USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Демократична школа, стипендії та інновації: як громади Волині реформують освіту

27 Березня 2018 18:16
Затишні класи, тематичні куточки, спортивні зони, інноваційні гуртки, реалізація міжнародних програм, залучення коштів під власні проекти, капітальні ремонти та енергоефективні заходи – навчальні заклади, що діють на території нещодавно створених на Волині об’єднаних громад, із усіх сил намагаються відірватися від застарілого, ще радянського, зразка освіти та покроково починають наближатися до європейського підходу в навчанні дітей. Усе заради того, аби надавати учням якісні практичні знання.

Задля ознайомлення з надбаннями основних опорно-освітніх закладів, які сконцентровують свої ресурси для досягнення кращих результатів, Волинський центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, організував прес-тур, у рамках якого вдалося відвідати три громади Ковельського району.

Голобська ОТГ: велостоянка та фотолабораторія

Опорний освітній заклад «Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – гімназія» смт Голоби» було створено у 2016 році.

«Загалом у опорно-освітньому закладі навчається 721 учень. Із цієї кількості дітей 594 учні відвідують школу в Голобах. За наповненістю, якщо брати до уваги весь Ковельський район, заклад займає перше місце. Також у школі працює 81 педагог», – зазначила директорка закладу Наталія Хом’як.

Вона розповіла, що до опорного закладу доїжджають 179 дітей із 20 населених пунктів, найвіддаленішим із яких є село Майдан, розміщене за 12 кілометрів від Голоб. Безпосередньо до школи в Голобах доїжджають учні з 12 населених пунктів.

«На початках, коли тільки створювався опорний заклад, то, безперечно, у батьків були побоювання щодо довезення дітей. Але вже наприкінці минулого року, коли ми проводили батьківські збори, у приміщенні школи зібралися близько 400 батьків, які не висловлювали суттєвих зауважень стосовно доїзду дітей. Так, до закладу учнів довозять три шкільні автобуси. Також маємо на підстраховку четвертий автобус», – зауважила Наталія Хом’як.
Директорка пригадала, що з моменту створення опорно-освітній заклад долучився до кількох програм, у рамках яких йому вдалося залучити на розвиток школи грантові кошти. Наприклад, на утеплення та реконструкцію приміщення школи в Голобах із ДФРР свого часу було виділено 2,061 мільйона гривень. А в розробці дизайну зовнішнього вигляду навчального закладу були задіяні й учні, з ініціативи яких у школі відкрили новий освітній простір.

«Ми задоволені тим, що у нас є. Ми зробили перший крок до створення комфортного середовища для учнів», – переконана директорка. Вона додала, що заклад уже впроваджує окремі елементи «Нової української школи», до прикладу закупив необхідні матеріали для математичного напрямку навчання та облаштував у приміщенні тематичні куточки, спортивні зони. Так, на території школи навіть встановили велостоянку.

Окрім того, у опорному закладі діє інклюзивний клас, де навчаються 14 діток із особливими навчальними потребами.

Однією з родзинок закладу Наталія Хом’як, своєю чергою, назвала фотолабораторію, якою завідує вчителька інформатики Світлана Щур.

Остання пригадала, що на облаштування фотолабораторії, зокрема на придбання техніки та необхідних матеріалів, використали 48 тисяч гривень. Ідею створення у школі фотолабораторії Світлана Щур пояснила «виробничою необхідністю».
Як розповіла, аби зробити пам’ятні фотоальбоми або знімки на документи, до школи приїздили фотографи з інших населених пунктів, однак якість світлин учнів і вчителів не завжди влаштовувала.

Зараз учні відвідують фотолабораторію факультативно, вчаться робити знімки, а також ведуть сайт та офіційні сторінки школи в соціальних мережах.

«Діти бачать кращу картинку», – вважає Світлана Щур. Вона додала, що при фотолабораторії діє ще радіорубка.

Як зауважив голова Голобської ОТГ Сергій Гарбарук, який, до речі, 22 роки пропрацював у голобській школі вчителем фізкультури, те, що їхня опорна школа є однією з кращих не тільки на території Ковельського району, а й загалом у масштабах усієї Волині, засвідчує бодай те, що її учні на постійно прописалися серед призерів районних і обласних олімпіад із різних предметів.
Аби підтримувати обдаровану молодь і вчителів, які готують дітей до олімпіад, із міського бюджету навіть передбачили кошти на виплату щомісячних (для учнів) та одноразових (для вчителів) стипендій, які призначають за результатами олімпіад.

Сергій Гарбарук теж акцентував, що учні мають вдосталь можливостей для корисного проведення дозвілля в післяурочний час, адже на території Голоб діють будинок мистецтв, де відбуваються численні факультативні заняття в рамках різноманітних гуртків, центр сімейної культури, котрий організовує, зокрема, літні табори та кіноперегляди просто неба. А для прихильників активного відпочинку в Голобах навели лад із місцевим стадіоном «Дружба».


Демократична школа в Дубівській ОТГ

На території громади діє Опорний навчальний заклад «Дубівська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів Дубівської сільської ради Ковельського району Волинської області», до якого увійшли малокомплектні школи із сусідніх сіл. Загалом заклад нараховує 368 учнів, із яких у Дубовому навчаються 292 дитини, у Бахові – 67 учнів, у Городищі – 9. Водночас 14 діток доїжджають до Дубового на уроки шкільним автобусом.

Як розповіла директорка закладу Олена Балецька, завдяки такому об’єднанню шкіл громаді вдалося зекономити частину коштів, які, ймовірно, можна буде використати для оновлення спільної матеріально-технічної бази. А вже зараз опорний заклад для покращення якості надаваної освіти долучається до різних програм.

«Із лютого ми почали працювати в освітньому проекті «Демократична школа». Так, із нового навчального року наш перший клас розпочне вчитися за програмою «Нова українська школа», а проект «Демократична школа» є своєрідним її доповненням. Що дасть нам участь у цьому проекті? Всі ми прагнемо змін у нашій державі, але не можна змінити все за один день, а проект «Демократична школа» навчає дітей громадянської відповідальності. Він дозволить нам навчитися співпрацювати з усіма учасниками навчально-виховного процесу – це батьки, учні, вчителі та громада. Ми будемо вчитися приймати спільні рішення, знаходити певні шляхи для реалізації цих рішень. Надіємося, що це дасть змогу виховати наших учнів справжніми відповідальними громадянами нашої держави», – підкреслила Олена Балецька та додала, що цей проект підтримує Міністерство закордонних справ Норвегії.
Вона пояснила, що до програми залучені тренери, які проведуть оцінку демократичності школи та розроблять план заходів для її покращення.

Голова Дубівської об’єднаної територіальної громади Роман Троцюк розповів, що минулого року з місцевого бюджету значну частину коштів (близько 2 мільйонів гривень) спрямували саме на освіту. У 2017 році, до прикладу, вдалося зробити перекриття й утеплення приміщення та облагородити територію навколо школи в селі Дубове, а в навчальному закладі в селі Городище – відремонтувати приміщення, перенести, задля економії ресурсів, на базу школи будинок культури та бібліотеку.

«Також ми добудували приміщення, спорудження якого розпочалося в жовтні 2016 року. Так, у грудні 2017 року ми здали в експлуатацію корпус школи в селі Вербка. Загальна вартість робіт становить приблизно 19 мільйонів гривень. Фактично нам вдалося побудувати велику школу на 14 класних кімнат – це триповерхове приміщення», – сказав голова Дубівської ОТГ.
Він додав, що на сьогодні вже розроблено проект, вартістю 91 мільйон гривень, на подальшу добудову в школі у Вербці спортивного та актового залів, облаштування там сучасної їдальні, встановлення котельні на твердому паливі, проведення термомодернізації та реконструкції старого приміщення. Левову частку необхідних для цього коштів буде залучено з ДФРР. Цьогоріч заплановано теж провести заміну теплотраси у школі в Дубовому, утеплити приміщення та замінити вікна в спортивному залі школи в селі Бахів.

Роман Троцюк зазначив, що особливий акцент громада, зокрема й в освітній галузі, робить на управлінні енергією.

«Ще до створення громади наша сільська рада (Дубового, – ВН) вкладала кошти в енергоефективні заходи, наприклад у роботи з утеплення приміщень. Сьогодні більшість коштів, які ми витрачаємо, спрямовуємо на енергоощадні технології, адже, коли ми опалюємо неутеплене приміщення, викидаємо гроші на вітер. Краще їх вкласти в термомодернізацію, а потім кошти, які вдасться зекономити, можна вкласти ще кудись. Тому більшість наших проектів стосуються саме термомодернізації», – зауважив він і додав, що в громаді введена система енергоменеджменту.

Голова Дубівської ОТГ звернув увагу й на те, що в самому Дубовому є проблеми із влаштуванням дитини до садочку, адже в місцевому дошкільному навчальному закладі «Дзвіночок» усі три групи (молодша, різновікова та старша) переповнені.

«Тому ми передусім беремо до садочку тих діток, батьки яких офіційно працевлаштовані. Таким чином ми стимулюємо батьків до того, аби вони працювали, реєструвалися та сплачували громаді податки», – ствердив Роман Троцюк.


Досвід Люблинецької ОТГ

В Опорному навчальному закладі «Люблинецька загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів Люблинецької селищної ради Волинської області», який було створено у квітні 2017 року, навчаються 413 учнів.

Як розповіла директорка закладу Руслана Хвиць, школа за результатами минулорічного ЗНО та районного етапу шкільних олімпіад посіла перше місце на Ковельщині. До того ж освітній заклад долучається до численних конкурсів, програм і грантів.

«Ми беремо до уваги два основних моменти – це створення сприятливих умов для навчання та надання якісних освітніх послуг», – наголосила Руслана Хвиць.
«Відразу після того, як прийняли рішення про створення опорного навчального закладу, ми зрозуміли, що в умовах нового освітнього простору потрібно реформувати і підтримувати освітню галузь, тому була прийнята програма підтримки і розвитку освіти на теренах Люблинецької ОТГ. Відповідно до цієї програми, велика увага приділятиметься талановитим дітям. Ми зараз стоїмо на порозі підготовки до масштабного дійства, на якому відзначатимемо кращих учнів із опорної школи та школи мистецтв, яка діє на території громади. Ці діти отримуватимуть стипендії та подяки, як і їхні наставники», – поділилася голова Люблинецької ОТГ Наталія Сіховська.

Вона зауважила, що загалом реформа децентралізація позитивно вплинула на якість освіти, яку здобувають учні на території громади.

«Скрізь підкреслюється, що дуже важливо давати можливість розвиватися школам. Завдяки реформі забезпечуються, наприклад, рівні умови для дітей, які навчаються в периферії. Це ті ж самі гуртки для учнів чи круглі столи та семінари для педагогів. Дійсно, це можливість розвиватися разом в одному напрямку та створювати спільний освітній простір. А також завдяки об’єднанню ми можемо залучати кошти, аби довести наші заклади до такого стану, аби в них було комфортно навчатися дітям», – сказав Наталія Сіховська.
Як вона акцентувала, опорна школа, як і громада загалом, має партнерів із Республіки Польща, з якими вдається реалізовувати спільна програми. Окрім того, кошти для модернізації школи вдається залучати з фондів розвитку. Так, ще до остаточного утворення опорного навчального закладу школа в Люблинці за результатами конкурсу отримала гроші з ДФРР, аби перекрити дах першого корпусу.

«На цьому зупинятися ми не збираємося. Уже цього року ми подали на ДФРР проект із утеплення фасаду школи, заміни вікон і дверей. Дуже сподіваємося, що нам вдасться довести цей заклад до того стану, в якому ми хочемо, щоби навчалися наші діти. Також буквально минулого тижня ми розпочали реалізацію проекту за бюджетною програмою щодо будівництва міні-футбольного поля зі штучним покриттям. Вартість цього проекту за умовами співфінансування – 1,5 мільйона гривень. Сподіваємося, що це також стане мотивацією діткам розвиватися не тільки в освітньому напрямку, а й у напрямку підтримки, пропаганди здорового способу життя», – розповіла Наталія Сіховська.

Голова громади пригадала, що з початку об’єднання також було прийнято рішення про утворення при виконавчому комітеті ради, як окремої юридичної особи, розпорядника коштів нижчого рівня, управління гуманітарної сфери. Його керівник Олександр Шум зазначив, що структура координує всі заклади освіти, культури та частково соціального захисту, які належать громаді.
Також на території громади діє дошкільний навчальний заклад «Калинонька», який об’єднує 10 груп. У цілому садочок відвідують 264 дитини.

«Пріоритетний напрямок нашого садочку – художньо-естетичний», – зазначила завідувачка днз Наталія Логвинюк і додала, що «Калинонька» є найбільшим садочком у цілому районі.
Як додала голова громади Наталія Сіховська, приміщення закладу вже вдалося частково капітально відремонтувати, наприклад замінити вікна та утеплити фасад. Зараз розробляється черговий проект із реконструкції садочку. Наталія Сіховська висловила сподівання, що з часом дошкільному навчальному закладу вдасться відновити роботу басейну.

Один із основних акцентів, своєю чергою, громада робить на енергоощадності, аби економити на енергоносіях. Із цією метою вже з наступного навчального року садочок і школу громада планує опалювати самотужки.

Одночасно в Люблинці працюють школа мистецтв і спортивна школа, які діти відвідують факультативно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus