Київського Патріархату. А те, що МП цього не визнає, свідчить, по-перше,про нетолерантність, по-друге, про нефаховість писака. Те, що МП не визнає нікого, крім себе, - то їх проблема. Але функції Бога перебирати на себе - зухвало. Бог визнає, хто має право бути і Йому служити, а хто - ні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus