USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Чий досвід кращий? Ківерці та Луцьк у боротьбі зі сміттям

7 Вересня 2013 11:00
У Ківерцях міськрада зобов’язала підприємців встановлювати смітники, а в Луцьку хочуть створити інспекцію з благоустрою. Чи підтримають луцькі депутати прагнення зробити місто чистішим?

З березня нинішнього року луцькі активісти роблять активні кроки до покращення санітарного стану і встановлення смітників на зупинках громадського транспорту та поблизу торгових точок у Луцьку. Діяльність проводиться за проектом «Зробимо крок до чистих вулиць». Про це повідомили у прес-службі Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив.

У Ківерцях, до прикладу, підприємства, установи, організацій, які знаходяться на території міста, зобов’язали до встановлення урн для сміття на прилеглих до них територіях. Відповідне рішення було прийняте Ківерцівською міською радою ще 18 червня 2013 року. Однак питання контролю за виконанням даного рішення залишається відкритим. Громадські активісти, які домоглися прийняття зазначеного документу завдяки реалізації проекту «Активізація місцевого населення задля підвищення благоустрою вулиць міста Ківерці», наразі розробляють механізми спільного контролю влади та громадськості.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ ЛІКВІДУВАЛИ НЕСАНКЦІОНОВАНЕ СМІТТЄЗВАЛИЩЕ

А у Луцьку вирішили спочатку створити контролюючий орган, а тоді вже встановлювати смітники. Так, за словами Катерини Шкльоди, керівника проекту «Зробимо крок до чистих вулиць», встановлення сміттєвих урн у Луцьку немає змісту, допоки нема структури, яка б контролювала цей процес на рівні місцевого самоврядування нема. Відтак, ще в травні 2013 року громадськими активістами спільно з представниками департаменту ЖКГ було прийнято рішення створити при Луцькій міській раді інспекцію з благоустрою, що матиме інспекторські та контролюючі повноваження у цьому аспекті. Такі інспекції діють, наприклад, в Полтаві та Одесі, де вже виправдали свою ефективність. Тож наступним кроком до створення відповідного органу у Луцьку стала розробка й обговорення проекту рішення про створення інспекції з благоустрою (по контролю за благоустроєм та санітарним станом), яке було винесене на громадське обговорення.

ЧИТАТИ ЩЕ: СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯЮТЬ У ЛУЦЬКУ, ЗБИРАЮЧИ СМІТТЯ

Відповідно до положення, інспекція виконуватиме ряд завдань для підвищення благоустрою міста, а саме: контроль за дотриманням правил благоустрою міста Луцька, забезпечення чистоти та порядку в місті; сприяння розвитку та поліпшенню стану благоустрою міста Луцька; притягнення винних до відповідальності за порушення законодавства у сфері благоустрою міста Луцька; профілактика запобігання правопорушень в сфері благоустрою.
Остаточний варіант проекту рішення надіслали до департаменту ЖКГ Луцької міської ради та заступнику міського голови Ларисі Соколовській та безпосередньо меру Луцька – Миколі Романюку. Як зазначають реалізатори проекту, міський голова погодився із потребою в такій інспекції при департаменті ЖКГ і рекомендував винести розгляд проекту рішення про її створення на наступну сесію Луцької міської ради.
Якщо Луцькі депутати розділять думку мера й затвердять дане рішення, то інспекція з благоустрою буде створена з 2014 року. Громадські організації, в свою чергу, обіцяють контролювати діяльність цього органу і виконання покладених на нього функцій, а, зокрема, встановлення достатньої кількості сміттєвих урн у місті.
Досвід якого з міст у покращенні благоустрою буде ефективнішим покаже час, але той факт, що питання чистоти Луцька та Ківерець піднімає саме громадськість, красномовно говорить, що наш менталітет крок за кроком наближається до менталітету небайдужого європейського суспільства.
А от чи буде створено умови, близькі до європейських стандартів, для проявлення громадянської свідомості у Волинських міста – вже зовсім інше питання.

Довідка. Проекти «Зробимо крок до чистих вулиць» та «Активізація місцевого населення задля підвищення благоустрою вулиць міста Ківерці» стали переможцями конкурсу адвокаційних ініціатив, що проводився Волинським Інститутом Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив за фінансового сприяння Міжнародного фонду «Відродження» в рамках програми «Громадянське суспільство та належне врядування».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
344 Показати IP 7 Вересня 2013 13:24
Чий досвід кращий? Однозначно, Рожищ! Журналістам ВН варто булоб зробити репортаж про це

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus