USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Головні факти з життя нових керівників української армії

3 Липня 2014 10:46
Нових керівників українського війська визначив вчора, 2 липня, президент Петро Порошенко.

На посаду міністра оборони глава держави запропонував голову Управління держохорони Валерія Гелетея, а на посаду керівника Генерального штабу - генерал-лейтенанта Віктора Муженка.

П’ять найяскравіших сторінок з біографій нових керманичів силового блоку публікує Еспресо.TV

Генерал-полковник Валерій Гелетей



1. Дружба з Порошенком

Валерій Гелетей є чи не єдиним військовим, який давно підтримує дружні стосунки з главою держави, тому Порошенко, за великим рахунком, не мав альтернативи, якщо прагнув призначити особисто відданого керівника Міністерства оборони.

2. Зірочки на погонах

Кар’єрні досягнення Валерія Гелетея пов’язують не лише з Петром Порошенком а й з колишнім головою Секретаріату президента Віктора Ющенка Петра Балоги. Тоді, у 2006 році, полковник міліції Гелетей очолив Головну службу з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату президента. За два місяці він отримав звання генерал-майора, через півроку – посаду голови УДО. До 2008 року Гелетей дослужився до генерал-полковника.

3. Замах на Тимошенко

У 2007 році Гелетей набув неабиякої телепопулярності. В якості голови УДО в ефірі політичного ток-шоу він оприлюднив інформацію про підготовку замаху на Юлію Тимошенко та інших відомих політиків. При цьому генерал аж надто нервував під час виступу в прямому ефірі і дуже недолуго аргументував власну версію. За що був публічно висміяний в тому ж таки ефірі регіоналами. За інформацією Гелетея про замах було порушено карну справу, але звинувачення нікому висунуто не було і згодом про це забули.

4. Штурм Генпрокуратури

Одразу після призначення головою УДО в 2007 році Гелетей та його бійці взяли участь в потужному скандалі, пов’язаному зі спробою Ющенка змінити генерального прокурора. Бійці Гелетея намагалися встановити контроль над приміщенням ГПУ та дозволити призначеному Ющенком в.о. генпрокурора Віктору Шевчуку замінити генпрокурора-регіонала Святослава Піскуна. Тоді в справу втрутився особисто міністр внутрішніх справ уряду Януковича Василь Цушко, який прийшов з бійцями МВС охороняти будівлю. Проте до серйозного силового протистояння тоді справа не дійшла а незабаром відбулися дострокові парламентські вибори і регіонали втратили владу.

5. Бій без правил з Шуфричем

2008 року між Гелетеєм та відомим політичним хуліганом регіоналом Нестором Шуфричем ледь не відбувся поєдинок за правилами панкратіону – древньогрецький стиль боротьби, що дозволяє як кидкову, так і ударну техніку, і практикується в наш час як один з видів «боїв без правил». Після показових виступів співробітників УДО Гелетей, який нібито є майстром спорту з самбо та дзюдо, на питання журналіста з ким з політичних опонентів той хотів би зустрітися на татамі, назвав прізвище Шуфрича. Останній сприйняв слова Гелетея серйозно і заявив, що приймає виклик та закликав Гелетея подати у відставку у разі програшу.

Шуфрич навіть визначив формат поєдинку (рукавички для кікбоксингу, кімоно) та тиждень наполегливо готувався під керівництвом тренера з панкратіону. Але в останній момент Гелетей відмовився від бою, пояснивши, що його слова про бій з Шуфричем – просто жарт. До того ж Гелетей заявив, що він як професіонал не може собі дозволити бити аматора. Шуфрич, у свою чергу, звинуватив Гелетея в боягузтві.

Генерал-лейтенант Віктор Муженко



1. Член Партії регіонів

За часів президентства Януковича генерал-лейтенант Віктор Муженко був членом партії регіонів та депутатом Житомирської облради. Вийшов з партії у лютому цього року.

2. Миротворець в Іраку

З квітня 2003-го по липень 2004 року Муженко проходив службу на посаді начальника штабу – першого заступника командира механізованої бригади Українського миротворчого контингенту багатонаціональних сил зі створення умов стабільності та безпеки в Республіці Ірак.

3. Головний генерал АТО

За словами експертів саме Віталій Муженко є людиною, яка безпосередньо керує антитерористичною операцією на Сході України. Це відбувається з 20 травня 2014 року, коли Муженко увійшов до керівництва антитерористичної операції.

4. Герой війни

Якщо вірити Юрію Луценку, у бою під Сніжним на Донеччині Муженко особисто очолив атаку бійців на колону терористів і подібне сталося не вперше. «Це додало впевненості військам. Результат - підбиті танки, БТР, взята в полон колона бандформувань, що рухались з Росії», - розповів Луценко.

5. Нагороди

За роки служби Муженко неодноразово нагроджений. Генерала відзначили медалями «За бездоганну службу» III ступеня, «Захиснику Вітчизни», «10 років Збройним Силам України», «15 років Збройним Силам України»; «Орденом Данила Галицького» - за мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов'язку, вагомий внесок у підтримання миру і стабільності у різних регіонах світу; відзнакою Міністерства оборони України — «Ветеран військової служби», нагрудним знаком «Воїн-миротворець».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
без коментарів Показати IP 3 Липня 2014 11:00
Ну не визначив, а вніс лише пропозиції!:) А партійність тут ні до чого якщо людина професіонал, а то по квотам вже попризначали, що тепер не знають як їх здихатись! Ну а стосовно змін у Конституцію, то "Батьківщина" вже проти висловилась... Юля знову баламутити починає, її відкрити списки не влаштовують!!! Ганебниця разом зі своєю партією і представниками на місцях(Пустовіт, Гузь...)!!!
Олег до без коментарів Показати IP 10 Липня 2014 11:36
Трунар "помаранчевої революції" продовжує свою справу: "кришує" вчорашніх, знецінює виборче право, підробляючи під себе Конституцію, бо така вже його зажерлива сутність. Але "папєрєднікі" настільки чисто "підмели" у державній коморі, що Фірташенку елементарно не вистачить ресурсів на олігархічну "дольче віту" ("прекрасне життя"), і Юлі недовго чекати, коли до народу і армії дійде ця очевидність. Адже вийшло так, що під Тимошенко копали - і самі в яму впали, на жаль, разом з усією країною. А все могло бути інакше...
иван Показати IP 3 Липня 2014 11:32
нам нема чого тут кометувати : Презедент назначив хай воюють до перемоги :
Кажу Показати IP 3 Липня 2014 16:18
Гузятина не пройде . Нам треба професіоналів а не гузіоналів.П рийде час і нас згадають.пустоцвітогузі згинуть як роса на сонці і тоді запануемо ми браття у своїй сторонці.!!! Слава всім хто любить свою державу ділами а не балачками!!!!!
Анонім Показати IP 3 Липня 2014 17:13
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus