USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Християнську етику зроблять обов’язковим предметом?

11 Травня 2011 13:56
Християнська етика повинна стати обов’язковим предметом у школах, і її викладання не повинно залежати від бажання керівництва навчального закладу.
Про це 10 травня під час розширеного засідання постійної комісії облради з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури, ЗМІ, коли депутати обговорювали стан і перспективи розвитку дошкільної, загальної та професійно-технічної освіти в області заявив депутат обласної ради протоієрей Віталій Собко, – повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ КП.
На думку Собка, серйозніше ставлення держави до виховання дітей і молоді на основі духовних цінностей допоможе долати негативні тенденції, деструктивні явища сучасного світу.
Крім цього, вважає він, треба відповідальніше поставитися до підготовки вчителів християнської етики.
Комісія своїм рішенням підтримала пропозицію Собка рекомендувати управлінню освіти і науки облдержадміністрації внести на розгляд облради проект звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо «необхідності викладання християнської етики як обов’язкового предмету».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
meri Показати IP 11 Травня 2011 17:30
Як можна вводити обов'язковим предмет, котрий суперечитиме громадянським правам виписаним у конституції? В такому випадку мусульмани, протестанти, буддисти, атеїсти та представники "інших" переконань не бажатимуть відвідувати подібні заняття й отримуватимуть оцінку, яка вплине на їхню загальну успішність. А з іншого боку, як школа, яка є носієм наукової думки може бути причетною до будь-якої із релігій?
Exaboto Показати IP 11 Травня 2011 19:04
передсмертна агонія :)). Морди папські, зрозумійте, середні віки вам не повернути.
))) Показати IP 11 Травня 2011 20:41
Какой-нибудь физики-математики добавить детям не хотять? уже не надо?
Отєц Фьодор (МП) Показати IP 11 Травня 2011 21:21
Токмо урокамі Закона Божія (МП), фізкультурьі і труда возможенствуєт воспітать істінно православного чєловєка.
Протоієрей Віталій Собко Показати IP 11 Травня 2011 23:34
А як щодо конституційних прав християн, яких у країні переважна більшість? Поцікавтесь статистикою скільки в Україні християн (православних, католиків, протестантів), а скільки мусульман, буддистів та атеїстів. Це по-перше. По-друге, вивчення християнської етики не змушує дитину бути християнином, але дає елементрані знання щодо духовності українців. Вивчення математики – не змушує бути матиматиком, літератури – письменником і т. д. Шкоди з вивчення християнської етики немає, а користь для суспільства дуже велика. По-третє, представникам інших релігій, атеїстам корисно для співіснування з нами дізнатися про релігію переважної більшості українців. Але, закладаючи християнську етику як обов’язковий предмет, варто все ж таки, на мою думку, передбачити відмову батьків від його вивчення. Тепер стосовно "передсмертної агонії". Прочитайте, будь-ласка, статтю "Атеїстів у світі стає менше", а християн – більше і не самообманюйтесь. Ось: http://risu.org.ua/ua/index/all_news/world_news/42266/ І ще. Я з повагою ставлюся до людей, які вірять в атеїзм. Тим більше, що в мене батько є атеїстом. Плекаю слабку надію, що Ви теж припинете ображати християн.
Exaboto до Протоієрей Віталій Собко Показати IP 12 Травня 2011 00:20
http://ru.wikipedia.org/wiki/Атеизм#.D0.A1.D0.BE.D0.B2.D1.80.D0.B5.D0.BC.D0.B5.D0.BD.D0.BD.D0.BE.D0.B5_.D1.81.D0.BE.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.8F.D0.BD.D0.B8.D0.B5_.D0.B0.D1.82.D0.B5.D0.B8.D0.B7.D0.BC.D0.B0
Exaboto Показати IP 12 Травня 2011 00:04
Це ви не самообманюйтесь. Теж мені авторитетне джерело. "По-третє, представникам інших релігій, атеїстам корисно для співіснування з нами дізнатися про релігію переважної більшості українців." - цікавились, дякую, розуму вистачає :). "Шкоди з вивчення християнської етики немає, а користь для суспільства дуже велика." - це ви так жартуєте??? Віталій! В атеїзм не вірять. Атеїзм це світогляд. Це не релігія. Ніхто вас (християн) не ображає. Інша справа ваш бізнес проект (церква-релігія), яку і ображати не треба. Ви і самі чудово справляєтесь.
Ярослав до Exaboto Показати IP 12 Травня 2011 10:17
"Атеїзм це світогляд. Це не релігія." Якщо ви наведете наукові докази того, що Бога не існує, тоді це буде світоглядом, а так, атеїзм - це свого роду релігія. "Ніхто вас (християн) не ображає. Інша справа ваш бізнес проект (церква-релігія), яку і ображати не треба. Ви і самі чудово справляєтесь." Називати "бізнес-проектом" те, що дороге багатьом людям, це вже є образою. От для того, щоб навчитись не ображати один одного і буде корисною християнська етика. Християнська етика - це велика рідкість у поведінці як серед атеїстів, так і серед віруючих людей. А ще цікаво чи так само недоброзичлово атеїсти реагують на рекламу типу "Чернігівське - живи на повну", на рекламу тютюну і алкоголю, на рекламу розпусти, на азартні ігри, на матюки, на те, що юні люди не відчувають внутрішньої потреби допомогти старших людям(уступити місце в тролейбусі, наприклад), на те, що всі вулиці міста обмальовані каракулями(не цінується праця людей). Яку цінну пораду атеїстичне вчення може дати людині? Є у ньому місце заповіді "Не роби іншим того, що собі не бажаєш"? Проблема в тому, що справжніх атеїстів дуже мало(як і справжніх християн). Основна маса це люди, які кажуть, що не вірять в Бога чи не ходять до Церкви, але в той же час вірять в забобони, гороскопи, займаються гаданням, магією. Тобто все зводиться до банального споживацтва: я буду робити все, що наповнить мій шлунок, дасть мені здоров"я і гроші, дасть задоволення, але я для цього нічого не хочу робити, хочу щоб за мене зробили це якісь ритуали, амулети, зірки, планети, а ще піду до церкви візьму свяченої води і стану тоді здоровим. І навіщо мені Бог та віра. І не хочу я не ображати ближнього, не хочу його не осуджувати, не хочу цікавитись життям інваліда, який живе поруч, не хочу допомагати батькам(бо треба свою кар"єру робити), не хочу народжувати дітей(бо хочу пожити для себе), не хочу бути чесним(бо це не вигідно, та й всі так роблять). Це ми такі є. Тільки треба краще на себе подивитись. І християнам, і атеїстам.
Exaboto до Ярослав Показати IP 12 Травня 2011 11:28
Бога не існує це факт поки не буде доведено зворотнього. Так що це ви шукайде докази. Але ж на те вона і віра щоб не потребувати жодних доказів. Християнська етика покликана втянути дітей в вашу структуру. Вони не зможуть дати вашому мракобіссю гідний відпір. Це підло. А в іншому я з вами згоден. Але те що ви написали нижче - це норми поведінки любої свідомої людини. Просто християнам щоб бути "правильним" треба страх пекла, а нам ні. До речі раджу в ютубі подивитись цикл передач ТСН "в бога за пазухою".
Ярослав до Exaboto Показати IP 12 Травня 2011 12:39
"Але те що ви написали нижче - це норми поведінки любої свідомої людини" Таких свідомих людей без Бога вже намагались виростити в Радянському Союзі. Результати були, але як тільки розпався Союз, результати кудись пропали. До речі, жодного разу не бачив чистого атеїста. Буде тобі говорити, що релігія - це байки, Церква - це бізнес і т.д., але в забобонах буде такий спеціаліст, що ого-го. Ще бачив, що і в забобони не вірить, але заповідь "Не роби іншому того, що собі не бажаєш" ігнорується повністю. Ці "норми любої свідомої людини" річ непостійна. А як "свідомі люди" до абортів відносяться? 200 тисяч убивств дітей за рік. Як вам? А це ж роблять "свідомі люди". "Просто християнам щоб бути "правильним" треба страх пекла, а нам ні." Християнам, щоб бути правильним треба не страх пекла, а прагнення любити ближнього і Бога. А якщо в людини існує тільки один страх пекла, то це ще не християнини. Не треба плутати поняття. Справжній син у батька це той, хто слухається батька тільки через те, що у того ремінь боляче б"є, чи той хто просто його шанує не зважаючи ні на що? "До речі раджу в ютубі подивитись цикл передач ТСН "в бога за пазухою"." Щось чув про це. Це, мабуть, про священників, які роблять щось не те що треба? Іуда теж зрадив Христа. І як би сучасники Христа керувались такою логікою як зараз(священик поганий - значить я туди не піду), то взагалі б всі Апостоли порозбігались і ніякої Церкви не було б. Я ж не сприймаю атеїзм не через те, що побачив якусь недобру, на мій погляд поведінку, а через те, що мені не подобається теоретичні постулати(Бога нема.) "Бога не існує це факт поки не буде доведено зворотнього." Про атоми, електрони і т.д. також нічого раніше не знали, але вони існували і без нашого знання про них. Хоча давньогрецькі філософи припускали існування цих частинок.
Exaboto до Ярослав Показати IP 12 Травня 2011 13:42
На те вона і свідома людина, якщо може робити власні висновки і мислити самостійно. Ви не бачили чистого атеїста, мабудь так само, як і я не бачив справжнього "християнина".... або навпаки постійно бачу "справжніх християн":)). Християн які в бога не стільки вірять - як бояться... Я як свідома людина, до абортів відношусь нормально. Так само як до вилучення ракової пухлини. І не треба тут моралізувати на цю тему. "Це, мабуть, про священників, які роблять щось не те що треба?" - оце і є ваша церква, ваші священники, ваше виховання, ваша етика, ваша нікчемність. Ви хочете щоб така нечість чомусь вчила наших дітей???? Правильно - "давньогрецькі філософи" а не нікчемні сектанти або представники інших мракобісних релігій. Вчені постійно пізнають цей світ, шукають відповіді на питання, намагаються пояснити походження всесвіту математичними теоріями. В них є успіхи, хоча відомо далеко не все. Але як ви сказали, ще давньогрецькі філософи почали цю роботу. Можливо пройде декілька десятків а може й сотні років поки ми зрозумієму всю суть....
Ярослав до Exaboto Показати IP 12 Травня 2011 14:42
"Я як свідома людина, до абортів відношусь нормально." Вбивати дитину - це нормально? Читав розповідь людини, яка народилась не зважаючи на те, що її не хотіли бачити у цьому світі. Її мати, мабуть також "дуже свідома людина". На 7 місяці вагітності пішла в абортарій(де звичайно ж були "надзвичайно свідомі працівники"), де їй порадили зробити соляний аборт, тобто в утробу вводився розчин кислоти, який роз"їдав дитину, живу дитину. Протягом 24 годин мати повинна була народити мертву дитину. Уявляєте, "свідома" мати хотіла народити мертву дитину!!! Але на щастя і велике диво дитина народилась живою. Почитайте, будь ласка, http://www.pravmir.ru/ya-rodilas-v-rezultate-aborta/ Порівняти дитину з раковою пухлиною - це жахливо і дико. До речі, знаю людину, яка живе на світі тільки через те, що знайшлась "несвідома" медсестра, яка порадила матері не слухати порад "свідомого" лікаря, який радив вбити дитину(на 9 місяці) "Правильно - "давньогрецькі філософи"". Звичайно, що правильно, бо ті ж самі давньогрецькі філософи потім прийняли віру у Христа. "Вчені постійно пізнають цей світ, шукають відповіді на питання, намагаються пояснити походження всесвіту математичними теоріями." І при цьому багато з них ще й вірять в Бога.:-) Уявіть ситуацію. Дитина погано знає математику. Що в цьому випадку кажуть батьки, рідні, знайомі? "Можливо в нього задатки до гуманітарних наук, можливо програма важка, можливо вчитель щось не так робить... " Але ніхто не скаже, що математика - це неправильна наука, що теорії дурні, і т.д. Але чомусь всі це роблять із християнством. Якщо людина каже вона християнин, але щось в неї в житті не так, то всі відразу:"От яке ваше християнство. Аморально, це бізнес, і т.д." Треба спочатку самому дізнатись суть християнства, його вчення. Якщо щось у вченні не подобається, то так і сказати собі, наприклад:"Не люблю християнство за те, що воно засуджує аборти" . Християнство накладає на людину великий обов"язок - стати Людиною. Це нелегкий шлях, бо це шлях вгору по вузькій стежинці. І кожний на цьому шляху виглядає по-різному, у кожного свої задачі і труднощі.
Юрій Ричук до Ярослав Показати IP 12 Травня 2011 14:47
Ярославе, респект вам. Нарешті у цій перманентній дискусії, яка час від часу тут оживає - у Exaboto спокійний і незлий опонент :-)
Exaboto до Ярослав Показати IP 12 Травня 2011 15:00
Аборт не є вбивством. Абортують не дітей а плід, що не може самостійно існувати за межами материнської утроби. Давньогрецькі філософи прийняли христа??? :))) Багато хто з вчених вірить в бога?? Ще може і того про якого ви говорите?? Чи може в Аллаха?? :)) ммдя.. "Але чомусь всі це роблять із християнством" - знаєте скільки крові на християнстві? Ви чули про хрестові походи? Про інквізицію? Про гоніння науки7?? Що ви знаєте про християнство? Почитайте біблію уважніше.. Християнство накладає на людину великий обов"язок - гнати інаковірців :).
Ярослав до Exaboto Показати IP 12 Травня 2011 15:42
"Аборт не є вбивством. Абортують не дітей а плід, що не може самостійно існувати за межами материнської утроби. " Звичайно, що не може існувати, якщо його облити кислотою чи на шматки порізати. Мабуть, вам би також не дуже добре жилось після таких процедур. 7-місячний плід - це хіба не дитина повноцінна. Народжуються семимісячні і живуть нормально. От добре назвав убивство абортом, дитину - плодом і совість спокійна. Плід - це яблуко на дереві, а в утробі живий організм. Знаєте, маленька дитина по відношенню до дорослого - це також плід. Залиште її на деякий час саму у квартирі із їжею у холодильнику і вона помре. І що? Плід? Як на мене - це дорослі плоди, які в той момент, коли зачинали дитину, не думали ні про що, крім власного задоволення. "Давньогрецькі філософи прийняли христа??? :)))" http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD - Це нашвидкоруч. "Багато хто з вчених вірить в бога?? " А чого так дивуватись? http://www.creationism.org/crimea/text/248.htm А тут взагалі фантастика, єпископ, вчений-хірург у 1946 отримав Сталінську премію. :-) http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0_%28%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%AF%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9%29 ""Але чомусь всі це роблять із християнством" - знаєте скільки крові на християнстві? Ви чули про хрестові походи? Про інквізицію? Про гоніння науки7?? Що ви знаєте про християнство? Почитайте біблію уважніше.. " Атеїсти чи нехристияни зробили також наробили чимало. Але я вже казав, що давайте аналізувати вчення, а не людей, які його викривляють. "Християнство накладає на людину великий обов"язок - гнати інаковірців :)." Що значить гнати? Якщо переслідувати, то звичайно, що це недобре, але це все з тієї самої опери. Христос не закликає гнати іновірців(принаймні я цього не зустрічав), а якщо хтось це робить, то це його власна воля і його бажання, яке не вписується в рамки християнства.
Exaboto до Ярослав Показати IP 12 Травня 2011 18:42
сперматозоїд теж живий організм. Смерть одного - трагедія, смерть мільйонів - статистика :). Звичайно я не кажу що всі вчені атеїсти, але їх переважна більшість. Зрозумійте, релігійний вірус сидить в нашій свідомості вже не одну тисячу років. Звичайно його важко позбутись. Але як бачите - справи йдуть на покращення :). "Не вписується в рамки християнства" - якраз то це все вписується в рамки християнства: християни ва імя ісуса вирізали мусульман в хрестових походах, християнство насильно насаджувалося в країнах Європи. Всіх незгодних різали. Єретиків і відьм катували та страчували масово. Система доносів працювала в той час набагато краще ніж в кдб. Цькування науки послабло лише в минулому столітті. За Галілея папські морди вибачилися лише в 1992 році разом з тим признавши, що Земля не є нерухомим тілом і дійсно обертається навколо Сонця. Нацисти винні в смерті мільйонів, в християн руки ще більше в крові. Чому ж тоді свастика як символ зоборонена а хрест ні???
Ярослав до Exaboto Показати IP 12 Травня 2011 19:37
Дуже добре описано про вагітність. http://www.9months.ru/pomesyatsam/142 Цитата: "Девятинедельный зародыш в полной мере становится маленьким человечком. Он сосет палец, может схватить рукой предмет, чувствует боль. Длина плода составляет около 6 см."
Ярослав до Exaboto Показати IP 12 Травня 2011 20:00
Спеціально для "свідомих" убивць дітей http://www.youtube.com/watch?v=PAyHKiPn7W4
Exaboto до Ярослав Показати IP 12 Травня 2011 15:26
впевнений вам також буде цікаво переглянути ось це http://www.youtube.com/watch?v=b0elfGxC_Vo
lilu Показати IP 12 Травня 2011 09:59
правильно у школі варто вчити метематику і все інше, а не робтти релігійних фанатиків є недільні церковні школи хто хоче туди іде
Ярослав до lilu Показати IP 12 Травня 2011 10:58
Математика і фізика не роблять з людини Людину. Релігійні фанатики - це якраз ті, хто не знає християнської етики.
Atos Показати IP 12 Травня 2011 12:03
Про що мова? Згідно Конституції України релігія відділена від Держави і будь-які втручання релігії - порушення Конституції. Це в дусі дій керівництва країни та УПЦ МП.
Ярослав до Atos Показати IP 12 Травня 2011 15:55
"...заявив депутат обласної ради протоієрей Віталій Собко, – повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ КП..." Читайте уважніше
Ярослав для Отєц Фьодор (МП) Показати IP 12 Травня 2011 15:03
"Токмо урокамі Закона Божія (МП), фізкультурьі і труда возможенствуєт воспітать істінно православного чєловєка." А ви знаєте в цих смішно сказаних словах велика доля істини. Тільки для виховання "істінно православного чєловєка" цього буде замало, але для виховання здоровою дитини дуже необхідно. Думаю, мало хто буде зі мною сперечатись, що справжній чоловік при потребі(життя не передбачуване) повинен вміти і кран полагодити, і табуретку зробити, і їсти зварити, і штучне дихання зробити, а також повинен бути сильним і здоровим. Силу і здоров"я що дає? Правильно. Фізичні вправи. (Футбол на комп"ютері не вважати за фізичну вправу). Практичні навички побутової роботи де можна отримати? По-різному, вдома з батьками, в школі на уроках трудового навчання, на допризовній підготовці(якщо така зараз є), на ОБЖД. Мені здається, що багато хто з людей, коли б мав можливість, то з радістю займався б якимось ремеслом. Звичайно, можна заробити грошей, заплатити іншій людині і вона все зробить. Але це не те відчуття. Можна, наприклад, купити кошик на базарі, але як приємно піти на долину, нарізати пахучої лози, сісти десь у садочку і сплести самому кошик.
Анатолій-Прокопій Показати IP 13 Травня 2011 16:24
про що можна спілкуватись з людиною, в якої очі диявольським лайном заліплені? шановний фізик-математик, духовного розвитку людині ваші предмети не дають, і на них й так предостатньо виділяється годин в школах. Шановний Exaboto, ви вирішили, що ваша думка - понад усе, але ж біда, є й інші люди, у яких бачення не настільки примітивні і застарілі, як ваші і треба з поглядами таких людей рахуватись, подобається то вам, чи ні. Із-за таких як ви, із шкіл будуть виходити такі ж душевно вбогі люди із егоїстичним мисленням. Але слава Богу, не ви будете вирішувати ці питання, ви лише звичайний маразматик, який хоче звернути увагу на свій дитячий максималізм соковитими фразами. А ображаючи церкву і її служителів, ви ображаєте і сотні тисяч прихожан її, так що подумайте, чи давав вам хтось на таке право? Очевидно, що ні. Так що не ганьбіться. Надіюся, що цей предмет затвердять і підростаюче покоління матиме змогу ставати духовно зміцнілим ще до того, як стане дорослим і схильним до великих життєвих помилок.
Exaboto до Анатолій-Прокопій Показати IP 14 Травня 2011 04:06
мдяя... Дякую, розмову завершено :).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus