USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому аграрії Волині можуть згорнути роботу

10 Березня 2015 15:46
Податкове навантаження може призвести до згортання виробництва середніми та малими сільськогосподарськими підприємствами Волині, - вважають у профспілках.

Про це йшлося під час брифінгу Федерації профспілок Волинської області 10 березня.

Як наголосив голова обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу Ростислав Чернюк, з прийняттям змін до податкового кодексу виникло чимало проблемних питань в сільськогосподарських підприємствах області. Щодо цих питань профспілка звернулася до нардепів та Кабміну.

Перша проблема – у зв’язку із ліквідацією фіксованого податку для сплати сільськогосподарськими формуваннями, всі сільгосппідприємства перевели в 4 групу єдиного податку. У законі про пенсії йдеться про те, що підприємства, які сплачують фіксований податок, не компенсують пенсійному фонду пільгові пенсії, виплачені у господарстві. Здебільшого такі пенсії у сільському господарстві виплачують механізаторам, тваринникам та багатодітним матерям, які виховали п’ять та більше дітей. Наразі в області є 875 пільгових пенсіонерів-працівників сільського господарства, і з 1 січня цього року ця сума (8,7 мільйона гривень торік) лягла на сільськогосподарські підприємства, які зобов’язані щомісяця компенсувати пенсійному фонду пенсії, виплачені пільговим пенсіонерам. У профспілці вважають, що це - неправильно і є результатом неузгодженості законів, яку потрібно виправити найближчим часом.



Також значно підвищився розмір податку за оренду землі, особливо щодо земель, на яких розташовані господарські двори. Так, за господарські двори за межами населених пунктів платитимуть в 10 разів більше, а за двори у межах населених пунктів – у 100 разів більше. Ці податки нині лягають на сільськогосподарського виробника, який не матиме змоги підвищити рівень зарплати, створити належні умови праці, а, можливо, вдаватиметься до скорочення робочих місць. Це питання профспілка також підняла перед центральною владою, аби зменшити цей податок з урахуванням пропозицій керівників сільськогосподарських формувань.

Ростислав Чернюк підкреслив, що сільське господарство становить третину валового виробництва в області та третину податків, що надходять у бюджет. Якщо вищевказані питання не будуть вирішені, середні та малі підприємства будуть змушені згорнути роботу.

У галузевій угоді передбачено збільшення зарплати у галузі сільського господарства із ростом виробництва проте ріст виробництва торік становив 17,5%, а збільшення зарплати - лише 5%. Ціни на пальне та міндобрива підвищилися протягом декількох років у десятки разів, водночас сільськогосподарська продукція на тому ж рівні, що 3-5 років тому.

«Якщо держава не виконає наші прохання, сільськогосподарські товаровиробники змушені будуть підняти вартість продукції. Сьогодні 80% молочних продуктів виробляють члени одноосібних селянських господарств. Зараз переробники зменшують ціну молока на 10 копійок, а потім на 203-39 копійок, а вона і так становить 2,3 гривні, коли в магазині 900 грамів молока коштує 10 гривень», - зазначив Ростислав Чернюк.



З його слів, без підняття цін сільське господарство не виживе. Його доведеться або дотувати, як в європейських країнах, або відпустити ціни на сільськогосподарську продукцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
цікаво Показати IP 10 Березня 2015 15:55
А хто це за жінка на фото? Імпозантна жіночка...
ОЛЕГ СИДОРЧУК Показати IP 10 Березня 2015 16:13
Реформи-реформами, а про тих хто кормить забули. Якщо ще с/г продукція виросте як бензин, багато хто покладе зуби на полицю
ОлегУ до ОЛЕГ СИДОРЧУК Показати IP 10 Березня 2015 16:58
А тих хто ті "реформи" проводить, ви нікуди покласти не хочете?!
ОЛЕГ СИДОРЧУК до ОлегУ Показати IP 11 Березня 2015 23:57
Візьми і поклади, якщо можеш. Ті хто проводить реформи - це рультат "волевиявлення народу"
вдв Показати IP 10 Березня 2015 16:18
не переживайте запад нам поможе, шо не бачите то тiльки завязка
Українець Показати IP 10 Березня 2015 17:07
"Западові" наші землі потрібні, а ми бомжі їм не потрібні ...
Льоня Показати IP 11 Березня 2015 07:21
Що означає " прийдеться відпустити ціни на сільськогосподарську продукцію"- а хто їх тримає сьогодні і яким чином? Це нісенітниця, тільки ринок та монополісти переробники регулюють ціноутворення на с г продукцію. Цікаво, а якимим такими діями профспілка може вплинути на відміну прийнятих законів? Цей захід є для галочки? А селяни реально нікому не потрібні, вони є дійною коровою, яку доять, а не кормлять. Так довго бути не може.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus