USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Як працевлаштовують волинських випускників

28 Серпня 2013 15:48
Скільки випускників ПТУ Волині отримали перше робоче місце, та чи зацікавлені роботодавці у вчорашніх учнях. Про це говорили на розширеному засіданні колегії управління освіти і науки облдержадміністрації.

«У порівнянні з минулими роками погіршилося працевлаштування випускників державних професійних технічних навчальних закладів. Якщо у попередні роки першим робочим місцем у нас був показник, який перевищував 80%, то на сьогоднішній день він складає лише 71,6%. Це 3044 особи», - розповідає начальник управління освіти і науки ВОДА Олександр Хомич.

З його слів, з поважних причин (таких, як вступ у ВНЗ, служба у збройних силах, сімейні обставини тощо) перше робоче місце не отримали 19% випускників. Через відсутність робочих місць не забезпечили роботою майже 400 випускників 2012 року. Найбільше непрацевлаштованих у Нововолинському ВПУ – третина, у Ковельському професійному ліцеї – 24%, у Маневицьому професійному ліцеї – 22%.

У достовірності даних, поданих у звіті, засумнівався заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк:
«Я ще повірю, що з Луцького ВПУ будівництва та архітектури було працевлаштовано половину випускників. Але в те, що з 211 випускників Ковельського ПТУ №5 роботу отримали 194 мені важко повірити».

Він запропонував перевірити реальність цих даних силами профільного управління облдержадміністрації.

Олександр Хомич, своєю чергою, пояснив, що ця інформація є узагальненою, тому потребує перевірки. Він пообіцяв у вересні співставити дані, отримані від керівників навчальних закладів з фактичною інформацією. Адже, як показує практика, не завжди цифри збігаються.

Чи потрібні роботодавцю молоді спеціалісти?

Результати опитування роботодавців, які прийняли на роботу вчорашніх випускників волинських ПТУ, про якість їх підготовки - досить різні. Так, 77% вважають, що професійний рівень випускників повністю відповідає умовам виробництва, 22%, - частково, і 1% - не відповідає повністю.

У той же час, роботодавці самі зацікавлені у співпраці з професійно-технічними навчальними закладами. Вони охоче приймають на роботу вчорашніх учнів ПТУ. Так, директор деревообробного виробництва Руслан Мельник розповів, що його підприємство тісно співпрацює з Луцьким ВПУ будівництва та архітектури вже 10 років. І ті учні, які працюють на деревообробних верстатах, приходять з навчання добре підготовленими.
«Є молоді спеціалісти, фахівці своєї справи, які готові працювати. Але це стосується не всіх – вистачає і тих, хто приходить з навчання і ніякого бажання щось робити не виявляє», - резюмував посдовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus