USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Дитячий романтизм, або шкільна революція у Луцьку

12 Грудня 2013 07:00
У луцькій школі-гімназії № 21 виникла колотнеча через Євромайдан: не всіх учнів хотіли пускати на акцію протесту, й окрім того, своєрідні «репресії» їм влаштувала вчителька російської мови.

Про це розповіла сестра однієї зі старшокласниць гімназії. Вона попросила редакцію не вказувати її імені: мовляв, боїться проблем з навчанням сестри.

Ситуація, зі слів дівчини, виникла у понеділок, 2 грудня, - розповідає ВолиньPost.

НЕМАЄ ДОКУМЕНТУ – НЕМАЄ ЄВРОМАЙДАНУ

Учні знали, що відпустити їх із занять на Євромайдан можуть тільки під відповідальність батьків (про це, зокрема, писав депутат облради Олександр Пирожик).

Зі слів дівчини, учні 21-ї гімназії зібралися рушити на луцький Євромайдан у день, коли оголосили всеукраїнський страйк – у понеділок, 2 грудня.

«Старшокласники, навіть молодші були, перед школою прийшли, занесли заяви вчителям від батьків і хотіли йти на Майдан», – розповідала сестра учениці.

З її слів, загалом, долучитися до Євромайдану вирішили приблизно 150-200 учнів.

Під час збору юних мітингувальників, як повідомила дівчина, до молоді вийшов директор гімназії №21 Олег Ковальчук і закликав учнів залишилися у школі. «Він казав, щоб ті, хто не має заяв від батьків, повернулись в класи», – додала співрозмовниця.

«Почалися «розборки». Деякі заяви почали перевіряти. Виявилося, що деякі діти самі писали. Їх повертали в школу», – вела далі дівчина.

Телефонували і до сім’ї старшокласниці, запитували, чи справді батьки писали заяву.

Врешті частина учнів таки пішли на Євромайдан.

ПРИЧИНА – У ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Як розповів Олег Ковальчук, він справді намагався порозмовляти із дітьми, які зібралися йти на Євромайдан від школи. Так, він запрошував їх зайти в коридор школи, аби спробувати вирішити ситуацію. «Я казав, хто має заяви (від батьків – ред.), – будь ласка, йдіть. Хто не має – нехай приїжджають батьки, пишуть заяви», – розповів директор.

Зі слів Олега Ковальчука, заява у понеділок, 2 грудня, була лише від батька учня 10-ого класу, яку той приніс особисто. Інших заяв, мовляв, не було.

Тож, він намагався повернути дітей на заняття. «Як я повинен був поступити? Прийшли учні в школу, зайшли на територію школи. Коли учень приходить в школу, я відповідаю за учня, на директорі вся повністю відповідальність», – прокоментував він.

Олег Ковальчук також додав, що кожен має право на висловлення громадської позиції. «Як людина я теж маю свою позицію, але як директор виконую закони і накази Міносвіти», – продовжив освітянин.

Мовляв, він і сам був на Майдані, але в неділю. Тож, він почав питати дітей, чи вони і раніше ходили на євроакції. «Один чи два хлопчики підняли руку. Більше ніхто не був. Якщо така громадська позиція, то треба було приходити в неділю», – вважає Олег Ковальчук.

Після розмови з директором, деякі сміливці все ж таки рушили на Євромайдан. «Частина – приблизно 7 дітей – розвернулися і почали бігти (зі школи – ред.). А загалом людей 30, може, 40 було, не більше», – пригадав директор школи.

Згодом, як зауважив Олег Ковальчук, почали телефонувати батькам юних мітингувальників: «Були випадки, що дзвонили батькам, а вони казали, що відправили дітей в школу».

Тож, у кого не було заяв, повернули у школу вчитися.

«РЕПРЕСІЇ» ВЧИТЕЛІВ ЧИ ХИТРІСТЬ УЧНІВ?

Після цієї ситуації в учнів виникли проблеми й з вчителькою Нійолею Моцкус, яка викладає у гімназії №21 російську мову та зарубіжну літературу. Зі слів сестри старшокласниці, саме її заняття через Євромайдан не відвідали декілька молодих людей.

«Ця вчителька розповідала, які вони (учні, – ред.) всі погані, що вони всі повтікали, що нащо їм здалася та євроінтеграція. Постійно говорила: підете ви в Європу, вас всіх заставлять бути геями», – розповіла дівчина.

До слова, сама Нійоля Моцкус у розмові з журналістом запевнила, що такого не говорила, мовляв у неї «взагалі в лексиці таких слів немає»

Також Моцкус, зі слів сестри старшокласниці, перепиняла старшокласників на перерві у коридорах і запитувала у них домашнє завдання, яке вони мали підготувати на пропущений урок.

«Діти не встигали відреагувати, не відповідали. Вона їм просто ставила «одиниці» на перерві», – зазначила дівчина.

Проте, як вдалося з'ясувати дітям, запитувати і ставити оцінки на перерві вчителі не мають права, - у цьому їх запевнив класний керівник.

«Вони потім «утрясли», ті «одиниці» їм не ставили. Вже на наступному уроці (з іншої дисципліни, – ред.) Моцкус знову «читала мораль» дітям, змушувала їх вибачатися за те, що вони, почали їй, цитую, «качати права». Мовляв, вона і так їм іде на поступки. А тепер вона буде все робити по правилах. Знову ж таки більшість уроку вони слухали не тему самого уроку, а це», – поділилася сестра учениці.

ІНША ВЕРСІЯ

Сама ж Нійоля Моцкус розповіла про трохи іншу ситуацію, яка, з її слів, виникла у одному з 9-их класів: «Діти, підробивши документи, втекли з уроків. І вчитель (класний керівник, – ред.) мусив шукати тих дітей, тому що їх не було. А вони підробили заяви (від батьків, – ред.)».

«І я сказала учням: якщо ви збираєтеся такі речі робити, то пам'ятайте, що в основі ваших дій лежить брехня. Вони переступили закон, підробивши документи і поставили вчителя в таке незручне становище», – додала Нійоля Моцкус.

Зі слів вчительки, згодом вдалося «з'ясувати», що учні були абсолютно неготові до уроку, який пропустили. «На перерві спитала. І все. Цим обійшлося. Я просто хотіла для себе визначитися, і вияснила, що вони не підготувалися до уроку. Був момент. І вони визнали і вибачилися. Все. Це дуже хороший 9 клас, в нас дуже хороші стосунки з ними», – додала жінка.

«РОЗМАЛЬОВАНИЙ» ЯНУКОВИЧ

Виникла у навчальному закладі й ще одна ситуація, яка стосується портретів президента Віктора Януковича. І знову ж таки вчительки Нійолі Моцкус.

Так, у групі «Євромайдан Луцьк» у соцмережі Facebook Руслан Тимощук опублікував повідомлення матері однієї із учениць школи Галини Панас, де вона зазначає: «В Луцькій гімназії №21 імені Михайла Кравчука вчитель російської мови Моцкус Нійоля Вікторівна залякує учнів 7-А класу репресіями і «розборками» в прокуратурі за те, що діти зняли портрет Януковича в своєму класі».

«Доводжу до відома учнів і цієї вчительки, що відповідно до статті 20 Конституції України "Державними символами є Державний прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України." В четвер на батьківських зборах принесу Конституцію для вчительки і поясню їй це привселюдно. Янукович не має ніякого відношення до державних символів України», – йдеться у повідомленні.



Щодо портрету Януковича Нійоля Моцкус розповіла, що зняла портрет вона, а не учні. «Хтось розмалював портрет Януковича», – прокоментувала вона.

«Я прийшла на перерві. Я коли з ними спілкувалася, вони дивилися на щось за моєю спиною. За мною знаходиться щит, де розмістили державні символи. Я обернулася, дивлюся, розмальований портрет. Я – класний керівник, це – державна установа, я працюю в державній установі. Написано – державна символіка. Хочемо, чи не хочемо, легітимний президент, подобається, чи не подобається, пописаний був, такому вигляді я його залишати не могла», – повідомила Нійоля Моцкус.

Тож, вчителька зняла помальований портрет, а замість нього повісила нормальний, з її слів, приблизно через три дні. «А потім я їм пояснювала, що не можна чинити таке і над Прапором і над державною символікою», – додала вона.

ДІТИ, ВИХОВАНІСТЬ І ПОЛІТИКА

Загалом же Нійоля Моцкус зазначила, що усі описані ситуації сталися в один день, 2 грудня, через те, що діти були «дуже емоційні».

«Знаєте, діти завжди намагаються якось скористатися моментом, десь втекти «на барикади», кричачи «Ура!». І ми вже не перший раз з цим стикаємося, ми їх стримуємо, тому що дітей завжди берегли в такі моменти. Ми навпаки лояльно… Дітей, я вважаю, в політику взагалі не доцільно вмішувати. Їхнє діло – вчитися, наша справа – їх вчити», – пояснила вона.

Мовляв, коли б дітей відпустили, а з учнями щось би сталося, то прокуратура вже займалася б вчителями.

Насамкінець директор гімназії №21 Олег Ковальчук зазначив: «Діти є діти, вони непередбачувані. Багато залежить від того, як виховується дитина. А ми лише підтримуємо ті гарні традиції, які виховуються в сім’ї».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Петро Показати IP 12 Грудня 2013 09:01
Да, у і учитьолка!
Ольга до Петро Показати IP 12 Грудня 2013 15:46
І знову школа №21 ....Тільки й чути, що вчителі хороші, а насправді не раз стикалась з ситуацією (дитина навчається в даному закладі) коли приходиш до вчителів взнати як справи в дитини з предмету то на дитину стільки бруду поналивають що вчитись не хоче то крутиться одним словом двієшник (хоча дитина вчиться добре) як питаєш що робити з незрозумілим матеріалом дитині чуєш "Я лекції вичитала якщо щось незрозуміло наймайте репетитора" (дослівно) Вони що викладають у ВУЗах чи що? Вони повинні навчати дитину а не вичитати лекцію це однозначно. Не школа а приватна лавочка інших слів немає.
Ольга до Ольга Показати IP 12 Грудня 2013 15:49
Вибачте коментар хотіла надіслати вчителю може почитають задумаються хоча сумніваюсь що до них дійде що не одні батьки вже на грані...
lutchanka до Ольга Показати IP 13 Грудня 2013 00:13
Які хороші вчителі?! Якщо батьки наймають репетиторів, то це не вчителі, а заробітчани.
Небайдужий до Ольга Показати IP 13 Грудня 2013 12:29
Зараз є право вибирати школу і якщо Вас Ольга не задовільняє навчальний заклад поміняйте, виявіть свою непримиримість з ситуацією. Наскільки нам відомо школа переповнена, а вчителі не читають лекції, а викладають предмети згідно методики. Докази: результативність на ЗНО, олімпіадах, вступ до ВНЗ на державну форму навчання та інше.
Ольга до Небайдужий Показати IP 13 Грудня 2013 21:55
Ви пропонуєте вихід перебігати з школи в школу в пошуках небайдужих до знань дітей вчителів. А якже психіка дитини (коли її будуть переводити з колектива в колектив)? Докази можливо і мають частково місце але шановні якщо ви не знаєте результативність ЗНО ..... це наслідки і плюси того самого репетиторства (платного підкреслю) тими самими вчителями предметниками, а не великим бажанням та покликанням вчителів.
платон Показати IP 12 Грудня 2013 09:03
діти повинні вчитися ! бо вони - діти !
учитель Показати IP 12 Грудня 2013 09:32
Діти повинні бути на уроках.А якщо на мітингу, то лише з батьками.Ми не знаємо , яка ситуація може скластися на майдані, а потім буде відповідати школа і класний керівник.
хехе) Показати IP 12 Грудня 2013 09:37
Все вірно: діти в школі мають вчитися. Під час навчання за них відповідають педагоги, в позанавчальний час батьки. Портрети Президента неприпустимо нищити, розмальовувати чи топтати.. хороший він чи поганий, але він обраний народом.
Ольга до хехе) Показати IP 13 Грудня 2013 22:30
З першими вашими двома реченнями я згідна а портрет Президента не являється державною символікою (держ.символи - герб, прапор, гімн) що його не можна нищити, розмальовувати чи топтати....хоча це залежить в першу чергу від виховання дитини. В нормальній врівноваженій сімї дитина не буде нищити речей і не важливо чи це портрет Януковича чи олівець з ручкою а найде інший спосіб висловити свою думку чи відношення до даного предмету чи особистості.
коментатор Показати IP 12 Грудня 2013 12:12
Діти наслухаються вдома дурних батьків і повторюють їх гасла в школі, хоча повинні в першу чергу вчитись
учитель Показати IP 12 Грудня 2013 15:03
діти не мають права голосу, тому не варто вплутувати їх у політику. Нехай цим займаються батьки.
антитерор до учитель Показати IP 14 Грудня 2013 10:43
Учитьол, ти терорист, якщо втебе діти не мають права голосу. Хлопці з СБУ знайдіть цього екстреміста, він підриває національну безпеку.
Макарчук Сергій 9-Б Показати IP 12 Грудня 2013 23:27
Цей вчитель справді дуже жорстко відноситься до дітей. По малій причині зразу ставить 1! І завжди принижує всіх говорить що ви самі погані!
Мама до Макарчук Сергій 9-Б Показати IP 13 Грудня 2013 01:31
Наскільки мені відомо, Нійоля Моцкус дуже хороша вчителька. На мою думку, діти в школі мають вчитися, а не самі ходити на Євромайдан. Які ж це репресії? Вчителька лише переконалася в тому, що учні не вивчили домашнє завдання і вирішили таким чином прогуляти урок. Ганьба таким учням! Батькам які наймають репетиторів слід задуматися, чому дитина не вчить уроки самостійно, адже крім лекцій вчителя у кожного є книжки і без проблем можна вивчити самостійно. За 9 років навчання у гімназії №21ніколи не чула поганого про наших дітей. Школа класна, а вчителі найкращі !!!
Ольга до мами до Мама Показати IP 13 Грудня 2013 21:48
"Батькам які наймають репетиторів....." Шановна мама скажіть тоді будь-ласка навіщо нам тоді вчителі і здавання немалих грошей на школу і класи якщо діти будуть вчитися самостійно із книжками вдома і т.д. Проконтролювати вивчення теми можуть і батьки але роз'яснити, довести до кожної дитини тему це обов'язок кожного вчителя (а також вони за це отримують заробітну плату) тим паче професію вони обирали собі самі. Враження від даної школи (а саме вчителів) дуже-дуже на жаль погане. Хоча і в даній школі є дійсно вчителі людяні, які дійсно хочуть насамперед навчити дитину а не вичитати лекції але це одиниці.
Ольга до Мама Показати IP 13 Грудня 2013 22:08
Скажіть будь-ласка якщо ви дійсно мама а не одна з вчителів школи як мама може писати : "Ганьба таким учням!" В першу чергу учні це діти а як дітям може бути ганьба????? Я вас нерозумію і думаю не одна я....
До мами до Мама Показати IP 14 Грудня 2013 10:46
Якщо вчитель читає лекції, а не вчить дітей, він косить під професора, але рівень не той та й завдання інші.
Ольга до До мами Показати IP 14 Грудня 2013 12:43
Повністю згідна з Вашими словами. Коли підходиш до будь-якого вчителя він себе поводить як мінімум професор академік а про домашні завдання й мови немає. Сідаєш перевіряти уроки як мінімум це займає 3-5 годин. Шкода тих дітей їм ще їх треба встигнути зробити встигнути пообідати, повечеряти, відпочити від уроків, вчасно лягти спати і як це зробити коли буває на один день то по два твори написати задають плюс заповнити всі зошити з лабораторними плюс з кожного предмету ще по два-три завдання. Просто жах ....
Роман до Макарчук Сергій 9-Б Показати IP 14 Грудня 2013 15:14
Сергій закінчиш школу і зрозумієш скільки хорошо тобі дав цей вчитель !! Сидіть тихенько і вчиться !! і все буде добре !!
Роман Показати IP 14 Грудня 2013 15:12
Я закінчив 21 гімназію недавно !! і хочу сказати що Нійоля Моцкус одна з найкращих вчителів цього навчального закладу !! Нійоля Вікторівна прекрасний вчитель вона досконало знає предмети ,які викладає і плюс це хороший порадник !! Це вичтель який не тільки дасть тобі знання з певного предмету але дасть хороші поради на життя а також заставить задуматись !! її уроки зарубіжної літератури запамятались мені назавжди !! і я впевнений учні мене підтримають !! наприклад весь мій клас позитивно ставивсь до цього викладача так само як і вся паралель і я вважаю що 99.9% учнів школи цінують і любять цього вчителя !!
отак Показати IP 14 Грудня 2013 16:30
Як можна, люблячи таку вчительку,, не любити портрет Януковича. Як тебе не любити, Вітіку мій?! Правда, Рома?
Роман до отак Показати IP 14 Грудня 2013 17:30
Я зараз в Київі навчаюсь і майже кожний день хожу на майдан і стою там не по годинці і являюсь активним учасником Євромайдану і відстоюю там свої права !! я проти Януковича і його урду Азарова !!
Анонім до Роман Показати IP 17 Грудня 2013 18:12
шановний випускник гімназії №21, хто тебе вчив граматики - "Київі", "хожу", "являюсь"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus