USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ДАБІ відмовилася перевіряти будинок у Луцьку, який може спалахнути, як свічка

10 Березня 2016 15:22
Порушення протипожежної безпеки при утепленні житлового будинку стає причиною займань у багатоповерхівках. Мешканці однієї новобудови у Луцьку, яка може спалахнути як свічка, не перший рік добиваються правди у всіх інстанціях. Люди кажуть, під час будівництва знехтували вимогами протипожежної безпеки. Зокрема, для прикладу, встановили відсутності негорючих поясів через кожні три поверхи та відсутність обрамлення віконних та балконних прорізів тепловою ізоляцією із негорючих матеріалів, що є порушенням п. 5.3 ДБН В26-33.

До слова, історія новобудови за адресою вулиця Франка, 44в, у Луцьку, тягнеться ще з 2014 року. Тоді, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що мешканці будинку шукають правди в правоохоронних структурах. Вони переконували, що забудовник порушив низку будівельних норм, а житло їх збудоване з відхиленнями від проекту.

Йшлося про спорудження житла з істотним відхиленням від вимог протипожежної безпеки, а також йшлося про значне здешевлення будинку за рахунок заміни запроектованих будматеріалів.

«Як показує гірка практика, саме через нехтування вимог протипожежної безпеки при будівництві, трапляються випадки займання у новобудовах. Варто зробити належні висновки з трагедії, яка сталась в травні 2015 року в столиці Азербайжану Баку, коли жертвами пожежі висотки стали 15 осіб, і більше 60 отримали опіки різного ступеню тяжкості.

Після цієї трагедії Держархбудінспекція України закликала дотримуватись державних будівельних норм та стандартів щодо утеплення та облицювання фасадів будівель, розмістивши на своєму офіційному сайті відповідне оголошення», - наголошує представник ОСББ Віктор Бондаренко.

З його слів, не дивлячись на неодноразові заклики звернути увагу на дотримання державних норм та стандартів при утепленні фасадів, Держархбудінспекція відхрестилась від виконання своїх функціональних обов'язків, щодо проведення перевірки дотримання ДБН при спорудженні багатоповерхівки на вулиці Франка, 44в, що в Луцьку.

«Спочатку інспекція прикривалася тим, що було пропущено 3-місячний строк на проведення перевірки з моменту здачі будинку в експлуатацію. Згодом посилалась на заборону проведення таких перевірок», - наголошує Бондаренко.

З його слів, варто зауважити, що перевірку не проводили, попри повідомлення про обстеження експертами фасаду вищевказаного будинку на висоті між 3 та 4, 6 та 7 поверхами і не зважаючи на те. Так, свого часу, експерти виявили факт відсутності негорючих поясів через кожні три поверхи та відсутність обрамлення віконних та балконних прорізів тепловою ізоляцією із негорючих матеріалів, що є порушенням п. 5.3 ДБН В26-33.

«Цей контролюючий орган отримав відповідний висновок експертів, у якому констатовано наявність відхилення від проекту та порушення вищевказаних ДБН щодо утеплення будинку та вимог протипожежної безпеки», - наголошує Бондаренко.

Відповіді з цього приводу ДАБІ у Волинській області та ДАБІ України подаємо у копіях документів:



Окрім звернення до Держархбудінспекції, 2 роки тому правоохоронці розпочали досудове розслідування за статтею 366 КК України за фактом службового підроблення при внесені завідомо неправдивих даних до декларації про готовність об’єкта (будинку №44В, що yf вул. І.Франка в м. Луцьку) до експлуатації, яка зареєстрована 19.07.2012 за №ВЛ14312122272 в Інспекції ДАБ у Волинській області.

Однак представник ОБСС стверджує, що впродовж усього розслідування спостерігалось стійке небажання слідчого міліції, який здійснював розслідування провадження, процесуального керівника у провадженні та керівництва прокуратури Луцька та реформованої Луцької місцевої прокуратури побачити, з його слів, очевидну кримінальну складову в провадженні та провести його об’єктивне розслідування.

Зокрема заступник голови ОСББ «Франка 44В» наголошує, що слідчі дії, які провадились, всього лише формальні допити осіб, які, на його переконання, потенційно є причетними до вчинення кримінального правопорушення.

«Посадові особи органів досудового розслідування та процесуального керівництва проігнорували висновок судової будівельно-технічної експертизи, у якому чітко встановлені факти невідповідності збудованого будинку його проекту та вимогам ДБН, (зокрема про це йдеться у відповіді на третє питання слідчого і міститься на 7-9 сторінках висновку експерта). При цьому відповіді на ключові для слідства питання експерти не надали у зв’язку з ненаданням з розпорядження останніх необхідних матеріалів з боку органів досудового розслідування», - йдеться у коментарі заступника.



Згідно з результатами розслідування, слідчий міліції виніс постанову про його закриття.

З таким рішенням погодилось керівництво прокуратури Луцька та реформованої Луцької місцевої прокуратури. На думку сторони потерпілого, з цього приводу упереджено підійшов і перший заступник прокурора Волинської області І.Мукан.



Однак ОСББ «Франка 44В» не погодилась із такою позицією правоохоронців, оскільки переконане, що за спорудження будинку, який може спалахнути як свічка, винні в цьому особи мають нести саме кримінальну відповідальність.

Представник ОСББ Віктор Бондаренко вважає, що корупція є не тільки там, де ловлять чиновників на отриманні мічених грошей при спецопераціях правоохоронців.

«Корупція, як правило, завуальована. Вона там, де безрезультатно розслідуються справи, фігуранти яких відомі і не ховаються, а чиновники прикривають свою бездіяльність вигідним для них трактуванням законів», - наголошує Бондаренко.

Для «громадського супроводу» цієї справи ОСББ запросили активістів громадської організації «П’ята влада».



ОСББ подало скаргу слідчому судді на вищевказану погоджену усіма правоохоронцями постанову про закриття кримінального провадження.

Враховуючи діючий в нашій країні принцип гласності судового процесу, члени ГО «П’ята влада» були присутні як слухачі під час судового засідання при розгляді слідчим суддею Борнос А.В. вищевказаної скарги.

В судовому процесі представник Луцької місцевої прокуратури та слідчий Луцького відділу поліції активно заперечували наявність кримінальної складової в діях осіб, причетних до спорудження будинку з порушенням протипожежних норм та іншими відхиленнями від проекту.

На переконання представника ОСББ, суддя Борнос А.В. ретельно підійшла до розгляду вказаної скарги, дослідила її матеріали, встановила, що слідчим не виконано раніше надані прокуратурою області вказівки, не встановлено та не витребувано кошторисну документацію та акти прихованих робіт на будівництво, не з’ясовано підставності знищення бухгалтерських документів ПП «ВВС», не досліджено питання наявності в діях директора ПП «ВВС» складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, та скасувала вищевказану постанову слідчого про закриття кримінального провадження.



Тим часом, представник ОСББ підготував скаргу до Генеральної прокуратури України на недотримання розумних строків при розслідувані вказаного провадження, а також клопотання щодо доручення подальшого досудового розслідування Слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у Волинській області, або іншому слідчому підрозділу, у зв’язку з його неефективним розслідуванням слідчим відділом Луцького МВ УМВС України у Волинській області. ОСББ не втрачає надії, що у вказаному кримінальному провадженні все ж таки буде встановлено істину, а досудове слідство відповідно буде здійснено в розумні строку як те вимагають статті 2, 28 КПК України.

Довідково:

«П’ята влада» - громадська організація, в яку входять військові АТО, захисники Донецького аеропорту та бійці, які входять до складу антикорупційного комітету при Громадській раді при Головному управлінні Національної поліціїу Волинській області. Голова організації є професійним юристом.

Основною метою ГО є:

- громадський контроль за дотриманням Конституції та законів України посадовими особами державних органів влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, прокуратурою та судами;

- консолідація зусиль суб’єктів, які здійснюють заходи щодо запобігання і протидії корупції;

- виявлення та припинення корупційних правопорушень, поновлення законних прав та інтересів фізичних та юридичних осіб,

усунення причин і наслідків вчинення корупційних діянь;

- співробітництво з громадськими та державними діячами з метою запобігання та протидії корупції;

- задоволення та захист законних соціальних, економічних, творчих та інших спільних інтересів своїх членів. Члени громадської організації:
Остров Георгій Пантелемонович
Черьомуха Олена Василівна
Кінах Ігор Святославович
Ковальчук Сергій Володимирович
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Лучанин Показати IP 10 Березня 2016 15:59
Стаття реклама " 5 влади" а за що Кінаха вигнали з го автомайдан?
бе до лучанин Показати IP 10 Березня 2016 17:53
вигнали за хороші діла
бе-ме Показати IP 10 Березня 2016 18:24
а якщо підпалити?
тітушка Показати IP 10 Березня 2016 18:27
скільки заплатять? можу підпалити....
МЕШКАНЦІ Показати IP 10 Березня 2016 21:16
Забудовник Савчук (ПП ВВС) як був брехуном, так і залишився...Зараз будує ЖК ЦЕНТРАЛЬНИЙ, що біля ІСТОРИЧНОГО корпусу, так що добре думайте перш ніж зв'язуватись з даним забудовником...
Лучанка Показати IP 11 Березня 2016 11:39
Нічого не змінюється, забудовники відмивають гроші не переживаючи за те, що буде з будинком через 10-15 років. Скільки вже можна ставити людей за ніщо!! Таких як пан Савчук необхідно виводити на чисту воду і заставляти якісно відпрацьовувати кожну гривню, заплачену за житло, тяжко зібраними коштами та багаторічними грузами кредитів. Громадськість повинна гостро та активно реагувати на такі ситуації, тільки так зможемо побудувати нову країну!
Лучанка Показати IP 11 Березня 2016 13:20
Ось так в нас все робиться - заплатив гроші і питання вирішено, закрито... Бізнесмени з представниками влади за одно. А про людей ніхто не думає!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus