USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Хлопця, який «підрізав» маму, ненька пробачила. ІНТЕРВ’Ю.ФОТО

4 Листопада 2013 20:40
Не секрет, що злочинність серед неповнолітніх – гостра проблема сучасності. Але існують люди, які роблять усе для того, аби дати можливість таким дітям стати на правильний шлях та не потрапити за грати.

Про особливості роботи соціального працівника та про труднощі взаємостосунків із проблемними підлітками Волинські Новини запитали у головного спеціаліста відділу соціальної роботи Луцького центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлани Луців та у начальника Луцького міського відділу Кримінально-виконавчої інспекції Алли Павловської.

Отже, чим займається Кримінально-виконавча інспекція?

Кримінально-виконавча інспекція здійснює покарання, не пов’язані з позбавленням волі, тобто до виконання приходять постанови та вироки з судів. Позбавлення волі замінюють виправними та громадськими роботами, забороняють обіймати певні посади або займатися певними видами діяльності. Ми відстежуємо поведінку особи, на яких суд покладає обов’язки не виїжджати за межі України без дозволу КВІ, повідомляти про зміну місця проживання, роботи, навчання, а також періодично з’являтися на реєстрацію, - зауважила Алла Павловська.



Не усі засуджені – втрачені для суспільства

Є люди, яких можливо «перевиховати» без ізоляції від суспільства... Вони можуть навчатися, працювати, жити в сім’ї, але є і певні обмеження, які вони повинні виконувати, щоб в подальшому довести усім: «Я не втрачений і можу спокутувати власну вину без тюремних нар, - сказала міліціонер.

Чи важко працювати з проблемними дітьми? Які є труднощі?

У більшості випадків це - психологічний бар’єр. Є різні діти, і до серця кожного потрібно «достукатися». Людина приходить злою на увесь світ. А нам потрібно віднайти ту причину, чому вона вчинила тяжкий злочин – заради вигоди чи тому що у неї немає чого поїсти. Є труднощі першого контакту. Але потрібно заслужити довіру, розповісти, що не в наших інтересах когось посадити за грати, а, навпаки, побудувати стіну між колонією і людиною. Трапляються такі випадки, коли засуджений потребує допомоги, бо опинився у складних життєвих обставинах. Тоді з ним працюють психологи, щоб у нього не було недовіри до суспільства, - розповідає Світлана Луців.



Яка ймовірність того, що така дитина все таки стане на правильний шлях?

У дітей свідомість та психіка ще тільки формуються. Це більше виховний процес, ніж каральний. Хоча існує межа, коли дитину просто нереально витягнути із кримінального світу. Але за останні п’ять років не було випадків, коли наших підопічних відправляли до виправної колонії, - доповнює розповідь працівник міліції.

Дівчинку, яка бачила лише бруд і п‘яниць, вдалось направити на вірний шлях

Згадую про неповнолітню Марію, маму якої позбавили батьківських прав, а батька взагалі не було. Дитина проживала в жахливих умовах. Утім, дівчинка йшла на контакт, відвідувала усі наші заходи. І разом із тим вона втікала з дому, не відвідувала школу, не відпрацьовувала громадські роботи. Потім сталося так, що померла її мама, до того ж згоріла хата, тож Марійка переїхали жити до рідної сестри. І знаєте, дитина почала змінюватись на очах. А до цього, що вона бачила? Бруд та п’яні обличчя, хоча до нас вона приходила доволі чистенько і охайно вбраною, - пригадує соціальний працівник.



Хлопця, який «підрізав» маму, ненька пробачила.

Також пригадую 17-річного Павла, який порізав власну маму за те, що вона дала йому ляпаса через постійні п’янки. Зараз хлопець живе з бабусею, хоча до нас приходить з мамою. І вона його захищає…, - зауважила правоохоронець.

Як він пояснив свій вчинок?

Йому не сподобалось, що ненька почала його виховувати за те, що прийшов додому у нетверезому стані.

То що ж таке День соціального працівника у Кримінально-виконавчій інспекції?

Це такий день, коли не ми їдемо до правопорушників, а вони до нас. Людина може особисто розповісти про свої проблеми і кваліфікований фахівець порадить що робити. Покликання соціального працівника – вселити віру у себе тим, на кому суспільство уже поставило крапку, - резюмувала Світлана Луців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Кміт Показати IP 4 Листопада 2013 20:53
На моє переконання, зробив злочин один раз - і другий раз зробить. Нажаль. Природу людини не змінити. Не від хорошого життя люди потрапляють у вязницю.
911 до Кміт Показати IP 4 Листопада 2013 21:22
Помиляєтесь. Часто за гратами - невинні люди. Не просто так кажуть "від суми та від тюрми не зарікайся"
Кміт до 911 Показати IP 4 Листопада 2013 21:37
Ми не говоримо про невинних людей, які безневинно сидять у тюрмі. Говоримо про злочинців, які СВІДОМО коїли злочини, за що і відбувають срок. Таких людей не виправити. А хто ще й на батьків руки піднімає - жах!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus