USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому на Волині здорожчав хліб

21 Листопада 2016 11:04
Що не день то новий сюрприз для споживачів, щоправда, люди чомусь цьому не тішаться. На Волині знову шалено ростуть ціни на основний продукт харчування - хліб. Виробники демонструють все нові причини для здорожчання та нові цінники, натомість прості люди затягують паски ще дужче і з острахом чекають, що ж буде завтра, - інформує ТРК Аверс.

Зі слів пересічної лучанки, яка мало не щодня купує хліб у кіоску поблизу свого будинку, ще днями буханець її улюбленого коштував 6 гривень, тепер же ціна значно підскочила, аж на 25%.

Лучани дивуються, як незважаючи на гарний урожай про який звітували владці, ціни на муку і хліб такі високі, та й продовжують повзти вгору.

«Люди просто шоковані тим, що відбувається. Кажуть, що м'ясо чи рибу з нинішніми зарплатами та цінами можуть собі дозволити лише на свята. Хліб, вочевидь, теж невдовзі стане розкішшю», - йдеться у сюжеті.

Натомість, як розповіла продавчиня одного з хлібних кіосків, таке здорожчання викликане збільшенням цін на електроенергію та воду. Так лишень за тиждень, зі слів жінки, буханець чорного та білого хліба здорожчали на 50-60 копійок.

Як розповів журналістам головний антимонопольник Волині Сергій Логовий, зараз виробники хліб творять, що їм заманеться. Про те, що підвищують ціну, лише доводять до відома, а на скільки це обґрунтовано чи доцільно - з'ясовувати нікому.
Натомість як повідомили департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА, з жовтня в Україні відмінили державне регулювання цін на продукти харчування, зокрема й на хліб. Однак це тільки пілотний проект у сфері регулювання цін, і триватиме він три місяці, тобто до кінця цього року, - пише Вісник.

Незначне зростання ціни є, та виробники аргументують його тим, що подорожчали енергоносії та сировина, від того й виросла собівартість, а звідси й незначне подорожчання хліба. До прикладу, з початку року борошно, згідно даних Держстатистики, додало в ціні 13%. Не зміниться вартість тільки соціальних сортів хліба.

Своєю чергою пекарі запевняють: іншого виходу немає. На волинських підприємствах, які виробляють хлібну продукцію, кажуть, що ціна зросте до обґрунтованого рівня в рамках звичайного щорічного сезонного коливання. Директор «Західторгхлібу» Віталій Бобир повідомив, що вартість хліба підвищать не лише через зростання собівартості продукції, а й через витрати виробників на енергоносії та перевезення. «Ціну на соціальний хліб ми не підвищували. Його вартість нашого виробництва коливається від 6,90 до 7,20 гривні за буханець вагою 650-700 грамів», – зауважив Віталій Бобир.

На виробництві соціальними сортами вважають хлібобулочну продукцію простої рецептури, в якій є тільки борошно, вода та сіль. Увесь хліб, батони, булочки, в складі яких присутні цукор та олія, тим паче інші наповнювачі, – це вже елітні сорти.

Експерти зауважують, що ціни на хліб ще раз піднімуть, коли набуде чинності рішення про підвищення мінімальної заробітної платні. Якщо бюджет затвердять з новим розміром мінімальних зарплат, вартість продукту № 1 доведеться переглянути знову.

«Якщо відбудеться перегляд мінімальної зарплати на 3200 гривень, то десь на 10-20% у ціні буде пряме відображення», – розповів у коментарі президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда.

Зі слів експерта, станом на сьогодні середня ціна кілограмового буханця житньо-пшеничного хліба по Україні сягає 10,56 гривні.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини писало, що волиняни скаржаться на високі ціни та звинувачують у безвідповідальності владу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Кастрюлька Показати IP 21 Листопада 2016 11:59
То вам, крiпаки, подарок, на рiчницю майдану

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus