USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Гарніри, випічка та страви від переможця «МастерШефа»: чим годують у луцькій гімназії

20 Жовтня 2019 17:54
Цьогоріч 20 жовтня у світі відзначають Міжнародний день кухаря та кулінара. Ця професія завжди була й, певно, буде на піку популярності. Бо хай які події відбуваються чи то в країні, чи в особистому просторі, а їсти хочеться завжди. Та ще й так, щоб це було і смачно, і корисно. Надто, коли йдеться про дітей.

Напередодні свята журналістка Інформаційного агентства Волинські Новини напросилася в гості у їдальню луцької гімназії №14 імені Василя Сухомлинського, аби підглянути, чим же годують сучасних вибагливих школяриків.

«У нашій гімназії навчається 1142 школярі. Гарячим харчуванням забезпечено понад 84 відсотки дітей, – розповіла директорка навчального закладу Марія Миколаївна Кардаш. – А загалом завдяки буфетній торгівлі харчуванням охоплено 100 відсотків учнів. Підприємець Любомир Горбачук співпрацює з гімназією вже 13 років. Завше прислухається до наших побажань, зацікавлений, щоб діти нормально харчувалися, тож забезпечує цю ділянку роботи на хорошому рівні. Кілька років тому ми провели опитування серед учнів, аби з’ясувати, що діти люблять їсти на гарнір, щоб можна було максимально врахувати їхні смаки. І наші кухарі прислухаються до побажань дітей. Тож у їдальні в нас не буває порожньо».

Тим часом лунає дзвінок на перерву. І щойно порожня їдальня перетворюється на вулик. Хтось поспішає зайняти чергу, хтось – «бронює» стіл для себе й однокласників, хтось несе в їдальню ланчбокс, який завбачливо наготувала мама вдома.
«У їдальню в нас бігають не лише учні молодших та середніх класів, – каже заступниця директора з навчально-виховної роботи Галина Іванівна Смаль. – Он бачите – десятикласники собі стіл накривають. Обідати до нас забігають і вчителі музичної школи №3, що розташована поряд, і дехто з працівників підприємства електротранспорту. Бо в нас недорого, поживно та смачно».
Дуже зручно, що і в їдальні, і в буфеті працюють термінали, тож діти чи їхні батьки можуть розраховуватися за обіди картками.

«Ми намагаємося дати дітям усе якнайкраще та якнайсвіжіше, – каже Любомир Горбачук. – Прагнемо прищепити їм культуру харчування, щоби вони зростали здоровими та енергійними. Адже не секрет, що здорова юнь – то здорове майбутнє нації. Наші дівчата-кухарі – справжні професіонали, вони, як і я – за все нове й корисне в харчуванні».
Для учнів молодших класів тут накривають комплексні обіди, а вже старшокласники самі собі обирають, що їстимуть. У меню їдальні завжди є кілька перших страв, мінімум три гарніри, три-чотири види салатів, роблять млинці, сирники, вареники. Випічка в їдальні також власного виробництва – і булочки, і пиріжки, і, звісно, мегапопулярна піца.
Цьогоріч у школі в меню їдальні ввели кілька страв від переможця одного з сезонів програми «МастерШеф» Євгена Клопотенка, який разом з командою кухарів та групою експертів розробив збірник рецептів для шкільних їдалень. В основі цього нового меню – приготування страв, які діти хочуть їсти, причому це цілком здорова, корисна та сучасна їжа.
«Ми намагаємося йти в ногу з часом. А страви від Клопотенка в шкільному харчуванні нині на хвилі популярності, – каже шеф-кухар гімназійної їдальні Марія Ключук. – Дітям таке нововведення дуже подобається. От, наприклад, готуємо нагетси з курячого філе, але не смажимо, а запікаємо в духовці. Урізноманітнили салати. Скажімо, робимо не звичайний салат з капусти, а з насінням соняшнику. Одне слово, стараємося, щоб дітям було цікаво, щоб вони хотіли до нас іти, щоб виробляли звичку харчуватися вчасно й правильно. Важливо, щоб школярики отримували повноцінне харчування, адже їм потрібно чимало енергії, аби засвоювати знання й бути активними».

Пані Марія розповідає, що улюбленій справі вже віддала понад 18 років. «Свою професію дуже люблю, – зізнається. – Завжди прагну чогось нового, мені цікаво вчитися, експериментувати, вдосконалюватися. До цього зобов’язує і специфіка роботи. Адже змінюються часи, смаки, вподобання. Тож, щоб бути хорошим кухарем, потрібно постійно навчатися».

Марія Ключук переконана, що будь-яку страву, навіть найпростішу, треба готувати з душею, з хорошим настроєм. «Напевно, дуже важливо визначити для себе шлях, яким ітимеш по життю. Я обрала справу, яка мені по-справжньому до душі, – усміхається жінка. – Люблю, коли страви не тільки смачні, а ще й естетично оформлені. Бо ж людина спершу все сприймає зором, а вже потім куштує. На мою думку, кухар має бути і фантазером, і художником, і дієтологом, і психологом, і трішки… чарівником. А ще важливо вміти відрізнити якісну продукцію від фальсифікату не лишень за зовнішнім виглядом, а й за смаковими властивостями, тож кухар має бути ще й дегустатором».

Шеф-кухар каже, що готувати їй не набридає, тож удома після роботи залюбки стає до плити. «Ми з чоловіком і донечкою дуже щасливі, коли у всіх вихідний і можна снідати, обідати й вечеряти гуртом, нікуди не поспішаючи, – ділиться. – Донечка до їжі вибаглива, тож мушу неабияк фантазувати, щоб її нагодувати. А чоловік любить їжу смачну й корисну. М'ясо ми поєднуємо з овочами, їмо багато фруктів. Намагаємося подати приклад у харчуванні донечці, аби вона зростала здоровою та енергійною».

Насамкінець пані Марія поділилася рецептом страви, яку в їхній сім’ї полюбляють і часто готують: «Ми обожнюємо запечену з фаршем капусту. Для цього цілу капустинку треба відпарити, відтак розгорнути її квіткою й між кожен листочок викласти заздалегідь приготовлений фарш зі свинини чи телятини (вимішаний із сіллю, перцем та змеленою чи потертою на дрібну тертку цибулею до смаку). Потім цю капустинку треба скласти докупи й можна запікати. Перед подаванням на стіл розрізати – вона дуже соковита й пахуча. До неї можна запекти картопельки чи броколі, або ж інші овочі до смаку. Усе це гарненько викласти на таріль – і можна куштувати».

Зізнаюся: поки пані Марія розповідала про запечену диво-капусту, я вже уявляла, як витягую з духовки деко з цим запашним наїдком. Одне слово, вже точно знаю, що робитиму у вихідні та як святкуватиму день кухаря. А ви?

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мирко Показати IP 21 Жовтня 2019 10:51
Любо глянути, коли їдалка має людський вигляд.
Мама Показати IP 21 Жовтня 2019 11:08
От би у всіх шкільних їдальнях так годували!
Корми Показати IP 21 Жовтня 2019 23:59
А почему на всех фото одно пюре с котлетой и компот?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus