USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чому Варшава зацікавлена видавати Карту поляка українцям

24 Вересня 2018 08:29
За останні 10 років Карту поляка отримали 100 тисяч українців. І щороку все більше наших співгромадян шукає в себе польське коріння, аби залишитися працювати в сусідній країні. Що дає нашим громадянам Карта поляка та чому Варшава зацікавлена видавати такі документи українцям – з’ясовував 24 канал.

За даними міністерства закордонних справ Польщі у 2017 році до них приїхало 2 мільйони українців. До кінця 2018 року прогнозується збільшення до трьох мільйонів. За їхньою ж статистикою у 2017 році для українців було видано Карт поляка аж 13 тисяч.

А за останні десять років кількість отримувачів карти поляка перевищила 100 тисяч. Офіційні дані МЗС Польщі такі:

Кількість заявок на отримання Карти поляка, прийнятих польськими консульствами в Україні з 2008 року до 2017 року включно становить 101 937 тисяч. Кількість відмов за ці роки становить – 1248 тисяч.

І лише за 6 місяців 2018 року польські консульські установи вже прийняли понад 7 тисяч заяв від українських громадян на отримання Карти поляка. А це майже на одну тисячу більше, ніж за аналогічний період торік. До слова, більше Карт поляка видали лише білорусам – майже 120 тисяч за ті ж 10 років. Щоб отримати документ, необхідно знати польську мову, пройти співбесіду з консулом, під час якої потрібно довести своє польське походження.


Щоб отримати карту поляка – треба довести своє походження

Крім цього, слід подати документи – докази польського коріння. Роман Корбут родом із Житомирщини. Уже 10 років живе у Варшаві. Там він навчався у виші безкошовно. А все завдяки карті поляка, яку хлопець отримав 2008 року.

«Люди, які мають Карту поляка, можуть по Національній візі приїзджати до Польщі. Вона видається на рік. В Польщі перед такою людиною відкривається дуже багато можливостей. Карта поляка дає знижки на потяги по всій Польщі на 35%, безкоштовні входи до державних музеїв», – зазначив мешканець Варшави Роман Корбут.

Економіст Олег Пендзин наголошує: державна політика Польщі та Угорщини спрямована на те, щоб максимально спростити працевлаштування, зокрема для укранїців.

"По суті, це – вид на проживання, який дає можливість працевлаштування і який полегшує інтеграцію українсього заробітчанина в польське суспільство. Поляки достатньо серйозно прикриваються по європейській політиці міграційній тим, що вони приймають українців як мігрантів", – наголосив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерт зазначає: за останні роки пожвавилася міграція кваліфікованої робочої сили. Україна стала відкритішою з отриманням безвізу, але рівень добробуту більшості громадян – не змінився. За минулий рік 9 мільярдів доларів перевели заробітчани в Україну, але на території тих країн валового внутрішнього продукту, тому поляки на сьогоднішній момент мають 5% росту ВВП. Поляки зацікавлені в тому, щоб залучити ще як мінімум півтора мільйона українців до праці.

Рецепт стримування відтоку робочих рук і мізків – досить таки відомий, і його чудово розуміють більшість можновладців – це створення робочих місць із достойними зарплатами.

Людмила Кушнір
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 25 Вересня 2018 19:30
"За шмат гнилої ковбаси У вас хоч матір попроси, То оддасте". - Тарас Шевченко, П.С.
Олег Показати IP 9 Січня 2019 00:20
не купуйте карту поляка Історія про те як зловживаючи довірою Макух Тарас Васильович отримав передплату $500 та не виконав обіцяне й перестав відповідати на дзвінки. https://telegra.ph/Kidala-MAKUH-TARAS-VASILOVICH---pasport-KS-409529-11-09

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus