USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Факсимільну копію Луцького Євангелія презентували в університеті Москви

9 Лютого 2013 16:13
Факсимільну копію Луцького Євангелія XIV століття презентували 8 лютого у Православному Свято-Тихонівському університеті, що в Москві, митрополит Волинський і Луцький Ніфонт та керівник прес-служби Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Про це йдеться на сайті Волинської єпархії УПЦ.

На початку презентації ректор Свято-Тихонівського університету протоієрей Володимир Воробйов висловив подяку митрополиту Ніфонту за те, що саме Свято-Тихонівський університет разом з Московською Духовною Академією були вибрані місцем презентації.

Митрополит Ніфонт попередив презентацію копії Луцького Євангелія спогадами про своє навчання в Московських Духовних школах, перших роках священицького служіння на Західній Україні: «Після надходження в Московську духовну семінарію я став іподияконом у Святішого Патріарха Пімена, який часто приїжджав служити в Ніколо- Кузнецький храм. Довелося кілька літургій бути іподияконом і у владики Антонія (Блюма). Якось наприкінці Богослужіння я підійшов до нього і взяв благословення на прийняття чернецтва. Після закінчення навчання в Академії, я був направлений на Волинь і служив священиком на парафії. У 1990 році мене звели в сан єпископа на Хмельницьку кафедру, а через два роки перевели на Волинь».

Владика Ніфонт розповів також, що про існування Луцького Євангелія стало відомо зовсім випадково: «Коли ми шукали місце під будівництво храму, дізналися, що на місці однієї з розформованих військових частин раніше був Спаський Красносельський чоловічий монастир, де в XIV столітті і було написано Луцьке Євангеліє. Ми поставили перед собою мету - знайти це Євангеліє. Виявилося, що через графа Румянцева воно потрапило до Москви, де і зберігається до цього дня в Російській державній бібліотеці. У 2010 році ми зустрілися з керівництвом бібліотеки, розповіли про свої плани видати факсимільну копію Євангелія. Нам пішли назустріч. Одночасно в Києві знайшлися меценати, які допомогли виданню».

Після виступу владики Ніфонта керівник прес-служби Волинської єпархії священик Валентин Марчук повідомив, презентація видання Луцького Євангелія вже пройшла у багатьох містах України, Італії, Німеччини. У березні 2013 року планується проведення презентації по інших країнах Європи.

На завершення митрополит Ніфонт передав Університету кілька примірників копії Луцького Євангелія. На знак подяки за цінний дар протоієрей Володимир Воробйов подарував владиці виданий у видавництві ПСТГУ альбом пам'яті Новомучеників і сповідників Російських, а також ікону отців Помісного собору 1917-1918 років, написану в університеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Грамотеї з ВН Показати IP 9 Лютого 2013 17:41
Попередити можна когось про щось, а не спогади про навчання.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus