USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому роми забирають дітей зі школи

14 Травня 2014 15:00
Ромські батьки масово забирають із загальноосвітніх шкіл своїх чад, мотивуючи це тим, що «дитина ходить один рік, другий, третій, а результату ніякого».

Про це сьогодні, 14 травня, розповіла голова Громадської організації «Терне Рома» Тетяна Логвинюк.

На її думку, «корінь проблеми» у тому, що переважну кількість ромських малят виховують неписьменні або малограмотні батьки.

«Припустимо, батьки не вміють ні читати, ні писати. А дитя приходить зі школи й просить допомогти з математикою, письмом чи ще гірше - англійською мовою. У такій ситуації батьки безпорадні», - бідкається громадська активістка.

З її слів, багато хто може сказати, що ромам завжди чогось бракує, мовляв, вони й так не хочуть ходити до школи. Однак, біда у тому, що в Україні немає державної національної політики.

«Ми хочемо донести до кожного, що роми – це як деталі ланцюжка. І як би ми не хотіли відокремити ромів, створити окремі школи та класи, але ми, роми й корінні українці, мусимо вчитися разом і поважати один одного. А забирають зі школи тоді, коли батьки бачать, що учень ходить один рік, другий, третій, а результату ніякого. Тоді й виходить, що мати свариться з учителями та директором, а тоді забирають дитину з навчального закладу, мовляв, хай краще приносить користь, збираючи металобрухт або просячи милостиню», - резюмувала Тетяна Логвинюк.

А керівник проекту-дослідження ромської освіти та освіченості «Контроль-якісні знання» Віктор Пенько зазначив, що для влади найлегше створити так звану резервацію або гето, аби нацменшини «не вилазили назовні» і не псували життя.

«Але будь-яка ізоляція - це не вихід, вона лише погіршує ситуацію», - додав він.

Як повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини, в області жоден маленький ром не відвідує дитячий садочок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Воділа Показати IP 14 Травня 2014 15:17
Шось цигани останнім часом сильно заворушилися. Ану на місце!
українка Показати IP 14 Травня 2014 16:16
Скільки пам'ятаю себе, цигани, та й то одиниці, тільки в 1-2 класи ходили, аби навчитись рахувати і читати, а потім самі переставали ходити до школи. Так що вірніше - не "забирають", а "не водять". Роми, подивіться правді у вічі!
українка Показати IP 14 Травня 2014 16:18
і ще запитайте батьків-ромів, чи вони вчать з дітьми уроки, перевіряють їх, а тоді звинувачуйте, що толку ніякого. Всі інші діти вчаться, в інститути поступають і працюють.
123 Показати IP 14 Травня 2014 16:20
Не знаю, як там цигани, але дійсно, що то за школа, коли дитині повинні допомагати батьки. Школа для того, щоб навчити. І це питання до МОН, а то понавудумували "много і дурного": діти вивчають по 11-15 предметів у тиждень, яка це має бути голова?...
мамка до 123 Показати IP 14 Травня 2014 16:30
ну, хоча би проконтролювати виконання домашнього завдання, нагадати дитині, бо й може за іграми забути, скласти підручники - це обов'язок батьків в перші роки навчання. не вся відповідальність за навчання лежить на школі. і не треба виправдовувати батьківську безвідповідальність.
Анонім Показати IP 14 Травня 2014 19:10
"але ми, роми й корінні українці, мусимо вчитися разом і поважати один одного". вже уявив як українцi ходять i просять навколо циганського будинку, або продають циганам наркотики.) виходить, що ми з циганами не такi самi, як не крути
НЕЛУЧАНИН Показати IP 14 Травня 2014 22:08
проблем дійсно багато. і в сімях ромів і в навчальних планах, які перевантажені. дітям дійсно важко самотужки засвоїти ці програми

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus