USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як пережити грип без побічних наслідків. Поради луцького пульмонолога

19 Листопада 2018 08:00
За інформацією МОЗ, у 2018-2019 роках в Україні гулятимуть три штами грипу: «Мічиган», «Сингапур» і «Колорадо». Чи можна підготуватися до хвороби та як її пережити без побічних наслідків для організму, розповідає завідувачка відділення пульмонології Луцької міської лікарні, пульмонолог вищої кваліфікаційної категорії Людмила Янюк.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 15 листопада.

«Хоча грип у структурі ГРВІ не на першому місці (за різними даними, до 12-13%), проте він є найнебезпечнішим, оскільки часто зумовлює важкі ускладнення й навіть може призвести до небажаних наслідків. Згадаймо ситуацію з пандемією грипу А(H1N1)/California в 2009 році. Зазвичай ця недуга атакує ослаблений організм, який не здатен чинити опір різним вірусно-інфекційним захворюванням і боротися з проникненням зовнішніх та внутрішніх загроз (бактерій, вірусів, інфекцій). Імунна система людини – це її самозахист. Якщо вона міцна, організм буде протистояти впливам, ризик зараження застудними захворюваннями буде знижений. Тому раджу всім підтримувати рівень імунної системи в будь-якому віці, тоді застуда, ГРВІ та інші хвороби обходитимуть вас боком», – каже Людмила Янюк.

Лікар пояснює: причинами ослаблення імунної системи є нестача вітамінів, мінералів в організмі, незбалансоване харчування, анемія, сильні фізичні навантаження, недосипання, ВІЛ-інфекція, наркотична, нікотинова, алкогольна залежність тощо. При зниженому імунітеті у людини спостерігаються слабкість, висока стомлюваність, сонливість, ризик захворювання на вірусні патології стає вищим, а процес одужання після грипу та інших застудних хвороб затягується.

«Звісно, найкращий спосіб убезпечитися від хвороби – щеплення. Саме час зробити це зараз, напередодні збільшення кількості респіраторних захворювань. В аптечній мережі на сьогодні є достатньо вакцин. Але вакцинація не здатна захистити вас на всі 100%. Просто хвороба мине в легшій формі і зменшить імовірність важких ускладнень», – пояснює пульмонолог.

Відомо, що вірус передається повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, чхання, розмови. Проте можливий і побутовий шлях через руки, предмети загального користування. Задля профілактики медик радить регулярно провітрювати житлові та офісні приміщення. Це дуже важливо, наголошує Людмила Янюк, адже в застояному повітрі накопичуються віруси. Треба робити вологе прибирання і не скупчуватися багатьом людям в одній кімнаті біля хворого. Ще одна порада – лікуватися удома.

«Якщо у хворого виникає потреба скористатися громадським транспортом, то треба одягнути захисну маску. Нема маски – закривайтеся при кашлі тильним боком долоні, щоб не залишати віруси на поручнях автобуса чи тролейбуса. Бо їх підхопить здорова людина. Саме тому треба мити руки, прийшовши з вулиці у приміщення, а ще краще обробляти їх спеціальними аерозолями. І загалом, якщо до роботи чи крамниці недалеко, то краще пройтися пішки», – каже медик.

Навіть якщо пік хвороби минув і ви почуваєтеся краще, не поспішайте на роботу. Адже людина, яка недолікувалася, лишається джерелом інфекції. Віруси зберігаються на слизових оболонках протягом одного-двох місяців.

Хай як дивно це звучить, але спровокувати ГРВІ або грип може... стрес. Втрата близької людини або дрібні щоденні неприємності здатні послабити імунну систему і стати поштовхом до хвороби. Тому медик радить стабілізувати емоційний стан спілкуванням із приємними людьми, прослуховуванням музики.

А от до самолікування вдаватися не варто. Якщо відчули нездужання, прийміть жарознижувальні препарати. Однак не відкладайте візит до сімейного лікаря. Лише він, а не аптекар, призначить індивідуальний курс лікування, враховуючи ваші хронічні хвороби. Насторожити мають такі симптоми, як тривала лихоманка, запаморочення, зниження тиску, зменшення кількості добової сечі.

«Якщо першить у горлі, не треба пити надто гарячі напої. Вони збільшують кровообіг і спричиняють набряки слизової ротової порожнини, що в подальшому через подразнення кашльових рецепторів викликає надсадний нестерпний кашель. Так, пити треба багато, але це має бути тепленький чай або ріденький кисіль. Можна посмоктати грудочку масла. А от мед навпаки роз’ятрить подразнене горло ще більше. Для полегшення кашлю можна поставити гірчичник на передню поверхню грудей і добре зігрітися», – рекомендує Людмила Янюк.

Найбільше мікробів, каже лікар, міститься у ротовій порожнині. Тому дешевий і дієвий рецепт для профілактики – пожувати перед сном зубець часнику і ковтнути. Якщо дитина відмовляється це зробити, часник можна подрібнити й покласти на тарілочку біля ліжечка. Під час сну малеча вдихатиме корисні фітонциди.

Щодо харчового режиму, то хворий має багато пити. Це можуть бути узвари, чаї з малини, шипшини, підкислені лимоном. Недужа людина має пітніти і часто ходити в туалет. За день має виділятися до 1,5-2 л сечі. А якщо хворий відмовляється їсти, то змушувати не слід. Найкраще в цей період споживати рідкі кашки, курячий бульйон, супчики без гострих приправ, соки бажано розбавляти водою.

Наостанок лікар нагадує загальновідоме гасло: бути здоровим на сьогодні – розумно і модно. Це означає, що про себе треба дбати щодня, зміцнювати організм, вести активний спосіб життя. А якщо все ж занедужали, хворобу треба лікувати, вилежати вдома, а не героїчно ходити на роботу, заражаючи при цьому тих, хто поряд.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus