USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Експерти вирішували, чи вдасться змінити територіальний лад

24 Квітня 2013 13:46
Концепцію реформування самоврядування та територіальної організації влади в Україні обговорили теоретики та практики, науковці та громадські діячі. Скоротити кількість сільських рад, закріпити відповідальних по всій діагоналі влади та передбачити законодавчо можливість проведення місцевих референдумів – такі пропозиції у місцевих експертів.

Про це стало відомо під час «круглого столу» з обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні 23 квітня.

За словами керівника апарату облдержадміністрації Станіслава Ющика, проблема вдосконалення інституту місцевого самоврядування, а разом з тим, і всієї державної політики щодо розвитку регіонів, давно набула своєї актуальності.

«За 20 років кардинальних змін не відбулося. Наразі 96% бюджетів місцевих громад області – дотаційні. Однією з проблем цього є надмірна кількість сільських рад, зараз їх кількість - 379», - наголосив Ющак.

Доктор політичних наук, начальник управління державної служби Головдержслужби України у Волинській області Валентин Маліневський розповів, що це не перша концепція за роки незалежності, однак жодна з них так і не реалізувалась. Тепер вирішити це питання взявся Президент України Віктор Янукович.

«Це не просто реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади – від цього залежить яким курсом йде держава, як надаються адміністративні послуги – це глобальні питання. Через те, що ми постійно запізнюємося з цим реформуванням, в результаті ми маємо ту систему влади, яка сьогодні є - неефективну», - наголосив Малиновський.

За його словами, такої системи місцевої влади немає у жодній європейській країні, тому що вона суперечить базовим нормативним документам.

Виконавчий директор «Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу» Михайло Шелеп вважає, що «плюс» цього проекту концепції – новий підхід. «Коли раніше робили акцент на територіальному устрої, то в цій концепції більше визначені повноваження місцевих громад», - зазначає експерт.

Утім, Шелепа насторожує те, що хоча окремі моменти з попередніх проектів збережені, все ж немає якоїсь сталості: «Нова влада – нова концепція. І це проблема, бо ця влада теж може змінитися, і прийдуть нові політики, які будуть змінювати все наново».

Голова ГО «Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу» Михайло Наход вважає концепцію недостатньо пропрацьованою, оскільки питання реформування адміністративного устрою згадується мимохідь.

«Оскільки концепція передбачає повну реформу територіальних органів влади, то ці питання потрібно було б розглядати паралельно – і реформу адміністративного територіального устрою, і реформу місцевого самоврядування, бо, рано чи пізно виникнуть якісь конфліктні ситуації та непорозуміння», - вважає політичний експерт.

За думку Находа, проекту концепції не вистачає чіткої фіксації, хто відповідальний за реформу та її реалізацію, чи то на центральному рівні, чи на рівні обласних органів виконавчої влади.

«Це важливо, оскільки у 2005 році ініціатива Романа Безсмертного щодо реформування територіальних громад «не пішла» саме через те, що її почали впроваджувати на непідготовлений грунт і без чіткої узгодженої концепції. Зараз концепція є, але мусить бути й вказана відповідальність усіх посадовців по всій вертикалі влади. Впродовж 10- ти років, я думаю, можна реалізувати цю концепцію, або схожу», - наголосив експерт.

Начальник юридичного забезпечення діяльності Волинської обласної ради Інна Міщук значила, що, можливо, усі проекти концепцій не реалізовувались тому що, першою чергою, потрібно внести зміни в Конституцію України, а далі - в закон про місцеве самоврядування і в закон про місцеві державні адміністрації. Посадовець підтримала думку експертів стосовно необхідності прискорення прийняття законопроекту щодо місцевих референдумів. Це питання, на її думку, актуальне і вона часто консультує представників громад саме з цього питання.

За результатами обговорення, обласна адміністрація підготує пропозиції щодо змін у Концепції та передасть їх до Адміністрації Президента України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus