USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Камінь-каширці, щоб дізнатися про предків, мусять їхати до Білорусі

16 Вересня 2013 17:11
Останніх два роки актуальною темою запитів до обласного державного архіву стало підтвердження польського походження корінних волинян задля отримання Карти поляка.

«Одним із видів діяльності державного архіву є використання інформації, яка знаходиться у документах і фондах. На їх основі готуються виставки, публікації. Також виконуються звернення і запити громадян.
Часто запити стосуються підтвердження певної події чи факту. Актуальним сьогодні є пошук відомостей для підтвердження польського громадянства. Для цього потрібно довести і факт проживання на території Волині станом на 1921-1939 роки минулого століття», - розповіла начальник відділу інформації та використання документів НАФ Любов Коць.

На жаль, каже працівник архіву, не завжди є усі необхідні документи. Є чимало випадків, коли свідчення знищили або вивезли під час Великої Вітчизняної війни. Крім того, в архівах області за цей період немає документів, які стосуються мешканців Камінь-Каширського району. Адже цей район перебував у складі Поліського воєводства. Нині це територія сусідньої Білорусі. Тож згідно з інформацією пані Коць, людям потрібно звертатися аж у білоруські архіви.

Головні «докази» проживання на території колишнього Волинського воєводства – наявність прізвища людини, нащадки якої прагнуть дізнатися про своє коріння, у списках виборців до Сейму та сенату Польщі у 1922-1938 роках. Та й у цьому чимало труднощів.

«Людині, яка до нас звертається, потрібно якнайкраще знати свій родовід. Знати добре не лише рік народження своїх батьків, а й дідів-прадідів. Часто у списках віднаходять однофамільців, а різниця може бути у році народження. Є ще один момент: до списків виборців заносились особи після того, як їм виповнився 21 рік. Якщо на той час людині було 15 років – у списках виборців її не буде, хоч та особа й мала польське громадянство», - розповідає Любов Коць.

Дізнатися про своїх предків волиняни можуть безпосередньо у читальному залі архіву, або надіславши запит до утанови поштою чи за допомогою електронного зв’язку.




Довідка:

Карта поляка – документ, який підтверджує приналежність до польського народу. Власникові Карти належать права, що випливають із Закону «Про Карту Поляка», ухваленого сеймом Республіки Польща 7 вересня 2007 року.

Карту поляка може отримати:
1) особа, яка декларує власну приналежність до польського народу та відповідає наступним вимогам:
- знає польську мову хоча б на початковому рівні та вважає її своєю рідною мовою;
- знає та культивує польські традиції та звичаї;
- у присутності консула Республіки Польща або уповноваженою ним особи складе письмову декларацію про свою приналежність до польського народу;
- надасть докази, що хоча б один з батьків (мати або тато), дід або бабця, або ж прадід та прабабця (обидва) були польської національності або ж мали польське громадянство.
2) особа, яка надасть письмову довідку від польської або полонійної організації про свою активну участь в діяльності на благо польської мови та культури, або ж польської національної громади протягом не менше трьох останніх років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus