USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як вийти на пенсію достроково

23 Червня 2013 16:28
Освітяни та медики мають право на пенсію за вислугою років.
Про це розповів начальник управління Пенсійного фонду в Луцьку В’ячеслав Рубльов, - повідомляють «Відомості.ua».
За його словами, у Законі України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що працівники медицини й освіти можуть іти на пенсію незалежно від віку при стажі роботи не менше 25 років на відповідних посадах.
«Хотів би зауважити, що пенсія їм призначається лише за роботу в державних і комунальних закладах. Якщо це різного роду приватні заклади, то медик чи педагог не зможе вийти на спецпенсію. Вони можуть там підробляти, проте основним місцем роботи протягом 25 років має бути державна чи комунальна структура», - зауважив Рубльов.
Окрім того, він додав, що є й ще один момент: такий вид пенсії призначається лише при залишенні роботи фахівцем.
«Після виходу на пенсію він може працювати на інших посадах, але не на тих, які дали йому право на спецпенсію. Зайнятість на інших посадах зберігає пенсію, єдине — кожні два роки її доведеться перераховувати», - додав посадовець.
Пільги мають й ті, хто працює на шкідливому виробництві.
Так, право на призначення пенсій на пільгових умовах і в пільгових розмірах визначається Законом України «Про пенсійне забезпечення» та Постановою Кабміну від 16.01.2003 року «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».
Але найголовніше — це результати атестації робочих місць. Наприклад, якщо йдеться про робоче місце газозварника, то воно повинно бути проатестоване, а в результатах атестації має бути зазначено про шкідливі умови праці, - розповів Рубльов.
Тож, за Списком №1 право на пенсію за віком на пільгових умовах мають чоловіки після досягнення 50-річного віку при загальному стажі роботи не менше 20 років, із яких не менше 10 років пропрацювали на роботах із особливо шкідливими й особливо важкими умовами. Стосовно жінок, то вони можуть достроково йти на пенсію після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, із яких не менше 7,5 року на зазначених роботах. Тут варто наголосити, що стаж за Списком №1 зараховується до загального стажу в подвійному розмірі. Тобто той, хто зайнятий на особливо шкідливому виробництві з особливо важкими умовами праці, матиме більшу пенсію, ніж той, хто працює у важких умовах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
андрiй76 Показати IP 24 Червня 2013 01:17
Ну-ну...В нашій дибільній державі ще треба дожити до пенсії.А надіятись на неї-це себе не поважати.При такій мінливій і нестабільній владі на старості можна опинитися біля "розбитого корита"...
Хаха Показати IP 24 Червня 2013 14:50
Пенсійний фонд - нагібалово №1. Акумулюйте капітал власними силами, не ставайте в ряди тих, кому потім держава буде щомісяця відстьогувати "солідні" 1000 грн...
НУ ,,,, Показати IP 24 Червня 2013 17:27
Наприклад, якщо йдеться про робоче місце газозварника, то воно повинно бути проатестоване, а в результатах атестації має бути зазначено про шкідливі умови праці, - розповів Рубльов. НЕ зазначено, а підтверджено право на робочому місці...
Справочка Показати IP 25 Червня 2013 01:05
цікаво - даючи інтерв"ю Рубльов спакував валізку, адже його попередника поновила Алєксандровська команда? чи він прямим ходом, використовуючи принцип "тушка облради" піда на місце ПЄТЬКИ обласніка?
Успішний ПРОХІНДЄЙ Показати IP 25 Червня 2013 11:02
...напевне піде! Ой далеко піде! Тільки хай фамілійо своє змінить на ГРИВНЬОВ! Цікаво, чи була п*янка в центрі зайнятості коли він драпанув звідтіля?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus