USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дружбу з Любліном зобразили на стіні у центрі Луцька

20 Серпня 2016 17:36
Елементом вуличного мистецтва – муралом, що буде помітним з вікон кабінетів мерії, увічнили дружбу між Луцьком та польським містом-партнером Любліном у центрі міста.

Презентували новий мурал Сергія Радкевича «Луцьк - Люблін: одна минувшина на двох» 20 серпня на вулиці Богдана Хмельницького у Луцьку.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев зазначив, що цьогоріч виповнюється ювілейна 20-та річниця співпраці з найближчими партнерами – польським містом Люблін, що подібне до Луцька і за чисельністю, і за духом. Ця співпраця відображена не лише візитами до Дня міста, а й в реалізації багатьох культурних, бізнесових, транскордонних проектів. У рамках Дня міста вирішили відобразити річницю співпраці з Любліном. Оскільки Луцьк починає позиціонувати себе як місто сучасного мистецтва, вирішили створити мурал, що символізуватиме дружбу між Луцьком та Любліном. У втіленні цього задуму допоміг художник Сергій Радкевич, який став автором муралу на стіні поблизу обласного театру ляльок. Посадовець відзначив, що новостворений мурал зможе постійно бачити, визираючи з вікна кабінету, Луцький міський голова, тож він пам’ятатиме, що Люблін є найкращим партнером Луцька.
Заступник президента міста Люблін Артур Шимчик зауважив, що співпраця двох міст відбувається у різних площинах, не закінчується офіційними візитами, а базується на конкретних справах. Користь від цієї співпраці отримують як Люблін, так і Луцьк. Він розповів, що у Любліні, ймовірно, також створять подібний елемент, що нагадуватиме про співпрацю міст і надихатиме на нові проекти, що забезпечуватимуть розвиток міст та поглиблення міжнародної співпраці.
Автор муралу Сергій Радкевич розповів, що зараз не мешкає у Луцьку і рідко сюди приїздить, тому для нього було приємною несподіванкою запрошення від міськради створити роботу, пов’язану з Любліном. У Любліні митець неодноразово брав участь у культурних проектах, тож має теплі почуття до цього міста. Роботу він планував назвати «Привід до дружби» - з його слів, міста подібні, адже обидва мають невеликі автентичні фрагменти старих міст.

Невеликий мурал репрезентує два невеликі міста, що мають камерність та затишність. Окрім цього, художник намагався з’єднати в одне коло дві мапи міст – старого Любліна та старого Луцька. Митець намагався максимально відходити від офіційних гербів міст. Натомість зображене око, яке пропонувалося як логотип культурної столиці Європи 2016 року – Любліна, та ключ, що є неофіційним логотипом Луцька. Таким чином, зображення пропагує не офіційну, а значно глибшу дружбу між містами, яка існує поза межами департаментів, інституцій та кордонів. У муралі зображені дві руки, які є образами і водночас є беземоційними, на відміну від облич. Палітру митець сконцентрував на кольорах, характерних для прапорів Луцька та Любліна.
Голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук зауважив, що на фоні муралів, які зараз стають поширеними у Луцьку, найкращими є саме роботи Сергія Радкевича (наприклад, мурал на вулиці Винниченка неподалік будівлі прокуратури). Його роботи є соціально значимими і тематичними, а не просто слугують окрасою стін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 20 Серпня 2016 20:54
А де тут Люблін і де дружба??
123 Показати IP 21 Серпня 2016 10:13
Нафіга знову масонські символи?
Мар’яна Показати IP 21 Серпня 2016 14:11
Люблін - європейська столиця культури 2016? Навіщо вже видумувати, якщо європейська столиця культури 2016 - це Вроцлав!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus