USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Газовий конфлікт у Луцьку: місцеві жителі проти загального лічильника

6 Жовтня 2016 20:49
Лучани стали на заваді перед встановленням загального по будинкового лічильника для обліку спожитого газу. Люди перегородили вхід до свого будинку, газовики викликали поліцію, - йдеться в матеріалі газети Волинські Новини №36 від 6 жовтня.

Споживачі переконані, що для кожного помешкання має бути встановлений персональний засіб обліку. Газовики ж посилаються на постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Отож, зараз споживачі перед вибором: у разі встановлення побудинкового лічильника платити за свого сусіда або ж узагалі – за максимальною ціною на блакитне паливо.

Голова фракції політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Вячеслав Рубльов під час останнього засідання сесії облради з приводу цього газового питання озвучив депутатський запит. Його адресував до відділення Антимонопольного комітету в області та управління Нацполіції.

Чи мають право газовики без згоди мешканців встановлювати загальні побудинкові лічильники, ми й намагалися з’ясувати.

Індивідуальні лічильники мали б встановити безплатно

Обов’язковий облік споживання блакитного палива передбачений законом «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Відповідно до нього, лічильники встановлюють залежно від газового обладнання, яким користуються споживачі.

До кінця 2015 року оселі, де встановлено газові колонки та плити, мали обладнати лічильниками газу. А далі продовжувати встановлювати їх усім абонентам.

Але у січні цього року вийшла постанова Кабінету Міністрів №46, якою регламентовано встановлення лічильників газу на будинки. Кош­ти на це виділила держава. Однак роботи станом на 2016 рік так і не було завершено. І, як пояснює голова фракції «УКРОП» у Волинській облраді Вячеслав Рубльов, «тепер, згідно із постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підприємства, що займаються постачанням природного газу, змусили встановлювати не індивідуальні, а загальні лічильники на газ. Попри те, що закон має вищу юридичну силу».

Вячеслав Рубльов вважає, що споживачів поставили у нерівні умови
Вячеслав Рубльов вважає, що споживачів поставили у нерівні умови


Несправедлива зрівнялівка

От і виходить, що частині споживачів таки встановили індивідуальні лічильники. Решті ж фактично силоміць нав’язують побудинкові.

Тому й не дивно, що не лише у Луцьку, а й в інших містах Волині це спровокувало хвилю протестів та призвело до виникнення конфліктів між газовиками та споживачами.

Люди вимагають від ПАТ «Волиньгаз» встановлення індивідуальних лічильників у кожну квартиру. І мають на це повне право згідно із законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

«Хтось використовує газ лише для того, аби їсти приготувати, економить, а дехто – ні в чому собі не відмовляє або готує випічку на продаж. То чому хтось має за когось платити?» – обурюються мешканці.

Ба більше, наголошує Вячеслав Рубльов, якщо встановлено будинкові лічильники, вартість використаного газу буде розподілятися між квартирами пропорційно до осіб, які там зареєстровані офіційно. Однак часто кількість зареєстрованих і кількість фактичних жильців насправді значно різняться.

Газовики карають гривнею

ПАТ «Волиньгаз» переконує: у 2015 році, відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підприємства, які постачають природний газ, змусили встановлювати не індивідуальні, а загальні лічильники газу. Мовляв, у скрутні для України часи потрібно економити бюджетні кошти.

Мешканцям будинків, які відмовилися встановлювати такі лічильники, почали надходити «листи щастя». У цих листах абонентів повідомляють: «Згідно з абз. 7 п. З гл. 4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою НКРЕКП №2494 30.09.2015 року, з (дата) довстановлення загальнобудинкового вузла обліку газу фактичний об’єм спожитого(розподіленого/поставленого) природного газу по побутовому споживачу за відповідний календарний місяць визначається за граничними об’ємами споживання природного газу населенням, визначеними у додатку 10 до цього Кодексу, тобто 9,8 метра кубічного на людино-місяць при використанні газової плити за наявності централізованого гарячого водопостачання та 18,3 метра кубічного на людино-місяць при використанні газової плити у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача».

Тобто ті, хто не захотів ставити загальнобудинковий лічильник, у трактуванні ПАТ «Волиньгаз» уже підписали собі вирок: їм нараховуватимуть плату «по повній». І нікого не цікавить, що споживачі не проти лічильника взагалі, а просто хочуть квартирний прилад обліку.

Міністр каже, що квартирні лічильники закладені в тарифі

Днями Міністр соціальної політики України Андрій Рева під час розширеного засідання колегії Чернігівської облдержадміністрації зробив заяву: газовики мають встановлювати поквартирні лічильники.

«Закон вимагає поквартирного обліку. Навіть більше, в тарифі на газ це закладено. Тому не треба «ламати» двох мешканців, не треба їм нав’язувати тісну співпрацю з ЖКГ, треба тісно працювати з законом. Передбачено – будь ласка, робіть так, як треба. Уряд не впливає на комісію (НКРЕКП, – ВН), але для вас (газовиків, – ВН) вищим нормативним документом є закон», – зазначив він, звертаючись до голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Алли Ярової.

Міністр наголосив, що, по-перше, в тарифі закладено встановлення квартирних лічильників, а по-друге, постанова постановою, але закону ніхто не скасовував. Крім того, Рева вважає, що будинок у цьому випадку не може бути споживачем, оскільки договори на постачання блакитного палива газовики укладають з кожним користувачем послуги окремо.

Споживач газу – власник квартири, а не будинок

15 вересня, тобто наступного дня після заяви міністра в ЗМІ, у Волинській облдержадміністрації відбулося засідання антикризового енергетичного штабу. Питанню встановлення квартирних газових лічильників приділили окрему увагу. Зокрема, заступник голови ОДА Сергій Кошарук буквально процитував Андрія Реву.

«Справді є напружена ситуація щодо зобов’язань і законодавчих вимог встановлення лічильників газу для споживачів. Було встановлено терміни. Цю роботу проводять коштом організацій, які забезпечують газопостачання. Ці витрати зазначені як інвестиційна складова в тарифі на газопостачання. І відбувається ситуація, коли є різне бачення споживачів. Бо споживач – це власник квартири, а часто газопостачальники бачать у ролі споживача будинок», – зауважив він.

Тож Сергій Кошарук доручив департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації оформити запит до НКРЕКП, аби з’ясувати, скільки по Волині передбачено інвестиційних коштів на встановлення лічильників та запит до «Волиньгазу», щоб дізнатися, скільки заплановано надходжень по цій складовій і скільки вже витрачено.

Заступник голови правління з обліку та балансів ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз на питання, що ж вище – рішення НКРЕКП чи закон, відповідає: «Наразі – рішення НКРЕКП, тому що вони розподіляють кошти та встановлюють складову тарифу. Закон – це добре, що він є. А мені людям зарплату платити треба? Треба. У нас 1300 працівників, у них є діти, батьки, яких треба нагодувати. То законом нагодувати чи тарифом, встановленим НКРЕКП? Вирішуйте самі».

Замість епілогу

Оскільки ПАТ «Волиньгаз» фактично є монополістом на ринку постачання блакитного палива в області, у разі відмови жителів будинку від встановлення лічильника газовики залишають за собою право від’єднати помешкання від газу.

«Вбачаю у цьому порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 5 частини 2 статті 13, пунктом 2 статті 50 закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку постачання природного газу, шляхом повної відмови від реалізації товару за відсутності альтернативних джерел придбання», – зауважує у своєму депутатському запиті голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов.

Тож обранець адресував свій запит антимонопольникам та звернувся до поліції з метою захисту прав громадян України, адже представники ПАТ «Волиньгаз» неодноразово намагалися провести монтаж лічильників без відома мешканців, або й узагалі шляхом обману, вказуючи у поясненні не заміну, а огляд. Також Вячеслав Рубльов наголосив на потребі оперативного реагування поліції на звернення та виклики громадян, які перешкоджають самовільному проникненню працівників «Волиньгазу» у багатоквартирні бу­динки. На момент підготовки матеріалу до друку відповідь на запит ще не надійшла.

Іван БАЗАРНИЙ

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛІЧИЛЬНИКИ ГАЗУ: КОВЕЛЬЧАНИ ТЕЖ НЕ ХОЧУТЬ «ПЛАТИТИ ЗА СУСІДА»

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційне агентство «Волинські Новини» у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
лучанка Показати IP 6 Жовтня 2016 21:34
якщо це питання вирішиться дякуючи Укропу - їм величезний +
Я Показати IP 6 Жовтня 2016 22:00
На даний момент не можу встановити індивідуальний лічильник.... але поставлю, але що прийдеться робити одиноким пенсіонерам????? поставлять загальний лічильник, самі готують рідко, а поряд сімейка прописаний 1 а живуть 10 (повірте у мому будинку таке є), то як платити???? Та поки і я не поставлю лічильника чому маю сплачувати за інших? у мене бойлер, духовка електрична..... приходжу пізно, готую більше на вихідних і грію в мікрохвильовці, а при загальному лічильнику платити за когось не хочу
777 Показати IP 6 Жовтня 2016 22:04
питання: що дав цей виступ лепутата? Питання ним не виноситься на вищий рівень, де приймаються такі рішення, а вже вдруге переливається тема з пустого в порожнє на рівні місцевого базару. Говорити може кожен, і людей будоражити також, але у підсумку ніхто їм не допомагає: пролобіюйте зміни в законодавстві чи зміну тарифу, переконайте НКРЕКП або вирішить питання додаткового фінансування, можливість якого теж передбачена законом. Облгазу як у нас, так і в інших областях взагалі фіолетово що вони кому будуть ставити - на що виділили кошти те і встановлять і ніхто порушення закону ними не доведе. Вибачте, бо хоч це може і не справедливо, але факту порушення тут нема. І підтвердженням цього вже й були судові процеси по країні. А від цих постійних криків страждають тільки люди, які вже взагалі не знають що думати. От повірять депутату, а завтра матимуть подвійну норму в нарахуваннях... і вибачте, але депутат за них не заплатить...(
до 777 Показати IP 6 Жовтня 2016 22:48
половина будину проти загального лічильника.... це не виступи депутатів......це є розуміння: не плати за когось...................на ДПЗ сім"я з 2 людей замість поточного платежу повинна плитити 400 грн., після втановлення загального лічильника...... бо сусіди здають кімнати ( по троє в кожній кімнаті, де нагрівають воду щоб помитися (добре що миються), а в мене сусідка пече торти і теж не ставлять лічильника...... а торти повірте не дешеві(це не зазтрість просто прописаний 1 чоловік а , да шо а... у нас пекарня, посталять загальний лічильник то іі торти уплатить весь будинок
зглп до до 777 Показати IP 7 Жовтня 2016 05:49
аналогічно!!!!
Артур до до 777 Показати IP 7 Жовтня 2016 08:32
А чому всі як маленькі діти у цій ситуації поводяться? невже ніхто не знає куди треба звернутись аби реєстрацію і фактичне проживання людей в квартирі врегулювати і платити по факту проживання, а не реєстрації??? не смішіть мене, бо це не проблема взагалі і вирішується за пів дня. так само про підпільну діяльність в квартирах, той пече, той гонить той ще щось... не знаєте як це вирішити - смішно, їй бо'. таке враження, що якби в вашому домі і бордель відкрити, то ви б лише про це коментарі анонімні писали.
Споживач Показати IP 6 Жовтня 2016 23:20
Почніть з головного.Ніхто про це не пише.ПАТ "Волиньгаз" 100% приватна компанія.Але вона в Україні і має виконувати Закони України. 1.Закон України "Про забезпечення ком.обліку пр.газу" 2011 р. 2.Кабінет Міністрів (розпорядження)від 25.04.2012 №259-р (Розробити та затвердити графіки оснащення КВАРТИР і пр.будинків,у яких проживає населення,лічильниками газу.......).Міністерство енергетики та вуг.пром.(...передбачає обовязкове встановлення газових лічильників у КВАРТИРАХ.....).Постанова №203 від 23.03.2016(Норми споживання пр.газу населенням у разі відсутності газ.лічильників-згідно Закону України- 4,4 - 7,1 ) до 01.01.2018р. Все інше блуд і обман.Кодекси і ін.-це внутрішні документи газовиків і ніяк не споживачів.Встановлюйте свої будинкові прилади,але Я ,як споживач, по них платити не зобовязаний.Споживач з вами має договірні відносини і все.Спожив свої кубометри-заплатив.Якщо не здатні забезпечити приладами обліку,то оголосіть це публічно,або внесіть поправки в Закон(це неможливо).То не морочіть людям "крижі" і виконуйте чинне закодавство.Аргументи приймаються,тільки виважені і в межах законності.
Артур до Споживач Показати IP 7 Жовтня 2016 08:40
ти видно, взагалі нічого не знаєш про законодавчі моменти, бо понаписував того, чого в реальності ні в ЗАКОНІ, ні в Постановах НЕ ПИШЕ. а просиш сам аргументи "в межах законності" - що не фраза то сміх і набір слів. Кодекси прийняті державними органами називати внутрішніми документами якоїсь компанії - це теж як мінімум брєд з гарячки. І чомусь назвав в коментарі своєму 203 постанову, яка тут взагалі не до теми, а про 620, в якій йде мова саме про загальнобудинкові лічильники чомусь тихенько упустив)) Ти, шановний споживач, збиваєш людей з толку, і може навіть навмисне.
Споживач Показати IP 7 Жовтня 2016 00:16
Якщо Карпомиз ігногує Закон і якась НКРЄКП для нього вище,то як ця людина ще на цій посаді.І чому ми,споживачі,даємо себе принижувати і зневажати в своїй країні якимось нікчемам,які просто вкрали наше і наших батьків майно і ще диктують нам умови.Можливо пора сказати своє слово і застосувати переконливий аргумент....Бо ця "наглота" не зупиниться.
я Показати IP 7 Жовтня 2016 08:08
интересно, Споживачу минусы газовики поставили?????
лучани Показати IP 7 Жовтня 2016 08:22
Облгази роблять махінації з газом для населення. Штучно завищують заборгованість населення, щоб цей газ продати за дорожчу ціну підприємствам. Тепер держава заставляє облгази поставити лічильники,щоб контролювати ОБЛГАЗИ, а не населення. Волинь облгаз відкрито БРЕШЕ про граничні норми споживання. Облік газу без лічильника проводиться за нормами НКРЕ.... Обленерго встановлює та замінює лічильники для населення за свій рахунок, ці гроші закладення в тарифі на електроенергію.
Споживач Показати IP 7 Жовтня 2016 08:43
Мінусують ті,хто дозволив вже собі поставити на будинок цю "байду",або придбав прилад обліку газу за свої кошти,що і домагається "Волиньгаз".Але це їх проблеми.
лучанин Показати IP 7 Жовтня 2016 08:43
Карпомиз озвуч зарплати керівників , і тоді буде ясно чому такий газ дорогий
Петя до лучанин Показати IP 9 Жовтня 2016 20:01
Від 50 тис грн. до 260 тис грн. в місяць
Споживач Показати IP 7 Жовтня 2016 09:24
Без лічильника (залишились тільки в кого плита)оплата проводиться за нормами споживання визначені Кабінетом Міністрів(Постанова №206 від квітня 2016).З гарячим водопостачанням-4,4 на людину,без-7,1..Це прописано в Законі до 1.01.2018.Все інше вигадки і маніпуляції.НКРЄКП встановлює ціни.
Василь Показати IP 7 Жовтня 2016 09:28
до речі, на сайті петицій президента я знайшов петицію №22/028553-еп Про заборону встановлення загальних газових лічильників на багатоквартирних будинках. https://petition.president.gov.ua/petition/28553. Кому цікаво нехай підтримає.
До Артура Показати IP 7 Жовтня 2016 10:04
"Розумнику"ти наш.Я все написав відно і все читаю і аналізую.Постанова №620 від якого року?Правильно-2002.І взагалі це тимчасове положення.І для чого його витягнули з нафталіну також зрозуміло,але це суперечить Закону.І Кодекс ГРМ читав,хоча він не для споживача.В нас по Конституції найвищим законодавчим органом є Верховна Рада,а виконавчим Кабінет Міністрів України.І їх Закони і рішення мають виконуватися в тому числі і приватними структурами,яким є "Волиньгаз".А 203 Постанова якраз до теми.Бо до встановлення прилабу обліку газу в помешканні до .01.2018р.споживач сплачує по нормах, визначених Кабміном(Закон) і ніякі граничні норми тут ні до чого.Читай уважно.
Споживач Показати IP 7 Жовтня 2016 10:13
І ще.Всі облгазу мають мати графіки встановлення приладів обліку газу в квартирах і звітувати.Якщо не виконують,то згідно Закону(СТ.6 п.2,3)вводяться санкції і штрафи,а споживача мають відключити від газопостачання після 1.01.2018р.,якщо він письмово відмовиться від встановлення лічильника.
перехожий Показати IP 7 Жовтня 2016 14:03
А якщо ще взяти до уваги, що програма встановлення лічильників для нселення діє вже років 10, якщо не більше, і увесь цей час КОЖНИЙ СПОЖИВАЧ !!! з КОЖНОГО МЕТРА КУБІЧНОГО газу!!!! сплачував за установку лічильника 12-15 копійок (так звана цільова надбавка на установку лічильників населенню, а не гроші інвесторів!!! чи якихось там добрих облгазів і їхніх власників), так кожний споживач вже разів з 5 окупив встановлення газового лічильника в себе на кухні. І тепер виходить, що самим першим встановили лічильники газу за рахунок, в тому числі і тих споживачів, яким зараз відмовляють в установці індивідуального лічильника газу. Просто фінансова піраміда! В "будиночки" де були котли, водонагрівачі, плитки, пічки (і не одна чи один водонагрівач, котел, плитка...) поставили лічильники газу за рахунок цільової надбавки (бо це було вигідно облгазу, там без обліку вони втрачали багато газу), а в квартири простим мешканцям встановлювати лічильники відмовляються, бо з загальним лічильником газу ви, шановні споживачі, фіг розберетесь, за що вам виставили ту чи іншу суму на оплату за газ. Думайте! А установку індивідуальних лічильників газу ніхто не відміняв!
Інна Показати IP 7 Жовтня 2016 22:19
Підкажіть, будь-ласка, куди звернутись, щоб встановити індивідуальний газовий лічильник і скільки це коштуватиме?
Газовики до Інна Показати IP 9 Жовтня 2016 20:04
Має бути безкоштовно. Зачекайте трішки, скоро Волиньгаз візьмуть за ж...пу.
Споживач Показати IP 8 Жовтня 2016 08:51
2700 грн.Біля 5 школи,за поліцією.Не точно,але-Газспецмонтаж,якось так.
Інна до Споживач Показати IP 8 Жовтня 2016 09:46
Дякую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus