USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Чим розпалювання теми «Волинської різні» вигідне для Росії

9 Лютого 2015 19:43
Штучне розпалювання проблем україно-польських історичних стосунків в контексті подій ІІ Світової війни вигідне для Росії у її намаганнях посварити Україну зі своїм західним сусідом та у спробах РФ «переписати історію».

Така думка прозвучала під час відкритої дискусії, що стосується історичної польсько-української пам'яті періоду ІІ Світової війни сьогодні, 9 лютого. Захід відбувся у рамках Української миротворчої школи, робочі групи якої працюють у прикордонних регіонах України.
Як зазначила голова інформаційного центру «Майдан моніторинг» Наталка Зубар, проект спрямований на подолання конфліктів у прикордонних областях, зокрема – на Волині. Адже тут мали місце події так званої «Волинської різні», які стали кривавою сторінкою в стосунках України та Польщі, і однозначного трактування яких немає і до цих пір.

Виконавчий директор інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Володимир Ханас зауважив, що одним з питань, що постали перед організаторами цього круглого столу, була проблема поєднання в майбутньому сусідніх народів попри відсутність порозуміння щодо оцінки багатьох епізодів спільної україно-польської історії. Особливо того, що стосується Волинської трагедії. Проте, на його думку, підтримка Польщею України та розвиток стосунків може слугувати своєрідним доказом того, як історичний конфлікт може не бути перешкодою для творення спільного майбутнього.

Один із засновників «Солідарності» Буяк Збігнєв, який працює над проектом «Кордон», зауважив той факт, що польські діячі, які працюють у напрямку реалізації проектів співробітництва з Україною, стверджують, що кордон між цими країнами має бути відкритим для співробітництва.
Наталка Зубар зазначає, що тему Волинської трагедії активно намагається використати російська пропагандистська система - для того, аби розсварити країни. Мовляв, саме тому під час останньої зустрічі в Мюнхені посол Росії Сергій Лавров підняв тему Волинської різні.

«Цю тему будуть підживлювати росіяни, безумовно, навіть якщо вона не буде цікава. Наше завдання полягає в тому, щоб їх робота не мала підґрунтя. І ця робота має відбуватись і на Волині, і в Польщі», - зауважує вона.

На її думку нині Росія активно намагається «переписати історію» вигідним для себе чином. На її думку, сусідня країна не зупиниться, і частина ідеологічної «війти за історію» пролягатиме на Волині, на історичній пам’яті конфлікту України і Польщі. І цю проблему будуть штучно підігрівати усіма можливими способами.

З цією тезою погоджується очільниця Товариства солтисів Мазовша Майя Вінярська-Чайковська.
Вона стверджує, що нині Росія засобами пропаганди намагається зробити так, щоб не йшлося про допомогу Україні від Польщі, а лише про старий історичний конфлікт між цими народами. Поставити останню крапку в ньому повинні історики, яким слід відтворити події тих днів без емоцій, оперуючи лише фактами та доказами.

Але на думку журналістки та політичної емігрантки з Росії Світлани Філонової, достовірно встановити і визначити події, які відбулись у той час, досить складно. Оскільки радянські архіви, в яких зберігається чимало корисної інформації, до цього часу є закритими. Жінка каже, що існує ймовірність того, що до цих подій були причетні і тогочасні спецслужби СРСР.
Разом з тим, вона погоджується з думкою про те, що російська пропаганда буде і надалі використовувати Волинську трагедію будуть для того, аби посварити два народи. Саме тому, з її слів, потрібно діяти на випередження. Зокрема, не замовчувати тему, а всебічно її висвітлювати:

«Ми маємо перебити ініціативу. Це набагато простіше зробити, ніж здається. Наприклад, давайте на Волині відсвяткуємо 70 річницю перемоги. Полякам розкажемо про те, чому так трапилось, зробимо обмін інформацією в різних формах: виставок, лекцій, в художньому плані тощо».

Наостанок додає, що намагання розпалювати тему Волинської трагедії призведуть до негативних наслідків:

«Путін всіх нас перецілує в пупок, якщо ми на цій темі посваримось. Ми кращого подарунку для нього не зробимо».

Попри це, один із засновників проекту «Україна – Польща: важкі питання» Микола Кучерепа зауважує, що нині, завдяки спільній роботі, історикам та науковцям вдалось досягнути порозуміння в багатьох питаннях.
На його думку, майбутній розвиток стосунків можливий і необхідний, адже Україна та Польща рухаються в одному напрямку, чого не скажеш про Росію. Історик стверджує, що дії РФ багато в чому нагадують діяльність Німеччини в часи ІІ Світової війни

«Спочатку аншлюс Австрії – мовляв, це дружній німецький народ. А Росія робить «аншлюс» Криму. Після цього Німеччина здійснила аншлюс Моравії, а в Путіна – намагання скаламутити воду в східних регіонах України», - наводить приклади з історії Кучерепа.

На його думку, в такий важкий період потрібно менше загострювати увагу на проблемах україно-польської історії, а натомість говорити про те, як будувати майбутні стосунки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus