USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як легалізувати будівництво на ділянці іншого призначення, - юрист

18 Листопада 2013 15:40
Існує декілька способів легалізації самочинного будівництва: спрощений порядок, який діятиме лише до кінця 2013 року, загальний адміністративний порядок та судовий порядок. Як легалізувати самочинне будівництво, розповідають волинські юристи, - повідомляє «Слово Волині».

Побутує думка, що на власній ділянці можна робити усе, що завгодно: будувати, добудовувати, зводити господарські споруди та будівлі, але дуже часто навіть земельна ділянка має зовсім інше цільове призначення, не говорячи уже про отримання дозвільної документації на саме будівництво.

В такому випадку будівництво є самочинним, а, отже - незаконним. Головним наслідком самочинного зведення об’єкта нерухомого майна є те, що особа, яка його збудувала, не набуває права власності на такий об’єкт, відповідно, не може продати, подарувати чи іншим чином відчужити такий будинок чи іншу споруду, передати такі об’єкти у спадщину тощо.

У статті йтиметься про спрощений та судовий порядки узаконення самочинно збудованих будівель та споруд, оскільки адміністративний порядок, що включає в себе виготовлення проекту, оформлення усієї дозвільної документації, проведення технагляду тощо, виходить за межі юриспруденції, хоча, слід зауважити, що в деяких випадках адміністративний порядок являється єдиним можливим варіантом отримання права власності на самочинно збудований об’єкт.

ЩО ТАКЕ САМОЧИННЕ БУДІВНИЦТВО?
Відповідно до ст. 376 Цивільного кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Тобто, якщо є хоча б одна з вищевказаних ознак, будівництво являється самочинним (незаконним).

Якщо Ваш будинок, прибудова, гараж побудовані самочинно, то відповідно, Ви не набудете права власності на нього, оскільки право власності на нерухоме майно виникає з моменту його державної реєстрації, а дозвільні документи, що вимагаються Державною реєстраційною службою для реєстрації права власності на нерухоме майно у Вас відсутні.

ЯК ОТРИМАТИ ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА САМОЧИННЕ БУДІВНИЦТВО?
На сьогоднішній день існує декілька способів легалізації самочинного будівництва. Який спосіб обрати, залежить від самого об’єкта нерухомості.

СПРОЩЕНИЙ СПОСІБ УЗАКОНЕННЯ САМОЧИННОГО БУДІВНИЦТВА
Легалізація самочинного будівництва в спрощеному порядку застосовується для обмеженого переліку об’єктів нерухомості. До них відносяться:

індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року;

збудовані до 12 березня 2011 року:

громадські будинки I і II категорій складності;

будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», спрощений порядок легалізації об’єктів самочинного будівництва діятиме лише до 31 грудня 2013 року, тому усім охочим необхідно поспішити.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ?
два екземпляри Декларації про готовність об’єкта до експлуатації;

звіт про результати технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж (крім індивідуальних (садибних) житлових будинків,садових,дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель та споруд загальною площею до 100 квадратних метрів включно;

копія правовстановлюючого документу на земельну ділянку, на якій знаходиться самочинно збудована нерухомість;

копія технічного паспорта.

УЗАКОНЕННЯ САМОЧИННОГО БУДІВНИЦТВА В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ
Цей спосіб може бути застосований до завершених будівництвом об’єктів самочинного будівництва за декількох умов.

На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб. Проте, якщо самочинне будівництво здійснене на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, то суд може визнати право власності на таку нерухомість лише за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. Крім того, в суді необхідно довести, що будівлі (споруди) відповідають технічним, пожежним та санітарним нормам.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ?
правовстановлюючі документи на земельну ділянку, на якій розташовані самочинно побудовані об’єкти;

документи на доказ того, що ці будівлі (споруди) відповідають технічним, санітарним та пожежним нормам (висновки експерта, відповідні довідки тощо)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus