USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Історія: Мазепа мав кохану на Волині

21 Грудня 2014 12:31
Вона, щоб звести зі світу чоловіка-нелюба, знайшла ворожок і найняла убивцю.

Не так давно мешканці Старого Загорова Локачинського району дізналися, що влітку 1663 року у маєтку тутешнього шляхтича Яна Загоровського гостював майбутній гетьман України Іван Мазепа і закохався у його дружину Олену. Про цей маловідомий історичний факт у листі до нашої редакції повідомив уродженець села професор Львівської політехніки Василь Чабан. Разом з місцевим краєзнавцем Миколою Маначинським вони ініціювали та були одними зі спонсорів спорудження у селі пам'ятника на честь перебування тут Івана Мазепи, - про це пише Вісник+К.

Мазепі було 24 роки


І ось ми у Старому Загорові. На самому краю села при дорозі стоїть пам'ятник, на якому зображено майбутнього гетьмана та незвичайної вроди місцеву дворянку Олену Загоровську. Місце обрали не випадково - тут колись був центр села, храм, кладовище, стояв маєток. Про все це, а також про кохання Івана Мазепи та заміжньої Олени Загоровської нам розповідає вчитель історії місцевої школи Ігор Баран, який досліджував цей факт.

- Кілька років тому прочитав краєзнавчий нарис Богдана Бернадського про Локачі «Дорога в часі». Там згадується Іван Мазепа та Загоровські. Мене це зацікавило, тому що я вивчаю цю родину, маєток якої був у Старому Загорові. Батько Бернадського, теж історик, мені підказав: «Шукай, там була жінка замішана». Згодом я став вивчати царську історіографію, дослідження біографів гетьмана. Молодість Мазепи до того туманна, що важко розібратися. Як він потрапив сюди? Все заплутано, - розмірковує Ігор Васильович. - Дід Мазепи мав маєток в Маковичах. Але чи це Маковичі Турійського району, чи інші, невідомо - тодішня Волинь не збігалася з теперішньою. Міг приїхати і до спільних із Загоровськими родичів. Сучасний біограф гетьмана Сергій Павленко достовірним вважає любовний роман між Мазепою та Оленою Загоровською, який міг тривати влітку 1663 року, бо весною Іван ще був при польському королівському дворі, а восени - вже у маєтку батька. Мазепі на той час минуло 24 роки, скільки Олені - невідомо.

Обдарували служницю, яка знала про роман

І врешті Ігор Васильович натрапив на статтю Івана Каманіна «Мазепа и его прекрасная Елена», яка була надрукована у часописі «Киевская старина» 1886 року. На основі Володимирських гродських книг Іван Каманін пише про десятилітній судовий процес - Мазепу та Загоровську звинувачують у замаху на її чоловіка Яна. У справі фігурують свідчення слуг про роман, а також любовний лист Мазепи до Олени, у якому він натякає, що вб'є Яна.

З цієї статті дізнаємося, що для Яна Загоровського це був другий невдалий шлюб. Олена була молодою і красивою, а він - старим. До жінки линули молоді залицяльники. Серед її коханців були князь Вишневецький, якийсь Убиш, інші приїздили під вигаданими прізвищами. Коли Мазепа гостював на Волині, їздив до маєтку Яна Загоровського, танцював з його дружиною, гуляв з нею в саду. Згодом пара стала уникати сторонніх. Що відбувалося між ними, знала приживалка Олени Щепановська, яка була зобов'язана повідомляти про небезпеку. Коханці щедро винагороджували цю жінку: від Мазепи їй дісталася оксамитова соболина шапка, кілька червоних злотих, а Олена одягнула її у власну оксамитову сукню. Майбутній гетьман обдарував і свою кохану - срібну позолочену посудину з бальзамом, алмазний перстень, кілька турецьких хусток. Мазепа став дивитися на її чоловіка як на перепону до щастя. Написав їй листа, що по дорозі до Реушок (очевидно, Ревушки Турійського району) вб'є його. Та лист перехопив зраджений Ян. Згодом він назовсім виїхав у Володимир, де служив суддею.

Олена відчула незавидність свого становища. Адже Мазепа скоро заховався серед козаків (існує версія, що через судовий процес). Тому жінка намагалася повернути любов чоловіка з допомогою ворожок та знахарок, яких знайшла її мати Ковалевська. Коли ж спроба помиритися з чоловіком не вдалася, Загоровська зважується навіть чарами зжити нелюба зі світу. Коли Ян захворів і його вилікували протиотрутою, Ковалевські знайшли вбивцю, якому щедро заплатили. Але від смерті шляхтич втік до Любліна і став посилено клопотатися про розлучення з дружиною через її невірність та чародійство. Олена зрозуміла, що все втрачено, тому забрала дорогий одяг і виїхала до матері в Кисилин, сказавши на прощання приживалкам: «Тепер уже не скоро чи ніколи тут не буду».

- Розлучена Олена й далі мала залицяльників. Невідомо, чи були у неї діти з Яном, яка його подальша доля, - продовжує Ігор Баран. - В історичних подіях згадується, що під час бою на Тернопільщині у 1690-х роках Загоровський загинув. Там досі є могила, але чи то цей Ян - не знаю. Також невідомо, чи були діти в Мазепи і Загоровської. Швидше за все, ні. У цій давній заплутаній історії мене цікавить достеменний факт - Мазепа дійсно був на Волині. Тому небайдужі загорівчани поставили у селі пам'ятник - так вшанували перебування у нас Івана Мазепи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
дід Свидригайло Показати IP 21 Грудня 2014 13:20
Я не знаю, що завтра буде з гривнею і чи буде чим заплатити за квартиру. А вони мені про Мазепу розказують
no comments Показати IP 21 Грудня 2014 13:28
ну і БД була ця Олена...
таки-так до no comments Показати IP 21 Грудня 2014 13:33
чоловіки таких люблять
Дончанин до таки-так Показати IP 21 Грудня 2014 15:47
Не знаком с принципами развития зоосферы на Земном шарике, то лучше помолчи и не осуждай женщин в подобных ситуациях (я не говорю о случаях, когда женщина продается, т.е. является шлюхой, а не женщиной). PS. Именно женщина (как и любая самка) выбирает себе отца своих детей по генетическому признаку. При этом для привлечения внимания к себе использует средства, обычно в народе называемые ведьмизмом.
Логіка до Дончанин Показати IP 21 Грудня 2014 15:58
бредятина
Дончанин до Логіка Показати IP 21 Грудня 2014 16:38
Понимаю тебя, ибо факты, известные еще при советской власти, лежали на дальних запыленных полках спецхрана, так как в те времена были антисоветскими. Просто механизм развития флоры Земного Шарика построен на том, что самки, в отличие от самцов, наделены генетической способностью оценивать качество своего приплода от конкретного самца (женщины, без обид в том, что сравниваю вас с самками). Иными словами, именно самки, а в нашем случае, женщины, выбирают отцов для своего потомства именно по генетическому принципу. При этом, если биологический вид борется за свое выживание, то самок рождается больше чем самцов. Если же биологический вид борется за свое развитие, то рождается больше самцов, для того, чтобы самки имели возможность отбраковывать "дебильных" самцов. Так вот, если посмотришь официальную статистику, кого рождается больше, мальчиков либо девочек, можешь без всякого официального "звездежа" определить, как себя чувствуют жители того либо иного региона. Стоит ли объяснять тебе, почему эти научные результаты скрываются от общественности?
Дончанин до Дончанин Показати IP 21 Грудня 2014 16:39
Описался, "фауны", а не "флоры"
Анонім Показати IP 21 Грудня 2014 13:41
а тобі хрену старому свидригайлу тре читати на ніч про красивих жінок? читай собі про гривню і квартплату і не пхай носа туди, куди не тре.
Ха=ха до Анонім Показати IP 21 Грудня 2014 13:46
очевидно, ти тільки те і вмієш, що ЧИТАТИ про красивих жінок.
Штефан, Луцьк Показати IP 21 Грудня 2014 13:51
Курва, перепрошую, і є курва. Навіть Іван Мазепа втік на Січ зрозумівши, що сімейного вогнища вона створити не зможе. Скільки кобелів! Очевидно, через велику кількість коханців, ще й безплідна. Чар-зілля, розрив-трава, вовкулаки, купальська квітка-ружа, інтриги, відьмаки і відьмачки, ворожіння на черепі прапрадіда, духи померлих... Яка бридота! То, зрозуміли, чому козаки на гарматний постріл не допускали жінок до фортифікаційних укріплень куренів? Привіт" Анатолю_"! Я Наталія Семенівна.
Анонім Показати IP 21 Грудня 2014 13:54
ВЖЕ ПОРА ПРО ЗОЛОТО ПОЛУБОТКА ЗГАДАТИ
Анонім Показати IP 21 Грудня 2014 13:55
ВЖЕ ПОРА ПРО ЗОЛОТО ПОЛУБОТКА ЗГАДАТИ
земляк Мазепи Показати IP 21 Грудня 2014 14:36
Банальна, як історія. Всі закохуються і розкохуються, і знову закохуються, доки "кохалка" справна.
бонд до земляк Мазепи Показати IP 21 Грудня 2014 14:50
ті кохалки б/у вже нікому не треба

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus