USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи луцькі забудовники обманюють власників квартир? РОЗСЛІДУВАННЯ

4 Березня 2014 18:00
Мешканці новобудови, розташованої за адресою вулиця Франка, 44в, що в Луцьку, шукають правди в правоохоронних структурах. Вони стверджують, що забудовник порушив ряд будівельних норм та й житло їх збудоване з відхиленнями від проекту.

До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся представник ОСББ «Франка, 44в» Віктор Бондаренко. Він запевняє, що забудовник на незапроектованих змінах зекономив щонайменше півмільйона гривень.

Цукерка у обгортці. А що всередині?

У липні 2012 року новобудова за цією адресою отримала документ про те, що споруда вже готова до заселення мешканців. Замовником та підрядником об’єкту виступало ПП «ВВС», зареєстроване в Луцьку за адресою вулиця Сосюри, 2. Варто наголосити, що житло на Франка, 44в – кооперативне, тобто забудовник розпоряджався не лише власними коштами.

По тому, як будинок був зданий, і контролюючі органи зареєстрували декларацію на будівлю, – в новенький будинок заселилися мешканці. Практично одразу жильці організували ОСББ і почали готуватися до прийому будинку на баланс ОСББ. Забудовник люб’язно надав проект будинку.


Ось тут і почалися веселощі, розповідає представник ОСББ Віктор Бондаренко. Коли почали переглядати проект, то виявили ряд відхилень. Причому йдеться не про ручки на дверях, а про значно суттєвіші речі, стверджує він.


З-поміж мешканців, каже Віктор Бондаренко, є й один з фахівців будівельної галузі. Саме він на добровільних засадах консультував ОСББ. Коли почали звіряти готовий будинок з проектом – знайшли більше десятка невідповідностей. Мешканці переконують, що в проекті не відображені жодні зміни.

Чи збігаються мрія і реальність

Замість утеплення мінераловатними плитами ROCKWOOL-FASROCK товщиною 100 міліметрів утеплили зовнішні стіни вдвічі тоншими пінополістерольними плитами, стверджують мешканці.

«Пам’ятаєте, як новобудова в Донецьку спалахнула як сірник – теж саме може статися з цим будинком. Бо мінераловатні плити, які мали б тут бути – вогнестійкі, а пінопласт згорить за кілька секунд, боронь Боже, буде якась біда», - припускає Віктор Бондаренко.

Більш того, державні будівельні норми В26-33 передбачають негорючі пояси через кожні три поверхи та обрамлення віконних і балконних прорізів тепловою ізоляцією з негорючих матеріалів завширшки двох товщин використаної ізоляції. Жоден з поверхів не має таких поясів, каже представник ОСББ. На цьому, за попередніми підрахунками забудовник «зекономив» близько 235 тисяч гривень.


Цокольна частина фасаду мала б бути покрита декоративною мозаїчною штукатуркою Ceresit CT 777 (колір № 27), а насправді вона оброблена звичайною штукатуркою «короїд».


За попередніми орієнтовними розрахунками, каже представник ОСББ, різниця між вартістю фактично використаних матеріалів та роботи із передбаченими проектом становить 70 гривень на квадратний метр, а зовнішня площа цокольного поверху орієнтовно становить 300 квадратних метрів. Рахуємо:70×300=21 000 гривень «економії».

Перед будинком мали бути споруджені майданчики для чищення домашніх речей та відпочинку для дорослих, вартість яких орієнтовно становить близько 6 тисяч гривень. Також світлові приямки зроблені неналежним чином – без дренажу та труби з ухилом для водовідведення. Відсутній переговорно-замочний пристрій (домофон), встановлення і вартість якого коштує близько 20 тисяч гривень.


Відсутній сміттєпровід «Система сміттєвидалення» типу СС, що виробляється ТОВ «НВО АРОКС» по ТУ У В.2.5-29.5-34484845-001:2006. Дана система повинна мати пристрій для очистки, промивання, дезінфекції стовбура сміттєпроводу з функцією пожежогасіння в стовбурі сміттєпроводу та вогневідсікання в сміттєзбиральній камері. На цій новітній технології забудовник собі залишив близько 200 тисяч гривень, стверджує Віктор Бондаренко.

Оскільки сміттєпроводу не встановили, а місце в будинку було відведене, там організували комірчини. Кожну з них забудовник реалізував мешканцям за окрему плату. Кожна комірчина, яка є спільною сумісною власністю, вартувала клієнтам 10 тисяч гривень.


У будинку також немає електроконвекторів, відсутній запроектований блискавкозахист, немає обіцяних телеантени та телевізійного підсилювача, щита для проїзду по сходах інвалідів, елементів озеленення (газон з додатковим родючим шаром ґрунту та 4 берізки), а в комірчинах секції №2, де мав би розташовуватися сміттєпровід, немає віконних пройм.

Мешканці будинку припускають, що трубопроводи й каналізація також споруджені з порушеннями. До слова, проектом передбачено, що будинкова водопровідно-каналізаційна мережа має бути обладнана сифонами, щоб не замерзала вода.

За попередніми підрахунками, забудовник зекономив щонайменше півмільйона гривень на цьому будинку.

«Без експертиз ніхто б не дозволив заселяти мешканців»


Усі недоліки керівництво ОСББ вказало в додатку до акту прийому-передачі будинку на баланс об’єднання. Щоправда, керівник ПП «ВВС» Василь Савчук на момент передачі був у відрядженні. Виконувачем обов’язків призначили головного інженера підприємства Володимира Вітка.


Акт прийому-передачі представник забудовника підписав, а ось з додатком лише ознайомився.


Коли кореспондент Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся за коментарем до забудовника, то директора знову ж таки не виявилося на місці. Лише наступного дня вдалося поспілкуватися з Володимиром Вітком.

Головний інженер ПП «ВВС» зазначив, що підприємство зареєструвало офіційний документ про готовність будинку до експлуатації – декларацію. Це означає, що будинок відповідає усім містобудівним вимогам і затвердженим документам.

Коли кореспондент навів приклад з утепленням будинку, йому відповіли: «Ви – фахівець у сфері журналістики? А ми – в будівельній». До слова, кореспондент на власні очі бачив в дірці фасаду під штукатуркою пінопласт, який можна відрізнити від мінераловатних плит неозброєним оком.


Чому сталася заміна матеріалу й де це відображено, - ніхто не відповів.

Ще один момент: ані щитів, ані пандусів для людей з обмеженими потребами - немає. Як і сміттєпроводу.


Володимир Вітко поцікавився, чи є у мешканців будинку офіційний документ – висновок експертизи ліцензованої компанії. Мовляв, коли буде експертний висновок – тоді можна буде про щось розмовляти. А так – є офіційний документ, виданий інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю, якщо вони його видали – отже, все в порядку.

Віктор Бондаренко розповів, що експертного висновку чи відповідає будинок проекту поки не замовляли, адже це коштує чималих грошей. Поки що ОСББ апелює до правоохоронних органів аби державні контролюючі органи виконали свою роботу належним чином і провели перевірки.

Натомість головний інженер фірми-забудовника Володимир Вітко запевняє, що й під час ведення будівництва, й перед здачею споруди в експлуатацію проводилися планові й позапланові перевірки. Мовляв, без цього ніхто б не видав документи на будинок.


Крапку може поставити лише суд

Начальник Інспекції держархбудконтролю в області Тарас Шнит навідріз відмовився коментувати цю ситуацію. Посилаючись на зайнятість, він не захотів призначити час зустрічі. Більш того, різко обірвав розмову.

«Будинок зданий 2 роки тому. Після такого терміну експлуатації ми подібних перевірок не проводимо, бо це є питання судове. У нас на те повноважень немає. На відповідність документації воно має перевірятися під час прийняття в експлуатацію, а не зараз. Яким чином вони прийняли цей будинок і хто має перевіряти - то не моя компетенція казати, чия це компетенція», - промовив він.


Натомість начальник управління архітектури Луцької міської ради Леонід Герасимюк, який до цього призначення працював у інспекції держархбудконтролю пояснив, що тепер мешканці будинку можуть доводити свою правоту лише через суд.

«Будинок зданий в експлуатацію. Є або декларація, або сертифікат, що він відповідає нормам. Якщо зареєстрована декларація, то експертиза наприкінці робіт може не проводитися, згідно з законодавством. У будь-якому випадку є проектна організація, замовник і підрядник. Підрядник засвідчив, що він збудував, проектна організація мала б розписатися, що все відповідає документації і замовник прийняв. З цього треба виходити - на них вся відповідальність. Якщо там щось не так, то під час здачі перевіряється проектна документація. А далі хай судяться. Якби це було протягом 3 місяців, то для цього є відповідна перевірка інспекції з достовірності даних, і вони повертають назад. Коли вже більше року воно експлуатується – тоді в судовому порядку», - зазначив він.

Проект міняли, але все фіксували

Чоловік, який здійснював технагляд за будівництвом має посвідчення інженера технічного нагляду І категорії. Фахівець - Володимир Матяшов - переконує, що будинок добротний, а всі звинувачення у бік забудовника – дурниці.

«У будь-якому будівництві життя вносить свої корективи. Коли тільки планували влаштовувати фундамент будинку, то виявили, що на цьому місці свого часу було звалище відходів овочеконсервного заводу. Туди свого часу викидали рештки овочів, непридатні до використання. Тож запланований фундамент там би й не тримався, довелося в ході роботи змінити технологію. Будь-які зміни зафіксовані в проекті і підшиваються до відповідного розділу з підписами й погодженнями», - каже фахівець.

Якби проект будинку змінили і не затвердили в контролюючих органах, то в будинок і досі ніхто б не заселився, цього просто не дозволили б, стверджує він. І ще одне: якби протипожежні норми були порушені, то пожежники ніколи б не погодили цей будинок.


«Пінопласт належить до категорії «Г» за ступенем горючості. Його як матеріал дуже часто використовують для оформлення фасадів. І на нього в обов’язковому порядку був сертифікат відповідності. У місті є лише один будинок, обшитий мінволокном – на вулиці Червоного Хреста, там і ціни на житло відповідно вищі. А щодо тих випадків, коли горіли фасади новобудов, то там була інша технологія обшивки: між стіною і пінопластом - повітряна подушка, тож полум’я блискавично розповсюджувалося за рахунок повітряної тяги. Такого б ніхто не дозволив зробити», - переконує Володимир Матяшов.

Чому дорогий матеріал вирішили замінити на дешевший пінопласт, на думку фахівця, можуть бути різні причини. Одна з них, припускає, - складне фінансове становище.

«У той момент, коли вже розпочалося будівництво, партнера фірми Савчука визнали банкрутом. Він міг би й не продовжувати будівництво, сказати людям, що немає грошей, і заморозити все. Але він вчинив порядно: заклав у банку частину квартир і добудував таки цей будинок. Можливо, це і стало однією з причин, що вирішили здешевити трохи матеріал. Більш того, цей пінопласт покритий штукатуркою «короїд», яка не горить, тож про пожежонебезпечність говорити у цьому випадку взагалі не можна», - пояснює чоловік.


А щодо сміттєпроводу, то фахівець каже, що згідно з санітарними вимогами у міських будинках давно заварили сміттєпроводи. Тож навіщо будувати так, щоб його згодом закрила санстанція, дивується він. Швидше всього спочатку був погоджений типовий проект, згодом його змінили, але зміни додали до проекту.

Володимир Матяшов переконує, що звинувачення у бік забудовника – безглузді. З його слів, директор фірми-забудовника Василь Савчук – дуже порядна людина і ніколи б не пішов на обман. Більш того, сам Володимир Матяшов є мешканцем цього ж будинку і дуже задоволений якістю свого житла. Мовляв, у місті мало підприємств, які так якісно будують. А сам Савчук, каже він, пообіцяв виправити недоліки на прибудинковій території.

Боротьба лише починається

Коли матеріал уже готувався до виходу стало відомо, що ОСББ «Франка, 44 в» усе ж звернулося до правоохоронних органів. Після заяви про кримінальне правопорушення, прокуратура міста Луцька внесла дані в Єдиний реєстр досудових розслідувань за статтею 366 КК України (службове підроблення).

У ході розслідування, каже представник ОСББ Віктор Бондаренко, мають призначити експертизу відповідності будинку проекту і державним будівельним нормам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
цікаво Показати IP 4 Березня 2014 18:28
інженер технічного нагляду і нагляд здійснював і квартиру тут же отримав? Чи зарплати в інженерів технагляду такі хороші, чи це квартира у якості розрахунку за "правильний" нагляд.
Анонім Показати IP 4 Березня 2014 18:31
А шнита що ще не зняли????? Цікаво чи так будує лише цей забудовник??? Знаю від знайомої на чорновола 44 вроді чорнуха будував то десь кілька тижнів назад майже тиждень вода була з перебоями через затоплений підвал бо вроді зекономили на трубах водопроводу, будинок з тріщинами незнають чи далі сідатиме... а будинку 1 рік..
Чорновола 44 Показати IP 4 Березня 2014 19:14
Будинок на чорновола 44 недавно здали а В другому підїзді ліфт працює через раз!(Ліфт запустили в роботу десь 4 місяці тому) викликали волиньліфт то там сказали: " що цей ліфт "МЕТАЛОБРУХТ" з згорівшим вже мотором!!!!!!!!А чорнуха за відкати Борису Петровичу будує по сусідству ще будинки!!!!!Реальна вартість квадратного метра абсолютно не відповідає якості виконаних робіт!!!!!!!Вода з перебоями!бруківку біля будинку перекладали вже кілька разів бо просідає грунт!В одному підїзді велика тріщина на стіні!Спочатку хотіли створити ОСББ але після побаченого побоялись!
Микола Показати IP 4 Березня 2014 19:31
до правого сектору йдіть, а там всіх відповідальних або на гілляку або чоботом у морду
правий до Микола Показати IP 4 Березня 2014 21:06
А як до васприйдемо, декларация буде? Де гроши взяв на таку квартиру?
Волинянин Показати IP 4 Березня 2014 19:39
Звідси висновок-Іванішина гноблять бо чоловік будує якісно а не то шо ці шарашкіни контори.Не дає відкатів через це його і трусять ,не дають робити.
Сусідка до Волинянин Показати IP 5 Березня 2014 15:52
Іванішин в субпідряді з цим же забудовником зводив сусідній будинок, то там значно гірше.
Чорновола 44 Показати IP 4 Березня 2014 19:44
Я як послухаю то всі будують дай Боже!!!!!!!!!
Анонім Показати IP 4 Березня 2014 23:20
у нас взагалі окремі питання з вартістю квадратного метра ціна фактично київська це притому, що робоча сила дешевша і матеріали на відсотків 80 також.... плюс квартири здаються у всіх забудовників в такому стані що треба вкласти ще відсотків 30 від вартості щоб заселитися....
Земляк Показати IP 4 Березня 2014 23:22
Савчук халтурщик старої армійської гвардії, своєї вигоди ніколи не упустить. Лише за повторно продані комірки під сміттєпроводи можна підвести під кримінал. Боріться жильці, правда на вашому боці
876 Показати IP 5 Березня 2014 06:58
Шнит на момент здачі отримав хорошу суму хабаря, що ж він зараз може сказати
123 Показати IP 5 Березня 2014 16:24
Пан Матяшов, що ж Ви забули про функції технагляду? Сміттєпровід там запроектований сучасний з системою механічного очищення і підігрівом води ще й для ощищення з дезинфікуючими засобами. Чому? Бо смітники нема де втулити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus