USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Для чого польська поліція приїздила до Луцька

18 Листопада 2015 18:23
Майбутні працівники патрульної поліції Луцька прослухали триденний курс з прав людини, які в них читали працівники польської поліції.

Про це стало відомо під час прес-конференції в ГУ Національної поліції у Волинській області сьогодні, 18 листопада.

Так, тимчасово виконувач обов’язків начальника Головного Управління Національної поліції у Волинській області Петро Шпига розповів, що під час офіційного візиту української делегації до Польщі, яка відбувалася у жовтні вдалося домовитися, аби польські поліцейські прочитали курс лекцій з прав людини співробітникам нової поліції, які зараз навчаються у Сокиричах.

Так, з 16 листопада, луцькі полісмени пройшли 15-годинний курс навчання з прав людини. Зі слів уповноваженого головного коменданта поліції з прав захисту людини Республіки Польща Кшиштофа Лашкевіча, на Волинь вони приїхали не з особливою навчальною програмою, а з тією, за якою готують поліцейських у Польщі.

«Адже права людини немає кордонів, вони діють і в Польщі, і в Україні, і у будь-якій державі. Ми показували, що і катування, і нелюдське поводження з боку поліції є так само у всьому світі. Під час навчання ми з’ясували, що молоді люди, які на Волині працюватимуть у поліції мають чудові знання про права людини, мають проєвропейське гуманне мислення. Вони без проблем розрізняли права людини визначені документами ООН, ЄС, Ради Європи», - каже він.

Поліцейським пояснювали, що дії поліцейським, які порушують права людини, можуть бути оскаржені в судах, у тому числі й Страсбурзі. Також пояснювали те, що невинні люди можуть постраждати, якщо поліцейські не дотримуватимуть права людини.

Ці кілька годин поліцейським також пояснювали, які загрози для прав людини має робота поліцейським. Навіть проста процедура, як ідентифікація особи може порушити право на приватність. Так, полісменам роз’яснювали, що за будь-яких обставин, перша дія поліцейських - розмова і встановлення контакту, а силові дії – крайня міра.

«Вступаючи до лав поліції вони відмовляються від певних прав та свобод. Людина, яка одягає форму, насправді не знімає її після роботи. Адже це служба, а не просто праця. У поліцейських немає кінця робочого дня. Бо права людини це не певні параграфи. І поліцейським своїм прикладом має показувати, що провертаючись додому вони не сідають п’яними за кермом, не б’ють своїх дружин», каже Кшиштоф Лашкевич.

Він також дав оцінку луцьким полісменам. Так, з його слів, ця група майбутніх правоохоронців дуже високо вмотивована, має безліч питань і назвав їх «діамантами, які потрібно трохи відшліфувати». Частина з них чудово володіє англійською мовою, у них немає проблем з ксенофобією, дискримінацією.

До слова, поліцейським демонстрували й відеоматеріали, причому показували кадри, на яких зафіксовані дії вже нової поліції в інших українських містах. Волиняни ж оцінювали та обговорювати ситуації за участю поліцейських в Україні, записані журналістами або свідками, покадрово аналізували ці відео.

Приміром, їм показали відео, відзняте в Києві 31 липня. Тоді жінка, яку намагалися затримати за порушення правил дорожнього руху, не хотіла виходити з автомобіля. Вона зробила спробу від’їхати з місця порушення. Поліцейські, під увагою камер і смартфонів свідків намагалися якомога делікатніше заблокувати авто собою і могли просто загинути.

Але, кажуть поляки, захист прав людини не полягає в тому, щоб наражати поліцейського на небезпеку. Їх запитали, що ті зробили б на місці цих патрульних поляки. Так, волиняни отримали відповідь: «Патрульне авто служить не для окраси чи для зручності, а для роботи і є засобом захисту і впливу. Треба було автомобілем заблокувати авто порушниці. І якби вона чинила опір - вибити шибки, вивести і затримати, але не бити. А камери і спостерігачі при цьому, щодо цього просто треба звикнути».

Уповноважена з прав захисту людини Люблінського воєводського коменданта поліції Едита Ная додала: у польських поліцейських в присязі є наступна фраза: «Служити людям, жертвуючи своїм життям і здоров’ям».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 19 Листопада 2015 01:16
коментар було видалено
Вова Показати IP 19 Листопада 2015 09:49
коментар було видалено
Анонім Показати IP 19 Листопада 2015 11:15
З однієї сторони поляки,а іншої треба було посадити грузинів.І хай живе незалежна Україна.Завжи все звучить як обмін досвідом.Чому ж наші силовики не їдуть в Польщу поділитися своїм досвідом?Ми ж тепер друзі і брати,то чому наші українські міліціонери не займають високих посад в Грузії.Не всі ж укр.силовики корупціонери і всі вони з юридичними дипломами.Чому ж їх на вулицю,а наші укр.місця іноземців? А де ж заклик підтримувати все українське?
Євген Показати IP 1 Грудня 2015 08:15
Та гнати цих чужинців потрібно на батьківщину. Задовбали вже. Постійно вказують як нам жити! А поляків , як одвічних ворогів Української Нації нарівні з москалями, треба тим більше гнати. Сьогодні вони приперлися ''досвідом ділитися'', а завтра вони прийдуть зі зброєю захоплювати Волинь і Галичину. УКРАЇНА ДЛЯ УКРАЇНЦІВ!
Валерій Показати IP 12 Грудня 2015 19:42
Да! Нам ще далеко до Європи і навіть до Польщі! По фото навіть видно, що Поліцейські. Наш - розудіти як півень і на морді викапаний мінтяра і хабарник.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus