USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Опитування: 59% волинян за чи проти очного навчання у школах? Звідки взялися цифри?

11 Серпня 2022 12:40
Днями на Волині озвучили дані опитування батьків щодо того як, на їхню думку, мають вчитися діти: очно чи дистанційно. Освітній омбудсмен каже, що 59% волинян проти очного навчання, а управління освіти переконує, що 59% батьків навпаки – за навчання у стінах школи, де є належні умови.

Інформаційне агентство Волинські Новини розбиралося, звідки ці цифри і чому вони такі різні.

За три тижні в Україні має розпочатися новий навчальний рік, і нині вирішується питання, у якому форматі воно відбудеться: очно чи дистанційно. У МОН планують повернути дітей на очне навчання там, де дозволяє безпекова ситуація в регіоні, і в тих школах, де обладнані укриття. Але своє слово мають право сказати і батьки. Якщо вони категорично проти очного навчання, а в їхій школі буде запроваджений лише такий формат, то їм доведеться або подумати про іншу школу, де є й дистанційне навчання, або подумати про іншу форму навчання, наприклад, екстернат.

Читати ще: Екстернат, домашнє навчання, дистанційне, змішане. Що робити, якщо у школі очне навчання, а батьки – проти?

59% проти очного навчання

Днями на сайті освітнього омбудсмена України оприлюднили перші результати опитування батьків, які перебувають в Україні, щодо того, яку форму навчання для своїх дітей вони обирають. Участь в опитуванні, йдеться в описі, взяли 25 230 батьків здобувачів освіти, які перебувають в Україні. З них 89% – батьки школярів.

Згідно з цими даними, на Волині 59% опитаних висловилися за дистанційне і лише 14% за очне навчання. Ще 19% не визначилися, бо безпекова ситуація може змінитися, а 5% не знають висновків перевірок укриттів у школі і тому не можуть сказати, яку форму обрали б. Загалом по Україні 62,5% батьків обрали для своєї дитини дистанційну форму здобуття освіти у новому навчальному році.

Читати ще: Менш як половина волинських шкіл мають найпростіші укриття

59% за навчання у школах

Кардинально іншу цифру щодо батьківської думки днями оприлюднила керівниця управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна. Під час наради з питань підготовки закладів освіти до нового навчального року, яка відбулася 10 липня в адміністрації, вона повідомила, що більше половини опитаних батьків за те, щоби діти пішли до школи.

«Мабуть, всі бачили: вчора у ЗМІ пройшла статистика, яку вивчив наш омбудсмен, і по Україні майже 70% батьків не бажають навчати дітей офлайн. У нас інша ситуація: у нас тільки 28% батьків не підтримують очне чи змішане навчання, а 59% підтримують тільки офлайн. Тобто 59% батьків готові, що з 1 вересня діти йдуть до школи. Ще є частина батьків, хто визначається», – повідомила вона.

Читати ще: У чверті волинських шкіл може розпочатися очне навчання

Чому такі різні цифри?

Спершу багато хто вирішив, що інформація, озвучена в ОДА, виявилась обмовкою. Але у Міністерстві освіти і науки України повідомили, що опитування, проведене Офісом освітнього омбудсмена, не вважають об’єктивним. До слова, на сайті омбудсмена вказано, що опитування не є репрезентативним.

«Оприлюднені освітнім омбудсменом Сергієм Горбачовим дані за підсумками «опитування» батьків стосовно бажаної форми навчання їхніх дітей у новому навчальному році не є репрезентативними. Про це зазначає і сам омбудсмен.

У сенсі соціологічного наукового дослідження підсумки «опитування» не можна вважати об’єктивними з кількох причин. Зокрема, неможливо проконтролювати об’єктивність даних, що надані учасниками опитування, а також ймовірне проходження опитування одним учасником нескінченну кількість разів тощо.

МОН невідомо, з яких причин Офіс омбудсмена ініціював опитування, результатам якого не можна довіряти. Також МОН невідомо, чи були на це витрачені бюджетні кошти, якщо так, то в якому розмірі», – йдеться на сайті МОН.

Читати ще: Як у луцьких школах дітей евакуюватимуть в укриття

Звідки у Міністерства і управління освіти інші дані?

У МОН проінформували, що опитування учасників освітнього процесу із різних питань на постійній основі проводить Державна служба якості освіти України.

Останнє з таких досліджень, а саме щодо готовності до початку навчання з 1 вересня 2022 року, служба завершила 8 серпня. Участь у ньому взяли близько 100 тисяч учасників. Нині фахівці ДСЯО завершують обробку та узагальнення результатів, які найближчим часом будуть оприлюднені.

Очевидно, саме ці результати і були озвучені на нараді в облдержадмністрації.

Працівники управління Державної служби якості освіти у Волинській області у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини підтвердили, що таке опитування фахівці служби дійсно проводили. Однак озвучити його результати до офіційного оприлюднення не мають права. Офіційні результати обіцяють опублікувати буквально днями. Також має бути оприлюднена і методологія збору даних.

МОН хоче відновити офлайн-навчання

10 липня Волинь відвідав державний секретар Міністерства освіти і науки України Сергій Захарін. Під час наради він озвучив державну політику щодо нового навчального року: у регіонах, де дозволяє безпекова ситуація, і в тих закладах, де є укриття, які відповідають вимогам, навчання має розпочатися в очному режимі.

«Ми маємо зробити все можливе, щоби повернути якомога більше громадян України з-за кордону, маємо показати, що держава працює, що на них чекають. Друга причина: в кожного свій фронт, і люди мають працювати, мати змогу працювати, поки діти перебувають в закладах освіти. І, по-третє, це підтримка належної якості освіти. Діти мають соціалізуватися, виховуватися в колективі», – зазначив він.

З його слів, якщо батьки категорично проти очного навчання, тоді діти можуть скористатися іншими формами. Але педколективам він радить таки переконувати батьків: мовляв, у обладнаному укритті в школах безпечніше, аніж на останніх поверхах багатоквартирних будинків.

«У нас закон про освіту передбачає очну, заочну (дистанційну), сімейну освіту, педагогічний патронаж, екстернат. Якщо хтось боїться відправляти дитину до школи, вважає, що там небезпечніше, ніж у житловому будинку, ми маємо надати дитині можливість здобуття освіти за будь-якою доступною формою. Але хай вона хоча б у перші дні походить до школи, подивиться, що таке школа, колектив, освітнє середовище. У нас є студенти в закладах вищої освіти, які не були три роки в університеті, і вони виходять на випускний рік. Кого ми отримаємо на виході? Треба такі рішення ухвалювати на основі власного досвіду, а не чуток, щоб батьки змогли обрати найбільш оптимальний для їхньої дитини варіант», – пояснює держсекретар МОН.

Читати ще: Більшість закладів готові до навчання: як луцькі школи облаштовують укриття. Фото

Школи також можуть пропонувати учням змішану форму: онлайн і офлайн. Крім того, дитина може бути тимчасово приєднана до будь-якої іншої школи, якщо батьків не влаштовує режим навчання, який пропонується у їхній школі.

***

Наразі остаточне рішення про те, в якому режимі і які школи працюватимуть, ще не ухвалене. Нині тривають перевірки захисних споруд. На основі усіх висновків, результатів обстежень, рішень педколективів, рішень органів місцевого самоврядування своє слово має сказати військова адміністрація. А заклади освіти вирішать, як працюватимуть, враховуючи те, скільки учнів можуть вмістити укриття. Проте уже точно відомо, що в громадах, які розташовані у 50-кілометровій зоні від українсько-білоруського кордону школи не працюватимуть, навіть якщо вони мають надійні бомбосховища.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
тверезий Показати IP 11 Серпня 2022 12:57
Про що ви мелете як діти, усе залежить від ходу війни. Ви ще День перемоги і парад почніть обговорювати який буде у вересні. Усе найгірше ще попереду не так просто цей Московський Рейх рухне. Усі сили і кошти на фронт!!!!!
Ірина К. Показати IP 11 Серпня 2022 13:01
А хто проводив опитування у батьків Волині? Звідки цифри взяла керівниця управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна? Не смішіть. Опитування не проводилось.
Ольга Г. до Ірина К. Показати IP 11 Серпня 2022 13:44
Опитування проводила Державна служба якості освіти. Оприлюднять результати - побачимо як і кого вони питали
Ірина до Ольга Г. Показати IP 11 Серпня 2022 14:02
Цікаво,яким чином. В кожному класі є група Viber або WhatsApp. Це насправді було б не важко зробити. У нас в групі обох дітей таке опитування не проводилося. Ні в кого з моїх знайомих також. Так кого опитувала Державна служба якості освіти? Служб у нас багато, толку немає. Тільки діти мають страждати...
Василь Сергійович Показати IP 11 Серпня 2022 13:48
Поскорочуйе усі ці совкові управління що створюють видимість якоїсь роботи і проїдають гроші пенсіонерів
Всім до Василь Сергійович Показати IP 11 Серпня 2022 15:27
Біжи на свій майдан і верещи Ющенко
Ірина Показати IP 11 Серпня 2022 13:57
Вони з опитуванням не можуть розібратися. Я уявляю, наскільки готові до навчання школи, враховуючи некомпетентність чиновників і повальну корупцію. Але видно в усі служби прийшла вказівка загнати дітей в підвали будь-якою ціною, бо навіть днсн каже,що все ок, а ті хлопці бесплатно не працюють. Бідні діти...
Катя Показати IP 11 Серпня 2022 14:01
Я думаю , просто батькам всім хто проти офлайн просто потрібно не вести дітей в школу і все. Бо ці всі їх розмови якийсь повний маразм. Хочуть показати що краіна працює, хочуть повернути батьків з-за кордону. Та хто вони такі , щоб вирішувати за мене і життя моєї дитини? Я не раб !!!! Всі прям живуть на ост поверхах. А ми от в приватному будинку в тихому районі за містом. То де моїй дитині безпечніше? В строму підвалі з тисячею дітей ?!!!! Своїх дітей повивозили за кордон, а дехто і не має своїх!!!!
Олена Показати IP 11 Серпня 2022 14:04
Боже, яка ж дикість то робиться!!!! Кацапи нищать Щ одної сторони, інші хочуть допомогти. Засунути дітей в підвали!! Зробити величезне скупчення дітей!!! Хоча самі всі 6 місяців кричать - уникайте великих скупчень людей( торг. центрів і т.д). Про яке спокійне навчання ви говорите під час тривог?! От зараз тривога. Ви думаєте я зможу бути на роботі, коли моя дитина в цей вас буде десь без мене в підвалі ?!
Народна прокуратура до Олена Показати IP 11 Серпня 2022 14:31
Думаю я, що ніде ви не працюєте. Міносвіти робить абсолютно правильно. Нічого питати думку тупих домогосподарок, життєвий кругозір яких обмежується колом таких же подружок, Фейсбуком і манікюрним салоном. Вже все це проходили під час коронавірусного карантину. Хочете тримати свою дитину в "тихому районі у приватному будинку за містом"? Прапор вам у руки. Тримайте. Хоч під спідницю засуньте. Нема чого вказувати іншим. Ці опитування не дадуть конструктиву, бо найбільше горланять в цих інтернет-спільнотах саме такі як ви безробітні мамочки
Олена до Народна прокуратура Показати IP 11 Серпня 2022 16:04
Не зважаючи на всі ваші образи( що говорить тільки про вашу вихованість і те, що не знаючи людини, розумна та вихована людина не буде опускатись до такого рівня, я вам скажу більше- я працююча мама. Підприємець. Дистанційне в нас було прекрасне. Зараз 21 ст. І навіщо вигадувати «велосипед», якщо він вже давно працює. І так, я люблю свою дитину і тому вважаю що дитині дома безпечніше , ніж там де скупчення великої кількості дітей. Росіяни про це знатимуть і скористаються повірте. Не хочу грати в рос. рулетку. В Україні знищено і пошкоджено більше 200 закладів освіти. Вони не хочуть чути про нас як про націю, вони нищать нашу мову, освіту. А все починається з дітей, з продовження роду. Вони каструють наших хлопців заради чого? Заради того щоб не було продовження України. Вони вбили, закатували стільки дітей в Бучі, Ірпіні доя чого? Більше не зочу нічого вам доводити. Веліть своїх дітей . Час покаже і розставить на свої місця. Після першого ж прильоту в « безпечний» регіон
Олена до Олена Показати IP 11 Серпня 2022 16:06
Поправка- більше 2000 закладів освіти
Ірина до Народна прокуратура Показати IP 11 Серпня 2022 16:08
Тільки такі тупі,як ти, думають, що за них все вирішить партія(зверху знають, як краще). Якщо ти хробак,то мовчи. Ті домогосподарки порвуть тебе і твоє міносвіти і правильно зроблять. Ти мабуть дуже працюєш, якщо в 14-30 строчиш коментарі.
Мама до Народна прокуратура Показати IP 11 Серпня 2022 16:08
А ви певно та неадекватна Самара, якій аби стихнути кудись свою дитину. Саме та Самара, якій лінь посидіти повчити щось з дитиною, приділити їй свій час. Або запасних маєте дітей
Мама до Мама Показати IP 11 Серпня 2022 16:18
Мама- а не Самара . Тел. виправив
Микола Петрович Показати IP 11 Серпня 2022 14:17
Яким правовим актом передбачено так звані опитування у період воєнного стану ? Яка легітивність таких матеріалів, спираючись на які хтось приймає однозначні рішення ? Хто безпосередньо несе відповідальність за наслідки ? Як буде формувтись навчальний план , як буде проводитись оплата праці педагогів, і хто нестиме відповідадьність за якість і рівень отриманих знань ? Хто визнає такі свідоцтва про освіту , отримані в тій педагогічній хамулі ? У період воєнного стану чітко прописана процедура прийняття таких рішень !
Александр - 1 Показати IP 11 Серпня 2022 16:13
На 1 вересня дітей може і приведуть. А далі прогноз такий - частина дітей буде ходити в школу а частина вчитись вдома.. І школам, як би вони не були проти , прийдеться організовувати навчання одночасно і онлайн і офлайн.
Анонім Показати IP 11 Серпня 2022 16:25
Хай вже ходять діти до школи. То хоч, коли перемога настане, буде кому країну піднімати. А то спочатку коронавірус, потім - військовий стан. А діти тупіють потроху. На війні можна померти будь де, і дома в тому числі. То давайте вже жити, а не вмирати.
Анонім 2 до Анонім Показати IP 11 Серпня 2022 16:57
Чого ж ви , якщо закінчили школу без дистанційного і такі розумні не підняли ту країну. Очне навчання не гарантує що всі будуть розумні.
КЛВ Показати IP 12 Серпня 2022 09:43
Моя родина в війну навчалась у Луцьку і мої діти хай навчаються. Корінним поліщукам які тут почали жити пропоную задля безпеки пропоную вивезти дітей в ліс у землянки.
БЛВ до КЛВ Показати IP 12 Серпня 2022 13:43
То в 2 світову не було Інтернету. 100 років майже пройшло. Зараз інший світ . А ви ще в землянці
БЛВ до КЛВ Показати IP 12 Серпня 2022 13:44
І поцікавтесь яка тоді була зброя, на яку відстань летіли ракети та на яку зараз
Оксана Показати IP 12 Серпня 2022 16:17
Звідки дані? Коронавірус- сидіть дома! А тут, тривога знову не пролунає, можна без дитини лишитися, то йдіть вчіться..... Я категорично проти очного навчання! Дистанційне цілком налагоджене!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus