USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому Григорію Гуртовому не присвоїли звання Героя України

11 Серпня 2013 12:25
Григорій Гуртовий, уродженець запорізького краю, з 1947 року як житель селища до останніх днів самовіддано займався музейною, науково–дослідною, педагогічною, журналістською діяльністю.
Торік відзначали 55-річчя Торчинського народного історичного музею, експозицію якого Григорій Олександрович створив, починаючи з першого експоната, інформує Волинь-нова.
Нещодавно депутати Луцької районної ради на сесії дружно проголосували за присвоєння Торчинському музею імені Григорія Олександровича Гуртового. Власне, так у народі його називали завжди, і це було справедливо. Тепер очолює музей 25-річний Олександр Мельник. Він і розповів виданню про нинішню роботу у музеї і про те, як планують увічнити пам’ять Григорія Гуртового.
Скажіть, хоча б коротко, яка спадщина вам дісталася?
Зараз у музеї зберігається понад 15 тисяч експонатів, є дуже багато унікальних археологічних речей в одному екземплярі. Наприклад, це козацькі гармати ХVІ―ХVІІ століття. У нас зберігаються особисті речі відомого польського письменника, публіциста, філософа Юзефа–Ігнація Крашевського, який жив на Волині. Григорій Гуртовий розробив наукову концепцію побудови експозиції ― найголовніші краєзнавчі матеріали розміщені тематичними вузлами, а основний фонд експонатів ― більше шести тисяч.
Ще за життя Григорій Олександрович передав для музею кілька сотень найцікавіших книг із домашньої бібліотеки. Після смерті його дружини Ганни Іванівни сини Олексій та Олександр мають намір поповнити експозицію музею іншими домашніми речами.
Чи отримували від нього якісь настанови в останні роки?
Окрім мене, в музеї працюють екскурсовод Алла Сахнюк і доглядач Ніна Фесенко. Для всіх нас було щастям з ним працювати. Поради Григорія Олександровича на перспективу стосувалися поліпшення музейної експозиції, зокрема введення системи ілюстрацій із залученням звукоапаратури. Хвилювала його проблема ремонту покрівлі. Тепер нам необхідна допомога влади.
А що ви особисто збираєтеся робити в наступні роки?
Григорій Олександрович у свій час обходив усі села Луцького і довколишніх районів. Його ентузіазм захоплював багатьох краєзнавців, його учнів. Тому я хочу налагодити пошуково–експедиційну роботу. Також потрібно більше давати інформації про наші знахідки в мережу. Адже для того, щоб оглянути експозицію музею, що так гарно і мудро побудована, приїжджають громадяни з Канади, Ізраїлю, Ірландії, Аргентини, Греції, США і багатьох інших країн. До речі, деякі з них - нащадки родин, які жили в Торчині.
На Вашу думку, чому обласна влада не посприяла присвоєнню звання Героя України визначному синові волинської землі?
Григорій Олександрович не прагнув якихось наукових звань, нагород. Хоча він нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність», лауреат обласних премій. Думаю, що до річниці смерті Григорія Гуртового ― 1 вересня ― потрібно було б продумати заходи щодо увічнення його пам'яті: подбати про пам'ятник, а ми контактуємо з його родиною з цього приводу, про перейменування вулиці і виготовлення пам'ятної дошки на будинок тощо. Нашим обов'язком є перевидання книги «Торчин ― передзвін віків», яку в останні роки Григорій Олександрович доповнював новими матеріалами і редагував.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus