USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Які вони - сучасні радисти? ІНТЕРВ’Ю. ФОТО

8 Серпня 2013 15:15
У сучасному світі вже важко уявити військового без рації. Відійшли в історію перший марафонський бігун, який приніс звістку про перемогу, запечатані важким сургучем військові депеші, та й котушки з дротом, які пам’ятаємо з фільмів про війну, вже давно ніхто не розмотує на кілометри.

Скажу більше: та рація, що асоціюється у нашій уяві з періодичним натисканням ключа, вистукуючи азбукою Морзе секретні повідомлення «Юстас-Алексу», також «утихомирилася» та припадає пилом на музейній поличці. Прогрес іде попереду, його наздоганяють наші військові, вводячи нові технології зв’язку. Які ж вони, сучасні радисти, - читайте далі.

Професійне свято воїнів-зв’язківців — День військ зв’язку відзначають 8 серпня з 2000-ого року. «Ураховуючи заслуги військ зв'язку у зміцненні обороноздатності держави», – йдеться в Указі Президента України.

Начальник зв’язку – начальник вузла зв’язку військової частини 11-41 Внутрішніх військ УМВС України Анатолій Гречаник свого часу навчався у спеціалізованому вузі Київському військовому інженерно радіо-технічному училищі. Зазначимо, що свого часу КВІРТУ закінчив відомий історик, дослідник та письменник в жанрі історико-документального та художньо-історичного роману Віктор Суворов.

«Я навчався на факультеті військ спеціального призначення. Добре володію знаннями зв’язківця, щоправда, після навчання я служив у прикордонних військах – пішов у контррозвідку. Після п’яти років служби перейшов у внутрішні війська, служив у Львові, але, оскільки дружина волинянка, то переїхав до Луцька.

Служба в прикордонних військах дає можливість порівнювати. Прикордонники з впровадженням нових технологій зв’язку вже давно пішли вперед. Ми також стараємося оновлювати нашу матеріальну базу, вводити нові системи. Це передбачено у програмі розвитку Внутрішніх військ. Але є і стара техніка. У неї свої плюси – вона дуже надійна і значно простіша в користуванні. І ремонтувати її легше – взяв і просто замінив ту деталь, що згоріла. А сучасну треба вже везти в сервісний центр, щоб розбиралися, перепрограмовували, перепрошивали. Є випадки, коли відремонтувати не можливо. А найнадійніший зв’язок – радіо. Короткі хвилі не перериваються і майже не мають перешкод.

- Наскільки надійні зараз спеціальні кодовані канали зв’язку?

- За стільки років, скільки я працюю випадків не було, щоб перервався зв’язок, чи щоб хтось, так би мовити, перехопив хвилю.


- В народі склався стереотип, що служба у військах зв’язку небезпечна для здоров’я: шкідлива апаратура, випромінення…


- Якщо почати розбиратися, то зараз все шкідливе. Так само і апаратура зв’язку – вона має своє випромінювання. Звичайно, що більше ніж холодильник чи телевізор, але не таке вже, як «ходять» чутки «про облисіння». У нас жіночка працювала більше 30 років. Пішла на пенсію здоровою, навіть не посивіла. Я також з волоссям (сміється). Так, якийсь вплив є, але нема нічого страшного.

- Є випадки, коли від потужних антен-«тарілок» спрацьовує випадково сигналізація в автомобілях інша апаратура перестає працювати.

- Треба розрізняти побутові «тарілки» і військові. Вони різняться як за призначенням, так і за потужністю. Так, військові антени мають знаходитися подалі від житлових будинків. Але не через те, що вони шкодять, а через те, що до них часто «лізуть» відвідувачі. Люблять фотографуватися, щось зачепити, а будь-який доторк може пошкодити. Тому визначають зони не для безпеки людей, а для безпеки самої техніки. До речі, про фото, по ньому експерт може визначити не лише тип антени, а й що вона може і куди направлена. А це секретна інформація. Тому є задача зробити все за допомогою інформації, щоб люди там не ходили, не фотографували і нічого не відкрутили. Але це не лише для «відлякування», зрозуміло, що під ними засмагати не можна.

Зараз Внутрішні війська допомагають патрулювати вулиці Луцька, супроводжують засуджених, тимчасово затриманих – виконують роботу, що вимагає оперативності, яка не можлива без постійного надійного зв’язку. На разі у військовій частині 11-41 Внутрішніх військ УМВС України служать 15 зв’язківців. Є серед них і жінки, щоправда – не радистки.


Оператор-експедитор Олена і телефоніст Христина












Волинські Новини вітають усіх причетних до професійного свята Дня військ зв’язку – тих, хто зараз несе службу, або вже відслужив. Безперебійного надійного зв’язку Вам, спокійної служби під мирним небом і, звичайно, здоров’я.

Спілкувався Костянтин ЯВОРСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
чсмип Показати IP 8 Серпня 2013 19:22
з святом стукачі...
чсмип Показати IP 8 Серпня 2013 19:22
з святом стукачі...
ісса ндойє Показати IP 8 Серпня 2013 19:35
ДО ВІДОМА АВТОРА ВІКТОР СУВОРОВ( РЕЗУН), ЗАКІНЧИВ КАЛИНІНСЬКЕ СУВОРОВСЬКЕ ВІЙСЬКОВЕ УЧИЛИЩЕ З 7 РІЧНИМ СТРОКОМ НАВЧАННЯ, А ПІСЛЯ НЬОГО РАЗВЕДФАК КИЇВСЬКОГО ВИЩОГО ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВОГО КОМАНДНОГО УЧИЛИЩА... НЕ ПОРЮ Х...НЮ ЛЮДЯМ. ЧИ ЦЕ РОЗРАХОВАНО НА ВОЛИНСЬКИХ ІДІЕТОВ ????
ІССА НДОЙЄ Показати IP 8 Серпня 2013 19:41
ТАК І ВІН НЕ ГИСТОРИК І РОМАНІСТ - А ЗРАДНІК БАТЬКІВЩИНИ. ЗАВЕРБОВАНИЙ БРИТАНСЬКОЮ РОЗВІДКОЮ ,..
і Показати IP 8 Серпня 2013 22:07
Дві радисткі на всю область))))) Добре, що семпатичні)))
и до і Показати IP 8 Серпня 2013 22:38
симпатичні
сапьор Показати IP 8 Серпня 2013 22:43
Кто ля-ля-ля в пыль и грязь- Наша доблестная связь! - - - Пока связист мотал катушку, Сапёр ля-ля его подружку.))))))))))))))) С праздником, связисты!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus