USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Через нову «мінімалку» волиняни зароблятимуть ще менше

8 Грудня 2016 14:28
Вже з 1 січня мінімальна зарплата в Україні не зможе бути нижчою 3 200 гривень. Проте, як би парадоксально це не звучало, таке «покращення» або залишить людей з тим, що вони мають зараз, або може навіть і погіршити фінансову ситуацію.

«Чистими» - 2500 гривень, і то не усім

Мінімальна заробітна плата розміром 3200 гривень останніми місяцями звучить від чиновників як мантра. Проте, незважаючи на такі нібито позитивні зміни, в реальності прості громадяни отримуватимуть істотно менше. Річ у тім, що Уряд називає суми до оподаткування. Проте, після того як з цієї суми вирахують всі податки і збори, «чистими» українці отримуватимуть 2500 гривень.

В Міністерстві соціальної політики України переконують, що збільшення розміру мінімальної зарплати буде стосуватись багатьох підрозділів бюджетної сфери. Нині зарплата в них формується відповідно до принципу єдиної тарифної сітки. Перший розряд тарифної сітки рівний прожитковому мінімуму - 1600 гривень. Це і є основна зарплата. Проте особи, у яких перший тарифний розряд становить 1600 гривень, отримуватимуть разом з надбавками та доплатами 3200 гривень.

Але бюджетники вже бачать своєрідний підступ в цій ініціативі. Вони кажуть, що доходи збільшаться лише у низькооплачуваних категорій працівників. Приміром, для педпрацівників базовий розрахунок становитиме оклад 1600 грн. Педагог вищої категорії матиме зарплату на рівні 14-го тарифного розряду. Якщо говорити про цифри, то це буде становити 1600х2,42 = 3872 грн. Тобто, не маючи доплат за стаж, класне керівництво, перевірку зошитів тощо, педагог матиме лише на 762 гривні більше, ніж мінімальна заробітна плата.

Субсидії – «мінус», податки – «плюс»

Зі слів експерта, автора податкової реформи Данила Моніна, відповідно з підняттям «мінімалки» зростуть і податки. Відтак, у 2016 році підприємець 1-ї групи платить щомісяця 138 гривень єдиного податку в місяць і 303 гривні ЄСВ або 441 гривню на місяць чи близько 5000 гривень на рік, при максимальному обороті в 300 тисяч гривень. Проте, з 2017 року підприємець буде платити 320 гривень єдиного податку і ще 704 гривні ЄСВ на місяць. Відповідно на місяць ця сума становитиме 1024 гривні на місяць, 12288 гривень на рік. Таким чином, згідно з підрахунками експерта, податкове навантаження збільшиться в 2,3 раза.

Також не варто забувати, що окремі законодавства прив'язані до «мінімалки». Як, наприклад, розмір щорічного податку на нерухомість – за кожен «зайвий квадрат» слід сплачувати встановлений відсоток від «мінімалки».

Що стосується субсидій, то в Уряді вже не приховують того, що підвищення «мінімалки» знизить розмір субсидій, адже ті прив’язані до доходу громадян.

Волинські бюджетники залишаться без доплат

У Волинській обласній раді в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповіли, що спочатку дуже зраділи з того, що їм підвищили оклад. Проте згодом зрозуміли, що при нарахуванні зарплати з січня не враховуються додаткові доплати.

Відповідно до новоприйнятого закону №5130, при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховувалися доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

«В нас є оклад, надбавка за вислугу років, за інтенсивність та інколи премія. Проте, в новій редакції закону, відповідно до статті 3, в 3200 гривень увійде все – не буде окремо окладу, премій та надбавок», - пояснюють в облраді.

Відтак, бюджетники «склали два і два» та зрозуміли, що їм вигідніше працювати з «мінімалкою» в 1600 гривень, але мати доплати і надбавки. Мовляв, якщо зараз вони отримують «чистими» 3200 гривень зарплати, то вже з січня не матимуть і того. Адже з усіма відрахуваннями «на руки» отримуватимуть близько 2500.

«Держава декларує, що зарплата збільшиться, а в бюджетників вона навпаки - зменшиться. Все тепер прив’яжуть до «мінімалки», в тому числі і субсидію. І це вже не перший раз держава так «кидає» людей – ставлять більшу «мінімалку», проте знаходять чим зменшити суму фактичних нарахувань», - пояснюють працівники апарату Волиньради.

Ця тенденція стосується і бюджетної сфери загалом: лікарень, шкіл, садочків тощо. Проте, чимало бюджетників досі хибно вважають, що підвищення мінімальної заробітної платні з 1600 до 3200 гривень означатиме, що всі доплати їм доплюсовуватимуть до ставки в 3200 гривень.

«Більша» зарплата – більший план

Відтак, аби роз’яснити ситуацію журналісти звернулись за коментарем до рядових працівників Луцької міської клінічної стоматологічної поліклініки та одного з дитсадочків міста. В ДНЗ одна із нянічок на умовах анонімності розповіла, що бухгалтерія поки не пояснювала працівникам яким чином нараховуватимуть зарплатню і скільки вони отримуватимуть з січня по-факту.

Натомість медики розповідають, що їм уже заявили – «готуйтесь до більшого плану». Мовляв, разом з підвищенням «мінімалки» в стоматполіклініці збільшать і обов’язкову кількість пацієнтів на лікаря. Проте, як і у випадку з садочком, детально медикам ніхто не розповідав, як вдійсності нараховуватимуть зарплату.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 8 Грудня 2016 14:43
це жити по-новому. бідний херант живе по-старому: як ховав бабло в офшорах, так і далі ховає
лучани Показати IP 8 Грудня 2016 15:13
Пора людей заставляти платити податки.
іван Показати IP 8 Грудня 2016 15:20
А що робити, якщо дохід такий, що вистачить на погашення оренди, а собі залишається трохи більше 2 тис. грн. а деколи і меньше? Може в тіні легше буде, жити якось треба буде?
лучани до іван Показати IP 8 Грудня 2016 15:45
500 ₴ погоди не зробить. Якщо не можеш вести бізнес, то йди найманим працівнгиком. Не платити податки= крадіжці.
Антоша Показати IP 8 Грудня 2016 15:26
А ціни як знову у верх лізуть! А субсидії вже заберуть більше і що знову українців влада за носа водить?
ВОВК Показати IP 8 Грудня 2016 15:41
радості немає меж
Ш Показати IP 8 Грудня 2016 15:45
О це надули народ!
ШШ до Ш Показати IP 8 Грудня 2016 23:52
Не на дули, а на *бли
123 Показати IP 9 Грудня 2016 07:51
Здивований коментарем працівників облради. Таке враження що це говорила взагалі неадекватна у цьому питанні людина.
555 до 123 Показати IP 9 Грудня 2016 09:04
*некомпетентна
хмм до 123 Показати IP 9 Грудня 2016 10:00
що саме сказали не так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus