USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чиновникам заборонили брати подарунки

1 Липня 2011 09:17
Нове законодавство забороняє з 1 липня чиновникам приймати подарунки частіше двох разів на рік – і ті лише як прояв, наприклад, гостинності.
З цього дня набуває чинності Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції», щоправда, за винятком статей 11 і 12, які набудуть чинності з 1 січня 2012 року, - пише ТСН.
Ціна подарунка не може перевищувати 50% від мінімальної заробітної плати. Подарунки автоматично стають державною або комунальною власністю.
Виняток становлять подарунки від близьких, виграші в лотереях і конкурсах.
Крім того, чиновникам заборонено мати в безпосередньому підпорядкуванні родичів.
Посилено відповідальність за отримання хабарів. Тепер за хабарі в сумі до 3339 гривень покладається не тільки штраф, але і тюремне ув'язнення терміном до 5 років.
Передбачена й норма про декларування чиновниками не тільки доходів, але й витрат (якщо витрати перевищують 150 тисяч гривень), але вона вступить в силу з 1 січня 2012 року.
Посилюється покарання і за дачу хабара посадовій особі – тепер за це можна отримати до 10 років позбавлення волі.
Депутати планують допрацьовувати цей закон. Експерти відзначають його прогресивність, але вважають, що деякі норми потребують вдосконалення. Насамперед це стосується частини декларування витрат чиновників і їх близьких родичів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus